Ορατό είναι το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου με αφορμή τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής που θα διενεργηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δυσμενές σενάριο, εκτός από επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στην ευρωζώνη και αναστάτωση στις αγορές, θα προβλέπει και σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τη βαθμολογία των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία θα κληθούν να πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο των στρες τεστ σημαντικού ύψους προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων.

Παράλληλα, θα εμφανιστούν αδύναμες κεφαλαιακά, ιδιαίτερα όσες έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων, καθώς η ύφεση στην κτηματαγορά θα επιφέρει υποχώρηση στο βαθμό κάλυψης των χορηγήσεών τους από εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority -EBA) που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των ασκήσεων να μην μπορεί να αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους, ωστόσο έχει τη δυνατότητα να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση τις αρμόδιες νομισματικές αρχές, δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι όροι των στρες τεστ

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι νέες ασκήσεις προσωμείωσης θα περιλαμβάνουν τα εξής:

– Νέες αναταράξεις επιδεινώνουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
– Η παγκόσμια ζήτηση μειώνεται προκαλώντας συνθήκες πανικού, ξεκινώντας από την αμερικανική οικονομία
– Το δολάριο υποτιμάται έναντι όλων των νομισμάτων.

Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν δοθεί οι όροι διεξαγωγής των τεστ στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των 6 μεγαλύτερων ελληνικών (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, ΑΤΕ, ΤΤ), οι οποίοι θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Στα νέα τεστ θα συμμετέχουν συνολικά 88 τράπεζες, που αντιπροσωπεύουν το 65% του τραπεζικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.