Βιαστική η απόφαση της Moody’s

«Λυπούμαστε για την βιαστική απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και μάλιστα κατά τρεις βαθμίδες, δηλ. σε «Β» από «Βa» με αρνητικό ορίζοντα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης.

«Λυπούμαστε για την βιαστική απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και μάλιστα κατά τρεις βαθμίδες, δηλ. σε «Β» από «Βa» με αρνητικό ορίζοντα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης.

Σε παρέμβαση του για τις οικονομικές εξελίξεις τόνισε:

«Η Moody’s ούτε ανάμεινε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, πού αναμένεται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών τής Ευρωζώνης να στηρίξουν τις ασθενέστερες οικονομίες της, ούτε έλαβε υπόψη τις θετικές εκτιμήσεις όλων ανεξαιρέτως των μελών της τρόϊκα σε σχέση με την πορεία τόσο του προγράμματος δημοσιονομικής εξισορρόπησης, όσο και του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας. Πολύ φοβούμαστε ότι η απόφαση της Moody’s λήφθηκε υπό το καθεστώς άγχους για την διασφάλιση της αξιολογικής της θέσης πού τέθηκε βάσιμα υπό αμφισβήτηση μετά την έκρηξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ελπίζουμε τόσο οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις όσο και η περαιτέρω πορεία της Ελληνικής οικονομίας να μην οδηγήσουν την Moody’s σε ανάλογες αποφάσεις στο άμεσο μέλλον».

«Για να συμβεί αυτό», πρόσθεσε, «θα πρέπει η κυβέρνηση να ξαναβρεί τον βηματισμό και την αυτοπεποίθησή της μέσα στο γενικότερο κλίμα αμφισβήτησής της πού καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα. Η Ελλάδα δεν αντέχει νέες περιπέτειες.

Αντίθετα, είναι ανάγκη να ενθαρρυνθεί δραστικά η ανάπτυξη, πού είναι προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων, να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου με σύγχρονες μεθόδους και, παράλληλα, να συνεχισθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς μακρές διαδικασίες διαβούλευσης και χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με φορείς μεμονωμένων συμφερόντων και αμφισβητούμενης ουσιαστικής και κοινωνικής νομιμοποίησης και σε απόλυτο συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων και, τέλος, να ενταθεί η προσπάθεια αύξησης των εσόδων και περαιτέρω ορθολογικής περικοπής κρατικών δαπανών κατά τρόπο πού και η ανάπτυξη να μη περισταλεί περαιτέρω και η κοινωνική δικαιοσύνη να αποκατασταθεί.

Είναι καιρός να κληθούν με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού σε εθελοντική στήριξη αυτής της προσπάθειας και του πολιτικού προσωπικού τεχνοκράτες και σύμβουλοι από τον ιδιωτικό τομέα πού και την εμπειρία έχουν και την γνώση των αναγκών της αγοράς και της κοινωνίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk