Ν. Αλευράς: «Δεν ήμασταν ειλικρινείς, δεν είπαμε όλη την αλήθεια»

«Η χώρα κρατιέται από μια λεπτή κλωστή. Τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι χωρίς εξωτερική υποστήριξηδύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε» δηλώνει ο πρώην υφυπουργός, βουλευτής του ΠαΣοΚ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κ. Νάσος Αλευράς, ο οποίος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δύσκολα θα πορευθεί μετά τις 25 Μαρτίου αν δεν εξασφαλίσει τουλάχιστον την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων. Ο κ. Αλευράς, ανιψιός του αείμνηστου Ιωάννη Αλευρά , ο οποίος υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι από τους πιο συχνούς επικριτές της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αν και υπήρξε ο εισηγητής του ΠαΣοΚ για τον προϋπολογισμό. Χωρίς να μασάει τα λόγια του στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επικρίνει τα λάθη που έγιναν τους τελευταίους 18 μήνες από το οικονομικό επιτελείο.

O κ. Ν. Αλευράς, πιστεύει ότι η κυβέρνηση αλλά κυρίως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια και να πουν όλη την αλήθεια. Κάνει ωστόσο λόγο για «ομάδες» που δρουν στο εσωτερικό της χώρας οι οποίες «με τυχοδιωκτικές ενέργειες επιχειρούν να απονομιμοποιήσουν την κυβέρνηση και την πολιτική της,που είναι η μόνη που μπορεί να σώσει τη χώρα».
Οταν ερωτάται να κατονομάσει αυτές τις «ομάδες» αναφέρει ότι είναι αυτές «που καταγγέλλουν χωρίς να προτείνουν, που αποδοκιμάζουν χωρίς να δοκιμάζονται στην κρίση του ελληνικού λαού». Προειδοποίησε μάλιστα ότι, αν συνεχίσουν τη «δράση» τους όλες αυτές οι «ομάδες», τότε οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Και για να γίνει πιο συγκεκριμένος όταν αναφέρεται σε «ομάδες που επιχειρούν να απονομιμοποιήσουν την κυβέρνηση» εξηγεί: «Πρόκειται για πρόσωπα και ομάδες και στον χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς αλλά και στον χώρο της κοινωνίας, συνδικαλιστές που δικαιολογημένα νιώθουν θυμό».
Ο 48χρονος και πατέρας τριών παιδιών βουλευτής του ΠαΣοΚ, δικηγόρος, λάτρης της Ιου και ομιλητής σε σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντμε θέμα την Ελλάδα, είναι από τους ανθρώπους που εκτιμούν τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, παρ΄ ότι, όπως παραδέχεται, όταν ήρθε στην Ελλάδα «μας ξύρισε όλους κανονικότατα» . Αλλά, όπως συμπληρώνει, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι σοσιαλιστής, έχει μια μακρά θητεία στον ευρωπαϊκό σοσιαλισμό με απόψεις και θέσεις. Τον χαρακτηρίζει «σοβαρή προσωπικότητα» και λέει ότι «από αγαθή σύμπτωσηένας από τους τρεις παράγοντες που παίζουν στο παιχνίδι της Ελλάδας είναι φιλέλληνας και ο διευθυντής αυτής της ορχήστρας».
Στο ερώτημα αν κατά τη γνώμη του έγιναν ως τώρα λάθη με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος και η χώρα να βρίσκεται σε αδιέξοδο, να μην έχουν ως τώρα αποδώσει τα μέτρα όσο κανείς θα περίμενε και μια ολόκληρη χώρα να αναμένει «εξωτερική βοήθεια για να συνεχίσει», ο κ. Αλευράς ήταν κατηγορηματικός επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο: «Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει καλή και συστηματική δουλειά». Συνεπώς τι έφταιξε; «Η επικοινωνιακή προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν λάθος.Την ώρα που η Ελλάδα καλείται να κάνει μεταρρυθμίσεις δεκαετιώνέπρεπε να είχε βγει και να εξηγήσει με ειλικρίνεια το όλο πρόβλημα. Δηλώσεις που έγιναν ότι “δεν θα πάμε σε άλλα μέτρα” ή “ένα ή το πολύ δύο χρόνια θα βγαίναμε από το τούνελ” δυστυχώς βρίσκονταν στο κλίμα των προεκλογικών απλουστεύσεων». Ζητεί αυτοκριτική «για όσα υπερβολικά ελέχθησαν πριν από τις εκλογές» και συμπληρώνει: «Το σύνθημα, π.χ., ότι “λεφτά υπάρχουν” δεν χωράει αμφιβολία πως ήταν υπερβολικό». Παρά ταύτα, όπως αναφέρει, η κυβέρνηση έχει αναλάβει το βάρος των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται στη χώρα, αλλά πολλές φορές «δεν έχει τον χρόνο για πιο συστηματική προεργασία των νομοθετημάτων που έρχονται».
Ο κ. Αλευράς τάσσεται υπέρ των πολιτικών συνεργασιών, όχι όμως και υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια «μεγάλη συμμαχία», όπως τη χαρακτηρίζει, και σημειώνει: «Χρειάζεται η χώρα τον μεγάλο συνασπισμό, τη μεγάλη συμμαχία, όχι κυβερνητικήαλλά κοινωνική. Για δεκαετίες τα δύο μεγάλα κόμματα έπαιζαν το παιχνίδι του κακού λύκου (για την κυβέρνηση) και της αθώας Κοκκινοσκουφίτσας (για την αντιπολίτευση). Απαιτείται τώραμια ελάχιστη συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα, μια συνεννόηση που έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό στα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη.
Οσον αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας και πόσο αυτός είναι ακόμη υπαρκτός, ο κ. Αλευράς εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Οχι,δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε το εκρηκτικό χρέος συν τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Στην περίπτωσή μας άλλωστε ισχύει το “μια παγκόσμια γρίπη στην παγκόσμια οικονομία θα είναι η ελληνική πνευμονία”». Ζητεί μάλιστα από την κυβέρνηση «πιο γρήγορες αποφάσεις» και επικρίνει όλες τις προσπάθειες που έγιναν ως τώρα για συντονισμό της κυβέρνησης. «Συντονισμός χωρίς θεσμικό μανδύα δεν υπάρχει» λέει και όταν ερωτάται τι ακριβώς εννοεί αναφέρει ως παράδειγμα την επαναλειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία μπορεί να παίξει τον ρόλο του συντονιστή του κυβερνητικού έργου: «Αυτό θα μπορούσε να ήταν θεσμικό συντονιστικό όργανο» αναφέρει.

«Θα ήταν κατάστροφή η επιστροφή στη δραχμή»

Ο κ. Αλευράς θέλει να πει η κυβέρνηση σήμερα όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα: «Αυτή τη στιγμή, έπειτα από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, το ΠαΣοΚ αδικαιολόγητα υφίσταται μια μεγάλη φθορά. Αδικαιολόγητα, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για το δημοσιονομικό χάλι που κληρονόμησε. Και όμως έχει καταγράψει μια φθορά.
Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πήγε καλά» αναφέρει.
Τι ήταν όμως αυτό που δεν πήγε καλά; Κατά τον κ. Αλευρά, φταίει ο κακός συντονισμός που υπήρξε ως τώρα αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν «μεταρρυθμίσεις παντού ώστε να γίνει η οικονομία πιο ανταγωνιστική».
Ακόμη, προσθέτει, πρέπει «να επενδύσουμε στον τουρισμό και να περικόψουμε τις δημόσιες σπατάλες. Εχει γίνει δουλειά αλλά το δίλημμα, ακόμη και σήμερα, έπειτα από ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠαΣοΚ, παραμένει: “Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”». Οσον αφορά το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ο κ. Αλευράς εμφανίζεται κάθετος: «Οι εκλογές δεν θα λύσουν το οικονομικό πρόβλημα και όσοι λένε ότι μπορεί η χώρα να επιστρέψει στη δραχμή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό σημαίνει πυρηνική καταστροφή για την Ελλάδα…».

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΤΩΝ «ΤΕΣΣΑΡΩΝ»

Ο κ. Νάσος Αλευράς είναι μέλος μιας «πολιτικής παρέας» εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ η οποία δρακυρίως με προτάσεις στα νομοσχέδια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.Στην «πολιτική παρέα» παίρνουν μέρος και οι κκ. Κ. Καρτάλης, Γ. Φλωρίδης, Εκτωρ Νασιώκας και κατά περίπτωση ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης.
«Δεν πρόκειται περί ομάδαςή τάσης μέσα στο κόμμα.Απλώς είμαστε ορισμένα στελέχη με τις ίδιες πολιτικές αντιλήψεις και συνήθως ανταλλάσσουμε απόψεις» εξηγεί ο κ.Καρτάλης.Οι κκ.Αλευράς και Καρτάλης άλλωστε εμφανίζονται πιο κοντά ο ένας στις απόψεις του άλλου.Την περασμένη Τετάρτη είχαν δειπνήσει μετά συζύγων σε ψαροταβέρνα στο Κολωνάκι με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ.Σημίτη, αποφεύγοντας όμως τις πολιτικές συζητήσεις ή τις κρίσεις για την πολιτική κατάσταση.Ωστόσο η «παρέα» αυτή,που παραμένει μονίμως εκτός κυβερνήσεως,συντονίζεται σχεδόν κάθε ημέρα και το «πιστεύω» της είναι ότι «το ΠαΣοΚ θα πρέπει να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό», ότι «απαιτείται πρώτα να υπάρξει ανάπτυξη», ότι «πρέπει να ενισχυθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» και,το σημαντικότερο,ότι «το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος είναι ευρύτερο του μνημονίου και αυτό θα πρέπει να το μάθει ο κόσμος». Ορισμένοι από την«παρέα»έχουν στείλει επιστολές στους κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Μ.Χρυσοχοΐδη για συγκεκριμένα θέματα,έχουν ζητήσει εξηγήσεις για τη διαγραφή των 24 δισ.των μεγαλοοφειλετών, για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και είχαν κοινή γραμμή στο θέμα της περαίωσης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk