Το Ιράν φέρνει ξανά τον Εκτο Στόλο στη Μεσόγειο

Μία ακόμη απρόβλεπτη εξέλιξη σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή μας συνεπεία των δραματικών εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική: ο Εκτος Στόλος επανεμφανίστηκε στη Μεσόγειο. Σε πλήρη ισχύ και ύστερα από μια περίοδο σχεδόν 15 χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων η αριθμητική δύναμή του είχε περιοριστεί στο ένα όγδοο εκείνης που είχε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ σε δύναμη πυρός και δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης ήταν ασύγκριτα μικρότερη από ό,τι τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, …

Μία ακόμη απρόβλεπτη εξέλιξη σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή μας συνεπεία των δραματικών εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική: ο Εκτος Στόλος επανεμφανίστηκε στη Μεσόγειο. Σε πλήρη ισχύ και ύστερα από μια περίοδο σχεδόν 15 χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων η αριθμητική δύναμή του είχε περιοριστεί στο ένα όγδοο εκείνης που είχε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ενώ σε δύναμη πυρός και δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης ήταν ασύγκριτα μικρότερη από ό,τι τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επανεμφανίζεται στη Μεσόγειο με ένα αεροπλανοφόρο και δύο αντιτορπιλικά- προπομπός μιας πολύ μεγαλύτερης μοίρας που καταπλέει στα μέσα Μαρτίου και σε αριθμό σκαφών πλησιάζει τη δύναμη του Εκτου Στόλου της δεκαετίας του ΄80.
Δεν ήταν η πιθανότητα στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη που έφερε τον Εκτο Στόλο έξω από τα αφρικανικά παράλια. [Σημειώνεται παρενθετικά ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο αμερικανός υπουργός Αμυνας κ. Ρόμπερτ Γκέιτς δεν βλέπουν τέτοιο ενδεχόμενο.] Κατά σύμπτωση βρίσκεται εκεί. Η επάνοδός του στη Μεσόγειο οφείλεται στην «επίσκεψη γνωριμίας» (sic) που έκαναν εδώ την περασμένη εβδομάδα δύο πολεμικά σκάφη του Ιράν προκαλώντας ανησυχίες στο Ισραήλ και διαμαρτυρίες στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής για τα απώτερα σχέδια της Τεχεράνης στην περιοχή. Πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα ο αιγυπτιακός Τύπος- χωρίς αυστηρή λογοκρισία πλέον- αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση Μουμπάρακ είχε ζητήσει την «προστασία» της Αμερικής ευθύς μόλις έγινε γνωστό τον Ιανουάριο ότι τα ιρανικά πολεμικά θα διέπλεαν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Οι ίδιες πηγές λέγουν ότι η Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες της περιοχής απευθύνθηκαν στην Ουάσιγκτον εκφράζοντας ανησυχία για την παρουσία αυτών των πολεμικών πλοίων έξω από τα χωρικά τους ύδατα, γεγονός το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους Ρεπουμπλικανούς να κατηγορήσουν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι «εγκαταλείπει τους φυσικούς συμμάχους (των ΗΠΑ) στη Μέση Ανατολή». Τα δύο πολεμικά του Ιράν, αφού έκαναν την παρουσία τους στα ανοικτά του Ισραήλ, κατέπλευσαν στον στρατιωτικό βραχίονα του συριακού λιμανιού της Λατάκειας. Εκεί το πλήρωμά τους δεξιώθηκε τις τοπικές αρχές, αλλά και αντιπροσωπείες της Χεζμπολάχ και της Χαμάς που έσπευσαν από τον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, και ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού είχε την ευκαιρία να δηλώσει ότι ο αποκλεισμός του Ιράν είναι μύθος, αφού τα πολεμικά σκάφη του πλέουν «χίλια και πλέον μίλια μακριά από τα (χωρικά) ύδατα» του Ιράν. Ο ίδιος όμως αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση γάλλου δημοσιογράφου για το αν η επίσκεψη σε μεσογειακό λιμάνι «σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή επίδειξη δύναμης».
Για την περίπτωση που η Τεχεράνη έχει σχέδια για μονιμότερη παρουσία στη Μεσόγειο- ώστε να ενισχύσει την πολιτική και ψυχολογική επιρροή της στη Συρία και στον Λίβανο- το Πεντάγωνο έκρινε ότι θα έπρεπε προκαταβολικά να επαναφέρει στην ανατολική πλευρά της σκάφη του Εκτου Στόλου, τα οποία πριν από δέκα και πλέον χρόνια είχαν μετακινηθεί στον Πέμπτο Στόλο που «επιτηρεί» τη θαλάσσια και την αεροπορική περιοχή του Ιράν, καθώς και στον στολίσκο για την καταδίωξη των πειρατών στα ανοικτά της Σομαλίας. Είχαν ήδη εισέλθει στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα δύο αμερικανικά σκάφη όταν ξέσπασε η ανταρσία στην Αίγυπτο, οπότε αντί να πλεύσουν ανατολικά προς τα παράλια της Συρίας και του Ισραήλ- όπως ήταν οι αρχικές διαταγές- κατευθύνθηκαν προς την Αλεξάνδρεια και αργότερα προς τις ακτές της Λιβύης.
Υπάρχει όμως και άλλος λόγος για την επανεμφάνιση των μεγάλων αμερικανικών σκαφών στη Μεσόγειο. Η Ρωσία δεν έπαυσε ποτέ να ενδιαφέρεται για τη ναυτική παρουσία της στη θαλάσσια περιοχή μας. Από καιρό σε καιρό ρώσοι αξιωματούχοι μιλούν αόριστα για το «ενδιαφέρον» της Μόσχας να επανενεργοποιήσει τη βάση του στόλου της στα παράλια της Συρίας που είχε εξασφαλίσει επί σοβιετικού καθεστώτος και, νομικά και οικονομικά, εξακολουθεί να διατηρεί. Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για τις «προθέσεις» της Ρωσίας να στείλει στην κεντρική Μεσόγειο πολεμικά σκάφη για την προστασία των εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν προϊόντα από και προς τη Ρωσία και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε (σκόπιμη) ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου Ιnterfax, δήλωσε τη μεθεπομένη της Πρωτοχρονιάς ότι η Ρωσία «ουδέποτε παραιτήθηκε του δικαιώματος να διατηρεί (πολεμικά) σκάφη στη Μεσόγειο». Υπενθυμίζεται ότι τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, επί σοβιετικού καθεστώτος, 30 και πλέον μονάδες του σοβιετικού στόλου έμεναν μονίμως αγκυροβολημένες στην περιοχή βόρεια των Κυθήρων είτε περιπολούσαν στο Αιγαίο, πάντοτε εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ

Δεν είναι γνωστές οι αντιδράσεις βορειοαφρικανικών χωρών στην επανεμφάνιση των αμερικανικών πολεμικών στη Μεσόγειο.Γνωρίζουμε όμως ότι ανησύχησαν κάποιοι Ευρωπαίοι.Κατά την εφημερίδα «Le Μonde» (27/2),γαλλικοί πολιτικοί κύκλοι αναρωτιούνται «πόσο διάστημα θα παραμείνουν» στη Μεσόγειο οι μεγάλες μονάδες του Εκτου Στόλου.Η παρουσία τους,γράφει,θυμίζει «εποχές και καταστάσεις που θέλουμε να ξεχάσουμε» δηλαδή τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου – και γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι «περιορισμένη χρονικά». Η εφημερίδα δεν κρύβει ότι η επανεμφάνιση του Εκτου Στόλου στη Μεσόγειο συρρικνώνει τον ρόλο της Γαλλίας στην περιοχή.Στην Ιταλία η «Repubblica» την περασμένη Τρίτη δεν άφηνε αμφιβολίες ότι «η παραμονή του (Εκτου) Στόλου στη Μεσόγειο θα προκαλούσε αντιδράσεις σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, οι οποίες τώρα περνούν στην άνοιξη της δημοκρατικής ελευθερίας τους». Αυτός ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο ο αμερικανός υπουργός Αμυνας κ.Γκέιτς καταθέτοντας την Τετάρτη στο Κογκρέσο προσπάθησε να καθησυχάσει τους ενδιαφερομένους δηλώνοντας ότι «δεν θα έχουν προφανώς λόγο να παραμείνουν» στη Μεσόγειο ορισμένες μεγάλες μονάδες του αμερικανικού στόλου και ότι θα αποσυρθούν «ευθύς μόλις διευκρινιστεί η κατάσταση» στις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
ΑΡ ΡΗΟΤΟ/ ΕLΚΟ DΑΙLΥ FRΕΕ ΡRΕSS ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk