Προλογος: Το «NYExport: Opus Jazz», η αφηρημένη πλην εμπνευσμένη σύνοψη του μιούζικαλ «West Side Story», που έγραψε ο δημιουργός του, Τζερόμ Ρόμπινς μεταφέρθηκε στο σινεμά και προβάλλεται κατ’ αποκλειστικότητα στον Δαναό.

Το 1958, ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του θρυλικού «West Side Story» που έκανε θραύση στο Μπρόντγουεϊ και θα γινόταν σπουδαία ταινία, o διάσημος χορογράφος Τζερόμ Ρόμπινς δημιούργησε μια αφηρημένη, λιγότερο αφηγηματική και απαλλαγμένη από μελόδραμα, σύνοψη του έργου, που την ονόμασε «NYExport: Opus Jazz».

Αναμιγνύοντας τον ενθουσιασμό της νεοϋορκέζικης αστικής νεολαίας της εποχής, με ballroom dance, μπαλέτο και τζαζ, ο Ρόμπινς δανείστηκε στοιχεία από διάφορες κουλτούρες και πολιτισμούς, καταλήγοντας σε ένα εξαιρετικά εκφραστικό, σέξι και μοντέρνο αποτέλεσμα – παράδειγμα για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Μελοποιημένο από τον Ρόμπερτ Πρινς και με μια νεανική ομάδα χορευτών στο καστ του, το«NYExport: Opuz Jazz» έκλεψε την παράσταση αναδεικνύοντας τις εκρηκτικές χαρές αλλά και τις απογοητεύσεις της νεολαίας του «Gotham».

Στις μέρες μας το «Ballet in Sneakers» όπως ήταν το παρατσούκλι του έργου, αναβιώνει με τον πλέον κινηματογραφικό τρόπο. Μέσα από μια εκσυγχρονισμένη κινηματογραφική εκδοχή του «NYExport: Opus Jazz» οι σκηνοθέτες Τζόντι Λι Λάιπς και Χένρι Τζουστ πέτυχαν μια εντυπωσιακή αναγέννηση του έργου, αναπαραστώντας πιστά όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν τον Ρόμπινς έναν από τους πιο σημαντικούς χορογράφους, θεατρικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες όλων των εποχών. Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική παραγωγή που συνέλαβαν, παρήγαγαν και υλοποίησαν συλογικώς χορευτές μέλη του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης.

Συνεπώς, την Τρίτη 8 Μαρτίου στις 20:30, o κινηματογράφοςΔαναός (Λ. Κηφισίας 109) προβάλει σε αποκλειστικότητα, και σε πρώτη προβολή, το φιλμ που έκανε πρεμιέρα στο South By Southwest ένα από τα διασημότερα φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου παγκοσμίως και κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο κοινού, κερδίζοντας την πρώτη θέση στην προτίμηση των χιλιάδων ενημερωμένων θεατών του σύγχρονου σινεμά.

Ο Δαναός προβάλλει και προτείνει το «ΝΥ Export: Opus Jazz», στο πλαίσιο του «Μουσικού Μάρτη», ενός φιλόδοξου μουσικοχορευτικινηματογραφικού εγχειρήματος που στοχεύει στην προβολή της πιο περίεργης επίδρασης της μουσικής στο ανθρώπινο σώμα. Όπως κάθε Τρίτη, ακολουθεί πάρτι στο Bar Dunkel με 1+1 ποτό δωρεάν για τους κατόχους εισιτηρίων προβολής από τον Δαναό.