Μετά από κινηματογραφική σιωπή πολλών χρόνων, ο αξιότατος ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην κοινωνική σάτιρα του Νίκου Καλογερόπουλου «Οι ιππείς της Πύλου»

«Στην Ελλάδα παραπονιόμαστε διαρκώς για όλα αν και το μόνο για το οποίο θα έπρεπε να παραπονιόμαστε είναι το έλλειμμα και η κουτσή μας Δημοκρατία» λέει ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης αναφερόμενος στην τελευταία ταινία του, «Οι ιππείς της Πύλου» που σκηνοθέτησε ο φίλος του, επίσης ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος (που πρωταγωνιστεί).

«Αυτό άλλωστε πραγματεύεται η ταινία. Την κουτσή μας δημοκρατία. Η οποία πρέπει να γίνει καλά. Η στον γύψο θα μπει ή οι συνειδητοί πολίτες με τις απόλυτες επιλογές θα την φέρουν στο ύψος και στο βάθος που της αξίζει να είναι».

Στους «Ιππείς της Πύλου» παρακολουθούμε την ιστορία του Τηλέμαχου, ενός 50άρη ηθοποιού με ένδοξο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον (τον υποδύεται ο ίδιος ο Καλογερόπουλος), ο οποίος εγκαταλείπει την Αθήνα για να γλιτώσει από τις τράπεζες και με την βοήθεια του Μπάμπη του «Φου» (Τάκης Σπυριδάκης), βρίσκει καταφύγιο σε ένα ερημωμένο κάστρο στην καρδιά της Μεσσηνίας. Μοναδικοί κάτοικοι δύο αδέρφια που δε μιλιούνται (Λογοθέτης – Δημήτρης Καμπερίδης στο κύκνειο άσμα του) και μια ανιψιά που τους βαρέθηκε κι έφυγε. Το όνομά της Δημοκρατία. Ο Τηλέμαχος την συναντάει τυχαία και μαγεύεται. Λίγο τα σιρόπια του γιατρού για τα πνευμόνια του που έχουν γίνει ορυχείο, λίγο τα τσίπουρα, λίγο οι «απαγορευμένες ουσίες» του Μπάμπη… οι θεοί βάζουν το χέρι τους κι η Δημοκρατία επιστρέφει στον τόπο της! Όνειρο, πραγματικότητα, ή και τα δυό;

«Εν τέλει η δημοκρατία δεν είναι μόνον θεωρία αλλά και πράξη και ο Καλογερόπουλος διαπραγματεύεται έξυπνα αυτό το θέμα» συνεχίζει ο κ. Λογοθέτης που όπως είπε δούλεψε πολύ σκληρά για του «Ιππείς της Πύλου» καθότι τα τελευταία πέντε χρόνια είναι πλήρως αφοσιωμένος στο «Αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού (παίζεται στο Θέατρο Τέχνης) και αυτό σήμαινε γυρίσματα – θέατρο χωρίς ύπνο. «Ο Νίκος ξέρει τι θέλει και δεν πειράζει που είναι λίγο “κτυπημένος” από την αρχαιολατρία. Λίγο πολύ το έχουμε όλοι στο DNA μας».

Όμως για τον Ηλία Λογοθέτη η κουλτούρα της αρχαιότητας βρίσκεται ακόμη «σε εκκρεμότητα. Λέει ότι κανείς δεν την ξέρει ακριβώς και οι περισσότεροι έχουν ελλιπείς γνώσεις. Την επικαλούμαστε διαρκώς ως άλλοθι, όχι μόνον εμείς αλλά και η Ευρώπη που τελικά μας αποκοίμισε με την δικιά μας κουλτούρα».

Ο Λογοθέτης ακούγεται όπως πάντα χειμαρρώδης και εκρηκτικός σαν πολλά πράγματα να τον ενοχλούν, πράγμα που είναι αλήθεια. «Πρέπει να αλλάξουν οι δομές της ελληνικής γλώσσας, να ξαναβρεί την σύνταξή της για να μπορέσουμε να αρθρώσουμε ξανά προτάσεις που να βγάζουν νόημα» λέει. «Ετσι που μιλάμε είναι ένα ανακάτεμα, μια σαλάτα που δεν ανήκει σε καμιά κουζίνα». Για τον ηθοποιό η Ελλάδα είναι μια χώρα που πορεύεται χωρίς πυξίδα. Το ιστορικό μέλλον ενός λαού κρίνεται από το παρόν όχι από τις ικεσίες και τις ψαλμωδίες. «Γιατί αν έχεις τρομερό παρελθόν αλλά ανενεργό παρόν, ποιο θα μπορούσε να είναι το μέλλον σου

Η ταινία «Οι ιππείς της Πύλου» ανοίγει την Πέμπτη 10 Μαρτίου στις αίθουσες σε διανομή ODEON