«Βαρύ» το κλίμα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τις προοπτικές εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους αλλά και η διαφαινόμενη άρνηση της γερμανικής πλευράς στη χαλάρωση των όρων δανεισμού των αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών, ρίχνουν τη σκιά τους στο πολιτικό περιβάλλον ενόψει της Συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή αλλά και της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Μαρτίου.

Οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τις προοπτικές εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους αλλά και η διαφαινόμενη άρνηση της γερμανικής πλευράς στη χαλάρωση των όρων δανεισμού των αδύναμων ευρωπαϊκών οικονομιών, ρίχνουν τη σκιά τους στο πολιτικό περιβάλλον ενόψει της Συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή αλλά και της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Μαρτίου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο επικράτησε συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την πορεία της ευρωζώνης. Ο αμερικανός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και άλλων χωρών «εφαρμόζουν ιδιαιτέρως δύσκολα δημοσιονομικά προγράμματα» ενώ προέβλεψε ότι το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών «θα αρθεί στο ύψος των υψηλών απαιτήσεων» που δημιουργεί η κρίση χρέους.

Όμως οι επικείμενες αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών δεν πρόκειται να ληφθούν με βάση τα ευχολόγια της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά τις προθέσεις των άμεσα εμπλεκομένων στο ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Το συνέδριο επενδυτών και διαχειριστών hedge funds που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο κατέληξε χωρίς περιστροφές ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη».

Όπως επεσήμαναν οι 400 συμμετέχοντες στο Euromoney Bond Investor Congress οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν «κούρεμα» της αξίας των χρεογράφων τους κατά 50% καθώς «το ελληνικό χρέος είναι υπέρογκο αλλά και μη εξυπηρετήσιμο» λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων της UBS στο Λονδίνο Τζορτζ Μάγκνους τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ιδέα της αναδιάρθρωσης του (ελληνικού) χρέους θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αποδεκτή».

Επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του οίκου Standard & Poor’s Μόριτζ Κράμερ.

Στον αντίποδα της απαισιοδοξίας των επενδυτών το ΔΝΤ εξέφρασε δια στόματος του Αντόνιο Μπόρχες (επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος) τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα πετύχει χαρακτηρίζοντας «εξυπηρετήσιμο» το ελληνικό χρέος.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου συνέστησε… κουράγιο υπογραμμίζοντας ότι ανάλογα δημοσιονομικά προγράμματα «δεν κάνουν θαύματα μέσα σε λίγους μήνες».

Αλλά την ίδια στιγμή το Βερολίνο και οι συν αυτώ (όπως η Αυστρία) φαίνεται ότι προσέρχονται στις κρίσιμες συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασισμένοι να μη συναινέσουν με οτιδήποτε θα μεταφραζόταν ως δημοσιονομική χαλάρωση. Κάθε άλλο μάλιστα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βολκφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten «τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να καταστούν αυστηρότερα και αποτελεσματικότερα».

Παράλληλα ο γερμανός αξιωματούχος επιμένει στην υιοθέτηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας ώστε να εξαλειφθούν οι οικονομικές ανισότητες στους κόλπους της ευρωζώνης. Αυτές οι προϋποθέσεις θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ για τη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να «ενδώσει» στα αιτήματα του Νότου όπως η επαναγορά ομολόγων και η έκδοση ευρωομολόγου.

Άλλωστε ο Σόιμπλε ήταν σαφής όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων με κεφάλαια του (υπό δημιουργία) μόνιμου μηχανισμού στήριξης. «Τα μελλοντικά εργαλεία του μηχανισμού θα χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις όπως ο κίνδυνος της ευρωζώνης ως συνόλου» τόνισε.

Ενδεικτικές της στάσης που αναμένεται να τηρήσει η Γερμανία στις συναντήσεις των ευρωπαίων ηγετών είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε μετά το αίτημα τεσσάρων οικονομικών παραγόντων της χώρας (Σύνδεσμοι βιομηχάνων, βιοτεχνών, εμπόρων και εργοδοτών) για «σκληρή γραμμή» στις προσεχείς συνόδους.

Ο Μπρούντερλε χαρακτήρισε ορθές τις «συστάσεις των τεσσάρων» που ζητούν «σαφείς κανόνες για τη διεκπεραίωση πτώχευσης κρατών» και πρόσθεσε ότι εφόσον δεν καταστεί δυνατή η υπέρβαση της κρίσης χρέους θα πρέπει να εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk