Συμπεράσματα πέντε σημείων υιοθετήθηκαν «χωρίς ομοφωνία, αλλά με ευρεία συναίνεση» στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ελσίνκι, την περασμένη Παρασκευή, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της κοινοτικής ιστοσελίδας EUobserver.

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου και υπουργός οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούρκι Κατάινεν, παραδέχτηκε ότι σε γενικές γραμμές δεν υπήρξε ομοφωνία, αλλά διαπιστώθηκε «ευρεία συναίνεση» στα θέματα που συζητήθηκαν.

Όπως αναφέρει το EUobserver, οι ηγέτες του ΕΛΚ συμφώνησαν επί της αρχής ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να μπορεί να δανείζει έως και 440 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, οι ηγέτες του ΕΛΚ συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την τροποποίηση επί το αυστηρότερο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, από τις αρχές του 2012.

Αναφορικά με το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που πρότεινε η γαλλογερμανική πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίστηκαν διχασμένοι. Στα συμπεράσματα της Συνόδου οι ηγέτες του ΕΛΚ δεν διευκρινίζουν αν υποστηρίζουν επίμαχες προτάσεις, όπως το συνταγματικό «φρένο» στα κρατικά χρέη, τη μεταρρύθμιση του Ασφαλισιτκού με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογή των μισθών.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι οι ηγέτες του ΕΛΚ καλωσόρισαν τον κεντροδεξιό εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντι Κένι, χωρίς ωστόσο να υποδεχτούν με ιδιαίτερη θέρμη την έκκλησή του για άμεση μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας του.