Επίσκεψη Γκέιτς στο Αφγανιστάν

Την παραμονή του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν και μετά το 2014 συμφώνησαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο οποίος πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα.

Όπως τόνισε η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου οι Αμερικανοί στρατιώτες να βοηθήσουν, να εκπαιδεύσουν και να συμβουλέψουν της αφγανικές δυνάμεις.

Ο Γκέιτς επισκέφθηκε Αμερικανούς οπλίτες στα ανατολικά και νότια της χώρας, συναντήθηκε με τον Αμερικανό στρατηγό, Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ αργότερα θα συναντηθεί με τον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται υπό τη βαριά σκιά της αγανάκτησης της κοινής γνώμης για τις πρακτικές πολέμου που ακολουθούν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, μετά και τον θάνατο εννέα παιδιών την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές, άνδρες της ISAF σκότωσαν εννέα παιδιά που μάζευαν ξύλα, ενώ δέκα ημέρες νωρίτερα σκότωσαν άλλους 65 αμάχους.

Σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις, τα παιδιά σκοτώθηκαν κατά λάθος από μαχητικό ελικόπτερο, που εκλήθη για ενισχύσεις, ύστερα από επίθεση στασιαστών κατά αμερικανικής βάσης.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk