Διαμαντοπούλου στον ΒΗΜΑ FM για βέτο-Ε.Ε.-Παιδεία

«Το βέτο αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς διαδικασιών που θα ακολουθήσει η χώρα εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου», δήλωσε μιλώντας στον Βήμα 99,5 η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

«Το βέτο αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς διαδικασιών που θα ακολουθήσει η χώρα εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου», δήλωσε μιλώντας στον Βήμα 99,5 η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, θα τεθούν τρία κρίσιμα ζητήματα, για τα οποία η Ελλάδα ζητεί λύση-πακέτο: ο νέος μόνιμος μηχανισμός στήριξης, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που η Γερμανία και η Γαλλία έφεραν με παράδοξο τρόπο και η διαχείριση του χρέους, θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα αναφορικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου.

Η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες θέλουν να ληφθούν αποφάσεις χωριστά για τα θέματα αυτά, εμείς θέλουμε λύση-πακέτο και ο πρωθυπουργός θα θέσει εξ αρχής ότι τα τρία αυτά θέματα δεν δεχόμαστε να μπουν χωριστά, ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα πάει σε αυτή τη διαπραγμάτευση με επιχειρήματα ευρωπαϊκά και όχι ελληνικά και πως εάν δεν ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση, η επίθεση από τις αγορές θα είναι άμεση και θα αφορά χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Η ΕΕ πρέπει να δώσει ένα σαφές μήνυμα που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει, γιατί σέρνεται», είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.

Αναφορικά με την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s ανέφερε πως και αυτή η κίνηση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην Σύνοδο της Παρασκευής (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης). Όσο για τις αρρυθμίες που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό στην κυβέρνηση παραδέχτηκε πως τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και το δικαιολόγησε λέγοντας πως όλοι οι υπουργοί βρίσκονται σε απίστευτη πίεση. Συμπλήρωσε πως «όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη συνεργασία», ενώ ανέφερε πως κανείς δεν είναι τόσο αφελής να θέτει προσωπικές στρατηγικές σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο υπουργείο Παιδείας τόνισε ότι αν και η παιδεία δεν είναι στο Μνημόνιο, «δεν θα κάτσω στη γωνιά μου». «Προχωράμε τις μεταρρυθμίσεις, δεν πρέπει να κάνουμε σε τίποτα πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύθηκε ότι καμία τάξη δεν έχει πάνω από 25 μαθητές και μόνο υπό προϋποθέσεις θα ισχύσει το 25 συν 10%, αν και ο νόμος ορίζει 30 μαθητές ανά τμήμα. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι σε δυσπρόσιτες περιοχές, στις οποίες οι μετακινήσεις των μαθητών είναι πολύ δύσκολες, δεν πρόκειται να γίνουν ενοποιήσεις σχολίων.

Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες φοιτητών για συγγράμματα προέκυψε πως μόνο οι μισοί τελικά παίρνουν τα βιβλία τους.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk