Το σχέδιο νόμου «Για την Προστασία από τη Βία των Οπλων» απορρίφθηκε στα 14 από τα 26 καντόνια, απογοητεύοντας τα κόμματα της Αριστεράς, τις ειρηνιστικές και φεμινιστικές οργανώσεις που είχαν καταθέσει την πρόταση.
Αντίθετα, οι υπέρμαχοι της οπλοκατοχής, όπως ο Πίους Σεγκμίλερ, βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και πρώην διοικητής της περίφημης Ελβετικής Φρουράς του Πάπα, χαιρέτισαν το αποτέλεσμα ως «ψήφο εμπιστοσύνης προς τους στρατιώτες μας».
Η Ελβετία έχει να πολεμήσει από τον καιρό του Ναπολέοντα. Αλλά διατηρεί τη μεγαλύτερη πολιτοφυλακή στον κόσμο: 220.000 άνδρες, μαζί με τους εφέδρους. Η θητεία είναι υποχρεωτική. Και από τα 18 ως τα 53 τους χρόνια όλοι οι άρρενες ξαναντύνονται στο χακί για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες κάθε χρόνο.
Σχεδόν όλοι παίρνουν στο σπίτι, έναντι μικρού αντιτίμου, το πυροβόλο SG-550 που κρατούσαν στη θητεία τους. Αν είναι αξιωματικοί, παίρνουν «μπόνους» και ένα αυτόματο περίστροφο.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι η Ελβετία είναι διαφορετική» λέει στο «Βήμα» η Ντόρα Αντρες, πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Σκοποβολής. «Το κράτος έχει εμπιστοσύνη σε όλους τους πολίτες.Εκείνοι κυβερνούν με άμεση δημοκρατία και εκείνοι έχουν την ευθύνη για την άμυνα. Αν τους αφοπλίσουμε,θα δημιουργήσουμε ένα μονοπώλιο όπλων για τους εγκληματίες και τους ξένους, απειλώντας την εθνική ασφάλεια». Πολίτες-οπλίτες, έτοιμοι να υπερασπιστούν τον δικό τους μικρό παράδεισο. Αλλά εναντίον ποίου; «Οι Ελβετοί δεν έχουν εχθρούς.Ωστόσο πιστεύουν ότι η ελευθερία τους βασίζεται στο δικαίωμα της οπλοκατοχής. Το είχε παρατηρήσει ο Μακιαβέλι από τον 15ο αιώνα, όταν έγραφε ότι “Ι Svizzeri sono armatissimi e liberismi”- οι Ελβετοί είναι οι πιο οπλισμένοι και οι πιο ελεύθεροι» λέει στο «Βήμα» ο Τζόναθαν Στάινμπεργκ, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Κέιμπριτζ και συγγραφέας του βιβλίου «Why Switzerland».
Μία στις τέσσερις από τις 1.400 αυτοκτονίες που σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ελβετία γίνεται με πυροβόλο όπλο, ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα όπλα του στρατού χρησιμοποιούνται σε 100-200 αυτοκτονίες τον χρόνο. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιστατικά οικογενειακής βίας, με θύματα κατά κανόνα γυναίκες.
Από την ίδρυσή της το 1291, η Ελβετία βασίζεται σε χιλιάδες ένοπλους εφέδρους για την άμυνά της. Ο Γουλιέλμος Τέλλος σήκωσε το τόξο όχι μόνο για να στοχεύσει το μήλο στο κεφάλι του γιου του αλλά και για να σκοτώσει τον αυστριακό τύραννο Γκέσλερ. Η δημοκρατία των καντονίων αντιστάθηκε στους μονάρχες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας.
Εξαγωγή σκληροτράχηλων πολεμιστών έκανε η Ελβετία από το 1506, όταν ο Πάπας Ιούλιος Β΄ στρατολόγησε τους πρώτους έμπιστους μισθοφόρους της διάσημης «ελβετικής φρουράς» του.
Για αιώνες οι ορεσίβιοι και σκληροτράχηλοι Ελβετοί είχαν τη φήμη των πιο δεινών πολεμιστών της Ευρώπης. Σχεδόν όλοι οι στρατοί μιμούνταν τις τακτικές και την εκπαίδευσή τους. Πάσχιζαν δε να τους έχουν στο πλευρό τους: στις αρχές του 16ου αιώνα, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ελβετοί μισθοφόροι υπηρετούσε σε ξένες Αυλές. Ακόμη και η… ελβετική ομοσπονδία είχε ανησυχήσει μήπως αυτοί οι υπερπολεμιστές χρησιμοποιηθούν κάποτε εναντίον της!

270.000 πυρηνικά καταφύγια για 7,8 εκατ. ανθρώπους!

Η Ελβετία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει κατασκευάσει πυρηνικά καταφύγια για ολόκληρο τον πληθυσμό της.«Είναι ένα είδος παράνοιας που ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να το βρίσκει μάλλον διασκεδαστικό» λέει στο «Βήμα» οΟυρς Γκάιζερ, υπεύθυνος της ιστοσελίδας swissinfo.ch.
Κάθε σπίτι πρέπει να διαθέτει ιδιωτικό πυρηνικό καταφύγιο ή πρόσβαση σε δημόσιο καταφύγιο. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τη δεκαετία του 1960 για να προστατεύσει τον πληθυσμό από τις απειλές του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ισχύει ως σήμερα. Υπάρχουν 270.000 υπόγεια μπούνκερ για 7,8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το μεγαλύτερο καταφύγιο της χώρας- και της Γης-, ένας άθλος της μηχανικής, είναι η σήραγγα του Σόνενμπεργκ, στη Λουκέρνη. Εχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο, κοιτώνες και τραπεζαρίες για 20.000 ανθρώπους, πλήρες νοσοκομείο, υπόγειο φωτισμό, εξαερισμό και αρχηγείο στρατού και αστυνομίας.
«Υπήρξε και σχέδιο για δημιουργία ταχυδρομείου, ώσπου ο κόσμος άρχισε να ρωτάει σε τι θα χρησίμευε στη διάρκεια πυρηνικού πολέμου»λέει ο ελβετός δημοσιογράφος.

ΣΚΛΗΡΟΤΡΑΧΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ, ΜΕ ΞΙΦΗ… «ΓΑΤΟΓΔΑΡΤΕΣ»

Δεν ξέρουν τι σημαίνει Ιππικό στον πόλεμο
Λόγω της παντελούς έλλειψης Ιππικού, οι ελβετοί μισθοφόροι μάχονταν επί αιώνες πεζοί,στοιχισμένοι σε πυκνές διατάξεις,με βαριά θωράκιση στο σώμα.Χρησιμοποιούσαν τα κοντά ξίφη Κatzbalger (τους διαβόητους «γατογδάρτες») που ζύγιζαν δύο κιλά.
«Ποιος χρυσός των εβραίων; Ο Χίτλερ μάς φοβήθηκε»
Οι ελβετοί μαθητές διδάσκονται ότι η κινητοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων Ελβετών απέτρεψε τον Χίτλερ να εισβάλει στη χώρα τους και όχι ότι οι ναζιστές έστελναν στις ελβετικές τράπεζες τον κλεμμένο χρυσό των εβραίων.
Αντέχει το (συνταγματικό) όραμα του Καποδίστρια
Ως υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ο Ιωάννης Καποδίστριας συνέγραψε το πρώτο ομοσπονδιακό Σύνταγμα της Ελβετίας. Το 1813 ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄ τού είπε: «Αγαπάτε τις δημοκρατίες. Τώρα θα σώσουμε μία από αυτές, που την υποδούλωσε ο γαλλικός δεσποτισμός.Πρόκειται για την Ελβετία».
«Αrmatissimi e liberismi…» κατά τον Μακιαβέλι
Οι Ελβετοί δεν έχουν εχθρούς.Πιστεύουν όμως ότι η ελευθερία τους βασίζεται στην οπλοκατοχή.Το είχε παρατηρήσει ο Μακιαβέλι από τον 15ο αιώνα,όταν έγραφε ότι «Ι Svizzeri sono armatissimi e liberismi» («Οι Ελβετοί είναι οι πιο οπλισμένοι και οι πιο ελεύθεροι»).
Μια ζωή φαντάροι, στον στρατό και στο σπίτι
Ολοι οι Ελβετοί ηλικίας 18-32 ετών υπηρετούν υποχρεωτικά στον στρατό.Τους δίνονται από ένα τυφέκιο Μ-57 και ένας γεμιστήρας με 24 σφαίρες.Κρατάνε τα όπλα και τα πυρομαχικά στο σπίτι ως τα 53 τους χρόνια,όταν λήγει η υποχρεωτική επανεκπαίδευσή τους για τρεις εβδομάδες κάθε χρόνο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ