Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός θα πάει στη Βαρκελώνη! Τώρα το αν θα καταφέρει να ταξιδέψει δις στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας αυτό είναι το ζητούμενο… Οι Πράσινοι, λοιπόν, δεύτεροι στον Ε΄ όμιλο του Τop 16 της Ευρωλίγκας μετά την ήττα-σοκ (68-67) από τη Λιέτουβος Ρίτας στο ΟΑΚΑ και τη νίκη-υποχρέωση (77-61) επί της Ουνικάχα στη Μάλαγα, θα αντιμετωπίσουν την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα στους «8» της διοργάνωσης σε σειρά πέντε αγώνων με μειονέκτημα έδρας. Η προημιτελική φάση θα αρχίσει στις 22 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Απριλίου. Οι δύο πρώτοι αγώνες θα γίνουν στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», ο τρίτος και ο τέταρτος (αν χρειαστεί) στο ΟΑΚΑ και, αν εξαντληθεί η σειρά, τότε οι δύο ομάδες θα επιστρέψουν στη Βαρκελώνη για την πέμπτη και τελευταία αναμέτρηση καθώς απαιτούνται τρεις νίκες για το φάιναλ φορ (Βαρκελώνη, 6-8 Μαΐου).

Πόσο εφικτός είναι ο στόχος της πρόκρισης για τους Πράσινους που θα πρέπει να εκθρονίσουν την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας; Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν έχουν πολλές ελπίδες, αλλά στο μπάσκετ και δη για μια ομάδα που έχει προπονητή τον ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας (επτά τρόπαια) κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς ποτέ μη λες ποτέ. Μόλις οριστικοποιήθηκαν τα ζευγάρια των πλέι οφ, «Το Βήμα»… άνοιξε γραμμή με Ισπανία και κατέγραψε τις απόψεις ενός κατ΄ εξοχήν ειδικού για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της αντιπάλου του Παναθηναϊκού.

Ο προπονητής της Μπιλμπάο κ. Φώτης Κατσικάρης έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα και «φωτίζει» τις σπουδαιότερες αρετές της «διαστημικής» ομάδας αποκαλύπτοντας την «αχίλλειο πτέρνα» της αλλά και… απογοητεύοντας με την ειλικρίνειά του τους φίλους του Τριφυλλιού: «Το έργο του Παναθηναϊκού είναι πολύ δύσκολο. Με την εικόνα που έχει δείξει στην Ευρωλίγκα και στο ισπανικό πρωτάθλημαη Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί για την πρόκριση στο φάιναλ φορ, που διοργανώνεται στην πόλη της.Μην ξεχνάμε ότι έχει και το πλεονέκτημα έδρας».

«Είναι μια πολύ γεμάτη ομάδα»

Συζητώντας για την αντίπαλο του Παναθηναϊκού με τον έλληνα προπονητή είχαμε μόνο μια «απαίτηση»: να αποφύγει τις… διπλωματικές απαντήσεις. Σε αυτό το υψηλό επίπεδο, άλλωστε, η εικόνα είναι ξεκάθαρη, οι ομάδες γνωρίζουν η μία την άλλη και κάθε απόπειρα… απόκρυψης θα έκανε μπαμ! «Αυτή την περίοδο η Μπαρτσελόνα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της σεζόν αντιμετώπισε διάφορα εμπόδια,είχε σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά τώρα ξαναβρήκε τον καταιγιστικό ρυθμό της. Είναι μια πολύ γεμάτη ομάδασε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Και εκεί όπου ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός πονάει εφέτος,δηλαδή στις θέσεις των γκαρντ, ένας τομέας που ανέκαθεν αποτελούσε το ισχυρό σημείο των πρωταθλητών Ελλάδας,η Μπαρτσελόνα υπερέχει και σε ποιότητα και σε ποσότητα» σχολιάζει ο κ. Κατσικάρης με τον προσήκοντα σεβασμό- όπως όλοι οι συνάδελφοί του- απέναντι σε μια ομάδα που έχει οδηγήσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ σε άλλη διάσταση.

«Ουσιαστικά είναι η ίδια ομάδα με την περυσινή,με την προσθήκη του σέντερ Κόστα Πέροβιτς και την απόκτηση του Αλαν Αντερσον για να καλύψει τη θέση του τραυματία Πιτ Μάικλ. Η ραχοκοκαλιά της ομάδας είναι η ίδια τα τελευταία τρία χρόνια και αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα σύνολο παικτών που κερδίζουν τίτλους, πρωταθλήματα και κύπελλα Ισπανίας και την Ευρωλίγκα. Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα με καλό μέσο όρο ηλικίας.Δεν είναι μια κορεσμένη ομάδα, που έχει χορτάσει τίτλους και διακρίσεις» επισημαίνει ο πρώ ην προπονητής της ΑΕΚ, της Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, της Βαλένθια και του Αρη.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τα «μυστικά» της αντιπάλου του Παναθηναϊκού ο κ. Κατσικάρης υπογραμμίζει: «Στην άμυναέχουν τρόπους για να σταματήσουν τον Διαμαντίδη, να κόψουν,δηλαδή,τον ομφάλιο λώρο με τους συμπαίκτες του.Εχουν δώδεκα παίκτεςπου είναι γρήγοροι,είναι δυνατοί στην άμυνα, διαθέτουν πέντε ψηλούς. Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Παναθηναϊκό να την αντιμετωπίσει σε σειρά πέντε αγώνων.Οι ψηλοί Πέροβιτς, Βάσκεθ και Εντόνγκ γεμίζουν τους χώρους και παίζουν πάνω από το καλάθιαλλά οι κοντοί αποφασίζουν. Ουσιαστικάοι ψηλοί κάνουν όλη τη χαμαλοδουλειά,αλλά αν ο Ναβάρο δεν είναι καλά,αν ο Αντερσον δεν αποδώσει σε υψηλά στάνταρντ,η Μπαρτσελόνα χάνει»!..

«Βασίζονται στην ταχύτητα»

Χάνει λοιπόν και η Μπάρτσα; «Αυτό συνέβη όταν ήταν τραυματίας ο Ναβάρο (σ.σ.: χωρίς τον ηγέτη της η Μπαρτσελόνα είχε ηττηθεί από τη Σιένα 76-67 στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, αλλά μετά την επιστροφή του σημείωσε έξι νίκες σε ισάριθμους αγώνες του Τop 16), καθώς και ο Μάικλ, ο οποίος τελικά θα χάσει όλη τη σεζόν. Και φυσικάυπάρχουν οι φόργουορντ Λόρμπεκ,Μόρις και Ινγκλις, οι οποίοι κάνουν την ομάδα τους πανίσχυρη» τονίζει ο κ. Κατσικάρης.

Ο έλληνας κόουτς δεν κρύβει ότι εντυπωσιάζεται και αυτός από τον ρυθμό της Μπαρτσελόνα αποκαλύπτοντας ίσως τον μοναδικό τρόπο που θα κάνει απειλητικούς τους Πράσινους: «Ο ρυθμός της πραγματικά δεν παίζεται.Πρέπει να τους αντιμετωπίσεις πολύ σκληρά στην άμυνα, δεν τους αρέσει το σκληρό παιχνίδι, και να προσπαθήσεις να σταματήσεις αυτό τον φρενήρη ρυθμό τους.Εγώ πιστεύω ότι αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πάει σε χαμηλό σκορ, αν ελέγξει το σκορ με την άμυνά του και παίξει πάρα πολύ “ξύλο” σε κάθε επίθεση της Μπαρτσελόνα,θα έχει τύχη.Δεν λέω ότι και η Μπαρτσελόνα δεν είναι σκληρή.Μπορεί να παίξει και αυτή “ξύλο” στην άμυνα,αν χρειαστεί.Αλλά είναι μια ομάδα αθλητική, που της αρέσει να παίζει πάνω από το ύψος της στεφάνης και διαθέτει παίκτες με ταχύτητα στα πόδια. Ξέρουν να παίζουν σκληράαλλά πιο πολύ βασίζονται στην ταχύτητα».

ΝΑΒΑΡΟ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Και σε ατομικό επίπεδο ποιος είναι ο παίκτης-κλειδί της Μπάρτσα; «Το κλειδί της ομάδας είναι οΝαβάρο. Οσο καλοί και αν είναι οι ψηλοί,αυτός ξεκλειδώνει όλα τα συστήματα.OΡούμπιογια μένα δεν είναι παίκτης-κλειδί.Είναι πολύ καλός αμυντικός,κάνει κλεψίματα,είναι μετρ στο ανοικτό γήπεδο,αλλά στο μισό γήπεδο έχει αδυναμίες και αυτές τις γνωρίζει ο Παναθηναϊκός» υποστηρίζει ο κόουτς Κατσικάρης.

Ερωτηθείς για τους δευτεροκλασάτους παίκτες (Ρότζερ Γκριμάου,Βίκτορ Σάδα) της Μπάρτσα,ο 44χρονος έλληνας τεχνικός προτίμησε να αποθεώσει τον… Χουάν Κάρλος «Λα Μπόμπα» Ναβάρο τονίζοντας: «Μπορεί οι δευτεροκλασάτοι να έχουν κερδίσει αρκετούς αγώνες,κάτι που έχουμε δει συχνά στο παρελθόν,αλλά αυτό συμβαίνει όταν έχουν δίπλα τους τον Ναβάρο και αισθάνονται τη σιγουριά που αποπνέει η παρουσία του ηγέτη τους.Αν δείτε τα εφετινά παιχνίδιαστα οποία δεν έπαιζε ο Ναβάρο εξαιτίας του τραυματισμού που είχε στη μέση,όλοι αυτοί οι παίκτες είχαν εντελώς διαφορετική εικόνα.Η συνύπαρξη στο παρκέ με τον Ναβάρο τους μεταμορφώνει προς το καλύτερο και τώρα που επέστρεψε στους αγώνες,οΣάδα,ο Γκριμάου,οΛάκοβιτς γίνονται άλλοι παίκτες».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ