Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διεθνοποιείται

Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 8 Μαρτίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Η πρώτη αίσθηση που σου δίνει είναι καλή. Πρώτον, είναι ευτύχημα που δικαιώθηκε ο νυν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γιώργος Παπαλιός ο οποίος είναι ο μόνος από το προηγούμενο Δ. Σ. που παραμένει στην θέση του. Κάτι παραπάνω από σωστό.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου διεθνοποιείται | tovima.grΑνακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 8 Μαρτίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η πρώτη αίσθηση που σου δίνει είναι καλή.

Πρώτον, είναι ευτύχημα που δικαιώθηκε ο νυν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Γιώργος Παπαλιός ο οποίος είναι ο μόνος από το προηγούμενο Δ. Σ. που παραμένει στην θέση του. Κάτι παραπάνω από σωστό. Τα’ χουμε ξαναπεί, τα’ χουμε ξαναγράψει: ο Παπαλιός έχει δουλέψει για το ελληνικό σινεμά και έχει συμβάλλει για την διαφυγή του από την εσωστρέφεια: Ταινίες όπως οι «Χώρα προέλευσης», «Κυνόδοντας», «Attenberg» είναι μερικά παραδείγματα.

Το δεύτερο σημείο που αξίζει να προσέξουμε είναι ότι για πρώτη φορά οι γυναίκες έχουν την πλειοψηφία στο Δ. Σ. του Ε. Κ. Κ. (4 γυναίκες – 3 άντρες) με πρώτη και καλύτερη τη νεότατη παραγωγό Τατιάνα Καραπαναγιώτη που θα είναι αντιπρόεδρος.

Ένα τρίτο σημείο που με είλκυσε είναι η στρατηγική του ΥΠ. ΠΟ. Το να «διεθνοποιήσει» την λογική του Κέντρου που μέχρι τα τελευταία χρόνια ήταν απελπιστικά εσωστρεφής. Από τα υπόλοιπα πέντε μέλη, τρία είναι από την Ελλάδα (Ίρις Ζαχμανίδου, σκηνοθέτις – παραγωγός, Χριστίνα Κάλλας, σεναριογράφος – παραγωγός, Αντώνιος Κοτζιάς, ειδικός ψηφιακών οπτικών εφέ) και δυο είναι από το εξωτερικό: ο δανός Διευθυντής Φωτογραφίας Χένινγκ Κάμρε και η γαλλίδα παραγωγός Ελίζ Ζαλαντώ που ως παραγωγός έχει δουλέψει σε όλα τα σημεία του πλανήτη και αυτή την εποχή είναι ακόλουθος των οπτικοακουστικών μέσων της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου (ταινίες της όπως οι «Πλατφόρμα», «Ενας άγγελος στα δεξιά» και «Το chignon της Ολγας» έχουν προβληθεί στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης).

Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη, όμως κάτι μου λέει ότι τα «κολλητιλίκια», οι κλίκες και οι παρασκηνιακές συζητήσεις στους διαδρόμους που μάστιζαν το Ε. Κ. Κ. ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Μακάρι να βγω αληθινός.

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk