Πρόστιμα για παραπλάνηση καταναλωτών

Πρόστιμα συνολικού ύψους 59.000 ευρώ επέβαλε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ.Δ. Σπυράκος σε 7 εταιρείες για παραπλανητικούς ισχυρισμούς κατά τη διαφήμιση και πώληση στο καταναλωτικό κοινό συσκευών εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγκεκριμένα ισχυρίζονταν ότι με τη χρήση των προς πώληση συσκευών επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση στο λογαριασμό ρεύματος οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών ως και 45%. Από την έρευνα της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την 4η διεύθυνση Κλαδικής Βιομηχανικής Πολιτικής της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας και τη ΔΕΗ, προέκυψε ότι οι εν λόγω συσκευές δεν επιφέρουν καμία μείωση στο λογαριασμό ρεύματος οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών.

Οι συσκευές αυτές καταγράφουν μόνο άεργο ενέργεια, ενώ οι μονοφασικοί και τριφασικοί μετρητές της Δ.Ε.Η. που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια και τις μικρές επιχειρήσεις καταγράφουν μόνο ενεργό ενέργεια. Επομένως, δεν καταγράφεται και δεν τιμολογείται από τη Δ.Ε.Η. η όποια μείωση επέρχεται από τη χρήση των συσκευών αυτών.

Κι ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την προώθηση των συσκευών αυτών από τις επιχειρήσεις στοιχειοθετούν αθέμιτη εμπορική πρακτική. Αξίζει να επισημανθεί ότι η γενική γραμματεία είχε προβεί και σε σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις για τις παραπάνω παραπλανητικές πρακτικές, δίχως, ωστόσο, αυτές να εξαλειφθούν.

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο ζήτημα έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από αναφορά του κ. Σπυράκου, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών φυσικών προσώπων

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk