Πόλεμο με τους «εμπρηστές» της «Βild»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Είναι φωτιά και τσεκούρι.Δημόσιος κίνδυνος. Απειλή για τη δημοκρατία:έτσι χαρακτηρίζει στο τελευταίο τεύχος του το περιοδικό «Der Spiegel» το ταμπλόιντ «Βild».Ακόμη πιο εύγλωττο είναι το εξώφυλλό του:Επάνω, η υπερμεγεθυσμένη λέξη «Βild» τυλιγμένη στις φλόγες. Και κάτω, ως λεζάντα, «Οι εμπρηστές» . Η εφημερίδα σαν έντυπο-«μπουρλότο».Η επίθεση δεν ήλθε τυχαία. «Την προετοιμάζαμε από καιρό» λέει ο Ούλριχ Φίχτνερ, ένας από τους συντάκτες του σχετικού ρεπορτάζ. «Τώρα όμως θεωρήσαμε ότι δεν μπορούμε πια να περιμένουμε».

Δύο ήταν οι κύριοι λόγοι που ώθησαν τους υπεύθυνους του «Spiegel» σε δράση εναντίον της «Βild»: Πρώτον, η αναγόρευση από την «Βild» ενός ρατσιστή, του Τίλο Σάρατσιν, σε «λαϊκό ήρωα». Στο βιβλίο του «Πώς αυτοκαταργείται η Γερμανία» το πρώην μέλος του προεδρείου της κεντρικής τράπεζας Βundesbank αποδίδει την υποτιθέμενη παρακμή της χώρας του στον συγχρωτισμό των αυτόχθονων Γερμανών με τους ξενόφερτους μουσουλμάνους, τους οποίους, σε αντίθεση με τους εβραίους ή τους Ιρλανδούς, θεωρεί γενετικά καθυστερημένους. Και, δεύτερον, η καμπάνια που εξαπέλυσε η «Βild» τον περασμένο χρόνο κατά της Ελλάδας. «Τέτοια έκρηξη χαιρεκακίας δεν την έχουμε ξαναδεί στις στήλες της» λέει ο ίδιος. «Η “Βild” ξεπέρασε εδώ τον εαυτό της».

Δημοσιογραφία ή επιθεώρηση;

Τo «Spiegel» περιγράφει αναλυτικά τις ανελέητες «ατάκες» εναντίον μιας χώρας. Ενα χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου: «Οταν πέρυσι, τον Φεβρουάριο, κατέστη σαφέςότι η Ελλάδα χωρίς οικονομική βοήθεια θα κήρυσσε στάση πληρωμών, η “Βild” έθεσε προσεκτικά το ερώτημα:“Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα τις γερμανικές τράπεζες στη χρεοκοπία;”. Δέκα ημέρες αργότερα ξεκίνησαν τα πυροτεχνήματα των πρωτοσέλιδων:“Ετσι καίνε οι Ελληνες τα ωραία ευρώ”, “Οχι λεφτά για την Ελλάδα”, “Χρεοκοπημένοι Ελληνες, δεν θα πάρετε φράγκο από εμάς”. Η “Βild” ρωτούσε τον λαό “Γιατί να πληρώνουμε στους Ελληνες συντάξεις πολυτελείας” και έδινε στους Ελληνες πρακτικές συμβουλές:“Πουλήστε λοιπόν τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Ελληνες… και μαζίκαι την Ακρόπολη”».
Με την εξέλιξη της καμπάνιας, συνεχίζουν οι συντάκτες, «δημιουργήθηκε η εικόνα ενός λαούο οποίος απεργεί όλο το 24ωρο, κοιμάται πολύ το πρωί, ζει εις βάρος των άλλων και είναι διεφθαρμένος ως το μεδούλι.
Είναι αυτό δημοσιογραφίαή σατιρική επιθεώρηση;».
Ο,τι και να ΄ναι, το ταμπλόιντ συνεχίζει και σήμερα τις επιθέσεις του. Οχι με την ίδια συχνότητα όπως την άνοιξη του 2010, αλλά με παρόμοια ένταση. Ο ρεπόρτερ της Πάουλ Ροντσχάιμερ (ο ίδιος που τον Δεκέμβριο του 2010 μοίραζε δραχμές στην Ομόνοια για να δείξει πόσο παραδόπιστοι είναι οι Ελληνες) έκανε πρόσφατα ρεπορτάζ για την άθλια μεταχείριση των μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές. Το συμπέρασμά του: «Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη σχέση με την Ευρώπη». «Μην έχετε αυταπάτες» λέει ο κ. Φίχτνερ. «Η “Βild” θα συνεχίσει να χτυπά αλύπητα». Το χαρακτηριστικό τέτοιων εντύπων, προσθέτει, είναι ότι πατούν κατά προτίμηση εκείνους που βρίσκονται ήδη στο χώμα. Και τίποτε δεν δείχνει ότι η Ελλάδα θα σηκωθεί πάλι γρήγορα από αυτό το χτύπημα. Την άνοιξη του 2010 βέβαια το έδαφος για τέτοιες καμπάνιες ήταν πιο πρόσφορο. Η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πελαγοδρομούσε στην ευρωπαϊκή πολιτική της, επέτρεπε με το ανεκδιήγητο «Δεντίθεται θέμα!» (παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα) στην «Βild» να βάλλει ανενόχλητη κατά της χώρας μας.
Αλλά αυτό δεν ήταν μόνο δική της επιλογή. Ο κ. Φίχτνερ είναι πεπεισμένος ότι την εποχή εκείνη υπήρχε ένας άτυπος «καταμερισμός εργασίας» μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της «Βild»: η πρώτη έκανε «καθαρή» διπλωματία, η δεύτερη τη «βρώμικη δουλειά».
Την άποψή του τη στηρίζει σε δύο γεγονότα: Πρώτον, στο ότι η Χριστιανοδημοκράτισσα καγκελάριος διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Φρίντε Σπρίνγκερ, ιδιοκτήτρια του εκδοτικού ομίλου Springer-Verlag (ο οποίος εκδίδει την «Βild»). Και, δεύτερον, σε μια εκτίμηση του Σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Πέερ Στάινμπρουκ , ο οποίος ως το 2009 ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών- Σοσιαλδημοκρατών.

Στημένη καμπάνια

« Ο Στάινμπρουκ μού είπεότι κατά τη γνώμη του η καμπάνια ήταν στημένη από κοινού» λέει. «Αν δεν την ήθελε η Μέρκελ, θα μπορούσε να τηλεφωνήσει στην Γκέρτι Σπρίνγκερ, και εκείνη θα της έκανε αμέσως το χατίρι».
Στο μεταξύ ωστόσο η κατάσταση έχει ανατραπεί. Η κυρία Μέρκελ έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στην ευρωπαϊκή πολιτική της. Η νέα της φόρμουλα λέγεται: «Ναι στη διάσωση όλων των χωρών της ευρωζώνης, αλλά υπό τους γερμανικούς όρους»- έτσι που να εξασφαλιστεί η γερμανική πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη. Η ανάφλεξη της καμπάνιας σήμερα θα έβαζε διπλό φρένο στην πολιτική της: και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό, εν όψει των εκλογών στα κρατίδια Σαξονία-Ανχαλτ και Βάδη-Βυρτεμβέργη στα τέλη Μαρτίου. «Αν η “Βild” ξαναρχίσει να φωνάζει για τα λεφτά που πάνε στους “χρεοκοπημένους”, οι Χριστιανοδημοκράτες θα χάσουν ψήφους» λέει. Μια λύση του διλήμματος, προσθέτει, δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα. Η «Βild» έχει περισσότερες δυνατότητες επιλογής από την ίδια.
Το αν ο καβγάς που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ των δύο γιγάντων συνεχιστεί, είναι μάλλον άδηλο. Συνήθως οι ιθύνοντες της «Βild» αποφεύγουν τον σοβαρό διάλογο. Η απάντησή τους θα είναι λοιπόν μάλλον μια «γερή αποκάλυψη»- αυτή τη φορά εις βάρος του «Spiegel».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΟΥΛΡΙΧ ΦΙΧΤΝΕΡ

«Για τη Μέρκελ η εφημερίδα αυτή είναι ευχή και κατάρα»

– Πώς αντέδρασε η «Βild» στο τελευταίο τεύχος σας, όπου παρουσιάζετε στο εξώφυλλο τους ιθύνοντές της σαν εμπρηστές;

«Εντελώς “πλακατζίδικα”. Εντυσαν χιλιάδες σπιρτόκουτα με φωτοαντίγραφα του εξωφύλλου και τα μοιράζουν σε γνωστούς και φίλους τους».

– Η «Βild» είναι λαϊκίστικη, ξενόφοβη εφημερίδα. Εχει ακροδεξιές τάσεις;

«Οχι. Ο ιδρυτής της Αξελ Σπρίνγκερ καθόρισε με τη διαθήκη του ότι η εφημερίδα δεν επιτρέπεται να στραφεί ποτέ εναντίον των εβραίων και του Ισραήλ. Οι αντισημίτες δεν βρίσκουν θέση σε αυτήν. Οι καμπάνιες της περιορίζονται έτσι σε άλλες κατηγορίες ξένων, χωρίς να παίρνουν όμως ακραίο ρατσιστικό χαρακτήρα».

– Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το φύλλο για την πολιτική ζωή της χώρας;

«Στη Γερμανία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει συγκροτηθεί ακροδεξιό κόμμα. Αυτοί που θα το ήθελαν καλύπτονται προφανώς ακόμη από την “Βild”. Προς το παρόν η εφημερίδα παίζει, άτυπα, τον ρόλο της δεξιάς πτέρυγας της Χριστιανοδημοκρατίας. Σε περίπτωση όμως που παρουσιαστεί κάποιος ακροδεξιός “Μεσσίας”, είναι πολύ πιθανόν ότι θα υποστηρίξει κι αυτόν».

– Ποια είναι η σχέση της «Βild» με την Ανγκελα Μέρκελ;

«Για την καγκελάριο, η εφημερίδα αυτή είναι ευχή και κατάρα. Και αυτό επειδή χρειάζεται τη στήριξη ενός μαζικού μέσου. Παράλληλα αδυνατεί να πιάσει τον σφυγμό του κόσμου. Αυτό τo εναποθέτει στην “Βild”- με κίνδυνο όμως να πληρώσει η ίδια τα σπασμένα σε περίπτωση που η τελευταία πέσει έξω».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk