Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται τα ενοίκια γραφειακών χώρων στην ελληνική πρωτεύουσα καθώς σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield η Αθήνα στην παγκόσμια κατάταξη ενοικίων γραφειακών χώρων έπεσε 7 θέσεις το 2011 σε σύγκριση με πέρυσι.

Πλέον η Αθήνα καταλαμβάνει την 25η θέση μεταξύ 67 μεγάλων πόλεων – σε ολόκληρο τον κόσμο όσον αφορά στα ενοίκια γραφείων με βάση την έρευνα Office Space Across the World. Το κόστος ενοικίασης στην καλύτερη περιοχή της Αθήνας διαμορφώνεται πλέον σε περίπου 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο μηνιαίος (περιοχή Σύνταγμα), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές διαμορφώνεται αρκετά χαμηλότερα.

Το ακριβότερο ενοίκιο στον κόσμο το συναντάει κανείς στο Χονγκ Κονγκ μηνιαίο ενοίκιο 161 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο!

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η παγκόσμια αγορά γραφείων, σε άμεση σχέση με την οικονομία, παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης, αύξηση της ζήτησης στις περισσότερες αγορές, αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και μείωση της προσφοράς.

Σε διεθνές επίπεδο τα ενοίκια αυξήθηκαν οριακά μόλις 1%. Η Νότια Αμερική είχε την μεγαλύτερη άνοδο με μέσο όρο 12%, η Ασία κινήθηκε ανοδικά με μέση αύξηση 9% ενώ στην Ευρώπη η κατάσταση παρέμεινε σταθερή.
Στην Ευρώπη η ανάκαμψη στα ενοίκια οδηγήθηκε από το Λονδίνο, όπου η δραστηριότητα στις ενοικιάσεις γραφείων έφτασε στα ποιο ψηλά επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών. Στη Μέση Ανατολή και Αφρική η πτωτική τόση συνεχίστηκε με μέση πτώση των ενοικίων ποσοστού 10%.

Η Αθήνα, όπως δήλωσε σήμερα η κυρία Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Proprius η οποία εκπροσωπεί την Cushman &Wakefield στην Ελλάδα και Κύπρο, «έπεσε από την 18η θέση το 2010 στην 25η το 2011 στην κατάταξη της ετήσιας έρευνας της Cushman & Wakefield για το κόστος γραφείων στις κυριότερες αγορές. Εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει ψηλά στην κατάταξη με ενοίκια ψηλότερα από αυτά χωρών όπως Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και Δανία. Η πτώση αυτή είναι αποτέλεσμα της μείωσης των ενοικίων και της ζήτησης γραφειακών χώρων στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η όποια δραστηριότητα το 2010, πήγασε από τις ανάγκες των χρηστών για μείωση κόστους ή συγκέντρωση των διάσπαρτων υπηρεσιών τους σε ένα κτίριο. Για το 2011 η κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί σταθερή κοιτάζοντας με αισιοδοξία προς το τελευταίο τετράμηνο του έτους όσον αφορά τα σύγχρονα κτίρια ενώ περαιτέρω πτώση αναμένεται για τις παλαιότερες κατασκευές».

Η μελέτη για το κόστος χρήσης γραφείων στις κυριότερες πόλεις παγκοσμίως, έδειξε το Χονγκ Κονγκ να επιστρέφει στην πρώτη θέση από την τρίτη, αλλάζοντας θέση με το Τόκιο, ενώ το Λονδίνο παρέμεινε η δεύτερη ποιο ακριβή πόλη.

Η πορεία των αγορών το 2010 διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα και στις περισσότερες περιοχές ακολουθώντας την πορεία της οικονομίας, παρουσίασε σημάδια ανάκαμψης. Για το 2011 τα ενοίκια γραφείων αναμένεται να παραμείνουν σταθερά, με αυξητικές τάσεις και περαιτέρω βελτίωση το 2012 και 2013.

Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, η αγορά γραφείων παρέμεινε σταθερή ενώ υπήρξαν συγκεκριμένες περιοχές με έντονη ανάκαμψη, με σημαντικότερη αυτή της Μεγάλης Βρετανίας όπου τα ενοίκια στο City του Λονδίνου αυξηθήκαν 25% και στο West End 27%.

Αύξηση των ενοικίων κατέγραψαν και οι αγορές στο Παρίσι και Μιλάνο με αντίστοιχα ποσοστά ανόδου 9% και 10%. Στον αντίποδα, τα ενοίκια σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ελλάδα ήταν πτωτικά το ίδιο και στην Βουλγαρία και Ρουμάνια.