Αντί του δεύτερου ορόφου του φινετσάτου Παριζιάνικου οικήματος στην Avenue Fosh όπου παρουσιάστηκε την Κυριακή η προσωπική του συλλογή ο John Galliano βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει αποτοξίνωση την Αριζόνα.

Ακριβό ή όχι αυτό ήταν το τίμημα των αντισημιτικών δηλώσεων του βρετανού μετρ που ήταν ο μεγάλος απών της γαλλικής εβδομάδας μόδας που ολοκληρώνεται την Τετάρτη με το βλέμμα στο φθινόπωρο και το χειμώνα του 2011-12.

Η «τιμωρία» του Galliano για τις αντισημιτικές δηλώσεις του που έκαναν το γύρο του κόσμου ήταν, αν μη τι άλλο, επεισοδιακή.

Ο απολυμένος του Dior -ο οποίος, φυσικά δεν πάτησε το πόδι του στο σόου του οίκου που έγινε την Παρασκευή- έλειψε και από την παρουσίαση της προσωπικής του συλλογής, η οποία κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερους τόνους απ’ ότι συνήθως.

Στην επίδειξη της συλλογής John Galliano δεν υπήρχε ίχνος των αγαπημένων θεατρικών στοιχείων του σχεδιαστή.

Ήταν μια κλειστή, μικρή παρουσίαση που, ωστόσο, συγκέντρωσε άφθονους θεατές.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ήθελαν να δουν τα ρούχα της συλλογής την οποία ο Galliano δεν πρόλαβε να τελειώσει διότι μεσολάβησαν οι ραγδαίες εξελίξεις.

Με έντονο το μαύρο και το μπορντό και τα μακριά, ανάλαφρα φορέματα με V στο ντεκολτέ, η συλλογή ολοκληρώθηκε από τους συνεργάτες του σχεδιαστή.

Κατακεραυνωμένος από την κοινή γνώμη, ο μετρ που δήλωσε ότι «λατρεύει το Χίτλερ» ακούστηκε ότι βρίσκεται σε κλινική αποτοξίνωσης στην Αριζόνα.

Εκτός από το δικό του μέλλον, άδηλο κρίνεται και το μέλλον της προσωπικής του σειράς. Με τον οίκο Dior να ελέγχει οικονομικά την επιχείρηση John Galliano, είναι αβέβαιο αν θα συνεχίσει να λανσάρεται.

Στην παρουσίαση της Κυριακής, πάντως, ο Sidney Toledano του οίκου Dior ήταν εκεί «για να υποστηρίξει το προσωπικό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η γαλλική εβδομάδα μόδας που ολοκληρώνεται την Τετάρτη σφραγίστηκε από την τραγωδία Galliano.

Εν αντιθέσει, όμως, με τη δική του συλλογή που έγινε σε μελαγχολικό κλίμα, το ντεμπούτο του Christophe Lemaire για τον οίκο Hermes χαιρετίστηκε επίσης την Κυριακή με θριαμβευτικά σχόλια.

Καθαρές γραμμές, γήινα χρώματα και χρήση ειδικών δερμάτων χαρακτήρισαν τη συλλογή που είχε, ωστόσο, στο φόντο της ένα ακόμα δράμα.

Αυτό της διαμάχης του οίκου με τον πρόεδρο του κολοσσού LVMH Bernard Arnault, τον «λύκο με το κασμιρένιο παλτό», όπως τον αποκαλούν.

Ο λόγος για τον δισεκατομμυριούχο γάλλο μπίζνεσμαν που -εκτός των όσων έχει αποκτήσει- κατάφερε να αγοράσει το 20% του οικογενειοκρατούμενου οίκου προκαλώντας τριγμούς, ανασφάλειες και δηλώσεις όπως η πρόσφατη του chief executive Patric Thomas «αν θες να σαγηνεύσεις μια όμορφη γυναίκα δεν ξεκινάς αρπάζοντάς την από πίσω…»

Σημειωτέον, ότι ο κολοσσός LVMH απέκτησε τον έλεγχο του ιταλικού οίκου Bvlgari όπως αναφέρθηκε τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα ήταν επίσης η ημέρα παρουσίασης οίκων όπως Stella MacCartney με τον πατέρα της σχεδιάστριας, το θρυλικό Σκαθάρι Paul MacCartney στις πρώτες θέσεις του κοινού.

Η σχεδιάστρια εισηγήθηκε για την ερχόμενη σαιζόν μια μοντέρνα, δυναμική γυναίκα, που αγαπάει το λουσάτο αλλά και το πρακτικό ντύσιμο.

Μια δυνατή αίσθηση του χρώματος και των πριντς χαρακτήρισε το σόου του Giambattista Valli σύμφωνα με τα σχόλια των όσων παρακολούθησαν μια ακόμα επίδειξη της Δευτέρας.

Ενδιαφέρουσες χαρακτηρίστηκαν οι συλλογές των οίκων Yves Saint Laurent και Chloe, ενώ ο σχεδιαστής Giles Deacon του Emanuel Ungaro παρουσίασε επίσης την ίδια ημέρα μια συλλογή με σέξι στοιχεία βασισμένη σε σκοτεινά χρώματα και σε αυστηρές γραμμές.

«Ο κύριος Ungaro είχε πει ότι ντύνει τις ερωμένες, κι όχι τις κυρίες. Αποφάσισα να κάνω το ίδιο κι εγώ…» εξηγήθηκε.