Οχι στη μείωση των επιτοκίων

Εντείνονται και βαθαίνουν οι διαφωνίες των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το αν θα πρέπει ή όχι να χαλαρώσουν οι όροι δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών. Συγκεκριμένα, οι διαφωνίες διαπερνούν οριζοντίως τις ευρωπαϊκές πολιτικές παρατάξεις, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις κατά «οποιασδήποτε αλλαγής των υφισταμένων συμφωνιών χρηματοδότησης», που έκανε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Εντείνονται και βαθαίνουν οι διαφωνίες των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το αν θα πρέπει ή όχι να χαλαρώσουν οι όροι δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών.

Συγκεκριμένα, οι διαφωνίες διαπερνούν οριζοντίως τις ευρωπαϊκές πολιτικές παρατάξεις, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις κατά «οποιασδήποτε αλλαγής των υφισταμένων συμφωνιών χρηματοδότησης», που έκανε σήμερα ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Το πρακτορείο Bloomberg, που αναφέρει την είδηση, σημειώνει ότι ο αυστριακός καγκελάριος ανήκει στον ίδιο ευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στον οποίο ανήκει και ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος «επιδιώκει βελτίωση των όρων του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Την περασμένη εβδομάδα η Χριστιανοδημοκράτισσα καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ απέρριψε αίτημα του ιδεολογικοπολιτικώς συγγενεύοντος νέου πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Εντα Κένι για μείωση των επιτοκίων του δανείου ύψους 85 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ιρλανδία από το ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης.

Το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk