Αντάρτικο για τη Μπιρμπίλη

Στον ασφυκτικό κλοιό της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ έχει βρεθεί η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία αν και έκανε πίσω όσον αφορά τους περιορισμούς που έθετε με την ρύθμιση για τις εκτάσεις τεσσάρων στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, δέχεται τις ασφυκτικές πιέσεις των βουλευτών, οι οποίοι «απειλούν» ακόμη και να καταψηφίσουν εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω «νομικές αποσαφηνίσεις».

Στον ασφυκτικό κλοιό της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ έχει βρεθεί η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία αν και έκανε πίσω όσον αφορά τους περιορισμούς που έθετε με την ρύθμιση για τις εκτάσεις τεσσάρων στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές, δέχεται τις ασφυκτικές πιέσεις των βουλευτών, οι οποίοι «απειλούν» ακόμη και να καταψηφίσουν εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω «νομικές αποσαφηνίσεις».

Μετά τις σθεναρές αντιδράσεις των «πράσινων» βουλευτών η κυρία Μπιρμπίλη υποχώρησε στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και έτσι με τροποποίηση που έφερε στο νομοσχέδιο για την βιοποικιλότητα, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί με την ψήφισή του την Τετάρτη το βράδυ, αποδέχθηκε «κατ’ εξαίρεση», να θεωρούνται άρτια κατά παρέκκλιση, αλλά χωρίς δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. τα οποία σύμφωνα με τους τίτλους ιδιοκτησίας τους που έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι και την 1η Μαρτίου 2011, θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα.

Ωστόσο, ούτε αυτή η διατύπωση άφησε ικανοποιημένους τους βουλευτές που είχαν εκδηλώσει «αντάρτικο» στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, οι οποίοι θεωρούν ότι χρειάζονται και άλλες επαναδιατυπώσεις. Το κλίμα στο περιστύλιο και στο καφενείο της Βουλής ήταν ενδεικτικό του αναβρασμού που επικρατεί μεταξύ των «πράσινων» βουλευτών, οι οποίοι με την τροποποίηση της υπουργού ανά χείρας ανέλυαν λέξη προς λέξη την επίμαχη ρύθμιση. Μεταξύ αυτών ο εισηγητής του νομοσχεδίου εκ μέρους της πλειοψηφίας κ. Β. Γιουματζίδης, οι κκ. Ν. Ζωίδης, Κ. Καρτάλης, Ι. Δριβελέγκας, Ι. Βούρος, Ι. Αμοιρίδης, Σπ. Μοσχόπουλος, Σπ. Μαργέλης, Ευτ. Δαμιανάκης κ.ά.

Κάποιοι εξ αυτών διατύπωναν και νέες ενστάσεις επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν αποσαφηνίσεις και σαφείς διατυπώσεις. Συγκεκριμένα, όσοι αντιδρούν εκτιμούν ότι πρέπει να αφαιρεθεί η αναφορά για την μη δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης, καθώς θεωρούν ότι δημιουργεί προβλήματα για τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, αφού και η οριζόντια διανομή εντός οικοπέδων τεσσάρων στρεμμάτων, νοείται ως κατάτμηση. Επίσης θεωρούν ότι ο όρος που τίθεται για μεταγραφή των νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας μέχρι την 1η Μαρτίου είναι πλεονασμός και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε περιπτώσεις π.χ. που κάποιοι έχουν αποδεχθεί κληρονομιά, αλλά δεν πρόλαβαν να πάνε στο υποθηκοφυλακείο.

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ είναι η άποψη που διατύπωναν αρκετοί βουλευτές οι οποίοι έλεγαν ότι «τα έχουμε συμφωνήσει εδώ και μια εβδομάδα, αλλά ακόμη ψάχνουμε να βρούμε μια ξεκάθαρη διατύπωση». Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας τάχθηκε υπέρ μιας «καθαρής και απλής διατύπωσης».

Όπως δήλωνε άλλωστε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες «επειδή διατυπώνονται ενστάσεις από σειρά βουλευτών γύρω, προσπαθούμε να βρούμε μια απλή και καθαρή διατύπωση, που να αποτυπώνει το πολιτικό μέρος της συμφωνίας μας με την υπουργό». Μάλιστα ερωτηθείς αν θα ψηφιστεί ως έχει η επίμαχη διάταξη απάντησε: «Δεν το βλέπω». Λίγο αργότερα κάλεσε (και) από του βήματος την υπουργό να προβεί στις «αναγκαίες πρωτοβουλίες για να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές επί των άρθρων ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες ισορροπίες».

Βουλευτές του ΠαΣοΚ σχολίαζαν εξάλλου ότι οι χειρισμοί της κυρίας Μπιρμπίλη «δημιουργούν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αδικεί την ίδια». Αλλά και από του βήματος της Βουλής διατυπώθηκαν παραινέσεις προς την υπουργό. Όπως είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής Ευβοίας του ΠαΣοΚ κυρία Αικατερίνη Περλεπέ – Σηφουνάκη «απαιτούνται πιο εξειδικευμένες προσεγγίσεις». Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Κ. Γείτονας είπε ότι η «εμφανιζόμενη ως δήθεν διαμάχη ανάμεσα στους βουλευτές και την υπουργό αδικεί τους βουλευτές οι οποίοι δικαιούνται -και σωστά- να έχουν διαφορετικές απόψεις εκφράζοντας τις τοπικές κοινωνίες των περιφερειών τους», ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι λάθος να ξεκινούμε με οριζόντιες και αφοριστικές απαγορεύσεις».

«Περαιτέρω αλλαγές», ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κ. Μαρκόπουλος, διαφορετικά προειδοποίησε ότι το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του επίμαχου άρθρου του νομοσχεδίου, κάτι που δήλωσε ότι θα πράξει και ο ΛΑΟΣ δια του κ. Αστ. Ροντούλη. Κατά του νομοσχεδίου τάσσονται τα κόμματα της Αριστεράς.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk