Το ιρλανδικό χρέος κινδυνεύει να γίνει μη διαχειρίσμο

Το ιρλανδικό χρέος κινδυνεύει να γίνει μη διαχειρίσμο | tovima.gr

Αυξανόμενο κίνδυνο να γίνει μη διαχειρίσιμο το ιρλανδικό χρέος διαπιστώνει η νέα κυβέρνηση της χώρας, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ για το δάνειο στο Δουβλίνο. «Δεσμευόμαστε στους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος» ξεκαθαρίζει ωστόσο η Ιρλανδία, λέγοντας πως το πακέτο δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ιρλανδική οικονομία.

Μετά τη συμφωνία του κεντροδεξιού Φίνε Γκάιλ και των Εργατικών για κυβέρνηση συνασπισμού την Κυριακή, τα δύο κόμματα ανέφεραν: «Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να καταστεί μη διαχειρίσιμο το βάρος του κρατικού χρέους, και πρέπει άμεσα να αναζητηθούν μέτρα που αποτρέψουν κάτι τέτοιο».

«Η αποτυχία του προγράμματος στήριξης να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομική κατάσταση των ιρλανδικών τραπεζών ή της χώρας» αναφέρεται χαρακτηριστικά, «συνεχίζει να εντείνει την ευρύτερη αστάθεια στην Ευρωζώνη».

Τα δύο κόμματα τόνισαν ότι θα τηρήσουν τους στόχους για μείωση του ελλείμματος που προβλέπονται στη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά επανέλαβαν ότι θα ζητήσουν επαναδιαπράγμευση των όρων, και κυρίως των επιτοκίων.

Το Δουβλίνο δεσμεύτηκε «για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, εάν και επιμένουμε πως πρέπει να το πρόγραμμα να τεθεί υπό επαναδιαπραγμάτευση» ανέφερε ένα από τα κορυφαία κομματικά στελέχη του Φίνε Γκάιλ που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις με τους Εργατικούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk