Συνεχίζεται η αναταραχή στην πολιτική ζωή της Τουρκίας εξαιτίας της υπόθεσης Εργκένεκον, καθώς απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή στη συνωμοσία για την ανατροπή της μετριοπαθούς ισλαμικής κυβέρνησης σε πέντε Τούρκους δημοσιογράφους. Ανάλογο κατηγορητήριο απαγγέλθηκε πριν από λίγες ημέρες σε άλλους δύο δημοσιογράφους.

Οι νέες αστυνομικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη. Κατά τη διάρκειά τους συνελήφθησαν δέκα άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους δημοσιογράφοι. Οι πέντε είχαν τεθεί σε προσωρινή κράτηση.

Μεταξύ των υπόπτωνεναντίον των οποίων απαγγέλθηκε κατηγορίες και οδηγήθηκαν στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνεται ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Γιαλτσίν Κιουτσούκ, όπως μεταδίδουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Την Κυριακή απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον δύο γνωστών Τούρκων δημοσιογράφων, των Νεντίμ Σενέρ και Αχμέτ Σικ, οι οποίοι συνελήφθηκαν επίσης την Πέμπτη. Η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του Τύπου βλέπει σε αυτή την επιχείρηση, που από την απαρχή της υπόθεσης, το 2007, έχει οδηγήσει στη σύλληψη εκατοντάδων προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, ως μία παρατεταμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπνίξει κάθε διαφορετική πολιτική φωνή.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης τόνισε πως οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι δεν συνελήφθησαν για την αρθρογραφία τους, αλλά εξαιτίας «πειστηρίων που δεν μπορούν να δημοσιευθούν».

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στον Τύπο και στην ελευθερία της έκφρασης, σε μία χώρα όπου 61 δημοσιογράφοι βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα και χιλιάδες άλλοι αποτελούν αντικείμενο ερευνών.