Μέτωπο υπέρ Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο


Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται στην Ελλάδα, στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μία άτυπη μάχη για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
Με στόχο να υπάρξουν τροπολογίες ώστε να αλλάξει η αρνητική εικόνα της Τουρκίας από την τελευταία έκθεση που υποβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο (με την οποία ζητείτο ανάμεσα στα άλλα και η αποχώρηση του στρατού κατοχής, όπως και η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία) σημειώνονται αυτές τις ημέρες κάποιες ανίερες συμμαχίες: οι πολιτικές ομάδες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων υπέβαλαν τροπολογίες στην άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, φλερτάροντας με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. Οι Πράσινοι αξιώνουν επίσης μέσω των τροπολογιών και το άνοιγμα νέων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, τα οποία έχει μπλοκάρει η Κύπρος. Το ίδιο ζητεί και η ομάδα των Σοσιαλιστών, η ηγεσία της οποία βρισκόταν πριν από λίγες στην Αθήνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία Πράσινοι και Σοσιαλιστές επιχειρούν στην πραγματικότητα να παρακάμψουν τις διαδικασίες αλλά και τα τεχνικά κριτήρια (benchmarks) των οποίων η εκπλήρωση δεν είναι μόνον απαραίτητη για το κλείσιμο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων, αλλά και για το άνοιγμά τους. Αντίθετα με τους Πράσινους, τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές, η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν προτίθεται να υποβάλει τροπολογίες (όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»), αλλά θα επιχειρήσει να διαφυλάξει το θετικό για την Κύπρο κείμενο της έκθεσης. Υπέρ της διαφύλαξης του αρχικού κειμένου αναμένεται να κινηθούν και οι πολιτικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, αλλά και η Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk