Η ΝΔ θέλει να «καταπιεί» τον ΛΑΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ αφομοίωσης των στελεχών του ΛΑΟΣ ετοιμάζεται να τεθεί σε ισχύ από την ηγετική ομάδα της ΝΔ σε μια προσπάθεια αποψίλωσης του κόμματος του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Βασικός στόχος του κ. Αντ. Σαμαρά είναι να τον θέσει σε πολιτική απομόνωση.Γι΄ αυτό η κεντρική γραμμή της ΝΔ είναι να υπάρξει σαφής διαχωριστική γραμμή από τον ΛΑΟΣ και πλέον στη ρητορική των «γαλάζιων» στελεχών θα βρίσκεται το επιχείρημα ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έχει ταυτίσει την πολιτική του ύπαρξη με την ψήφιση του μνημονίου.Η ΝΔθα δώσει έναν ακόμη πιο δεξιό τόνο στην αντιπολιτευτική της τακτική ώστε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο από τους σκληροπυρηνικούς ψηφοφόρους που έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο των πολιτικών τους επιλογών το δόγμα «νόμος και τάξη». Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ,ο ΛΑΟΣ περνάει κρίση και υπάρχει και η περίπτωση της ανασύνθεσής του με ενδεχόμενες αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών. Παράλληλα υπάρχει και μια σταδιακή αλλά σε πολλά θέματα συμβολική μετατόπιση της ΝΔ στο σχήμα της παραδοσιακής λαϊκής Δεξιάς που συμπιέζει τον ΛΑΟΣ, ο οποίος δεν παραδίδει εύκολα τα όπλα.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση διακρίνουν ότι ο κ. Καρατζαφέρης το τελευταίο διάστημα διακατέχεται από πολιτικό άγχος, το οποίο αναδεικνύει, όπως λένε, στις δημόσιες εμφανίσεις του. Παράλληλα αναφέρουν ότι αλλάζει συνεχώς στάση. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που σημειώνουν: προ ημερών ο κ. Καρατζαφέρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην κατεβεί ο ΛΑΟΣ στις εθνικές εκλογές και το απόγευμα από την εκπομπή του στο Τηλεάστυ (τηλεοπτικό σταθμό που ελέγχει) άλλαξε γραμμή δηλώνοντας το αντίθετο.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Καρατζαφέρης, με αρκετή δόση αλαζονείας, τονίζει ότι θα κατεβεί αυτόνομα στις εκλογές και ότι είναι το μόνο κόμμα που έχει ανοδική πορεία και μιλάει για παιχνίδια που παίζονται με στόχο να τον αποδυναμώσουν. Εμπειρα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι στη ΝΔ δεν θέλουν να τον απαξιώσουν πλήρως αλλά κυρίως να αποδυναμώσουν το διαπραγματευτικό του χαρτί για ενδεχόμενη επιστροφή.
«Η σύγκλιση της Κεντροδεξιάς περνάει μέσα από τη βάση» επιμένουν μέλη της ηγετικής ομάδας που δεν επιθυμούν να συνεχιστεί άλλο η συζήτηση είτε περί συνεργασίας είτε περί συνένωσης, αφού δεν βοηθάει τη ΝΔ, που είναι, όπως λένε, η μόνη σταθερά της Κεντροδεξιάς και ως εκ τούτου είναι σε θέση ισχύος. Παράλληλα θα αναδειχθεί και πάλι το κλασικό επιχείρημα της ΝΔ ότι το ΠαΣοΚ, ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη είναι τα κόμματα που ψήφισαν υπέρ του μνημονίου.

Καβγάδες μετά τη νηνεμία

Υστερα από νηνεμία πολλών εβδομάδων, που έδωσε την αφορμή σε αρκετούς να αναφερθούν σε υπόγειες συζητήσεις μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ ακόμη και για κοινούς υποψηφίους, που όμως δεν επιβεβαιώνονταν από καμία πλευρά, προέκυψε νέα ένταση στις σχέσεις των δύο κομμάτων.
Το δημοσίευμα του «Βήματος» για το πολιτικό φλερτ της ΝΔ με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Μ. Βορίδη άναψε φωτιές στη δεξιά παράταξη. Αν και διαψεύστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού προκάλεσε έντονες δημόσιες και παρασκηνιακές συζητήσεις, έδωσε αφορμή να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη ύπαρξης ή όχι του ΛΑΟΣ και κατά πόσον είναι πιθανό το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσής του.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι δεν είπε ποτέ πως δεν συζητεί πολιτικά με συναδέλφους του βουλευτές της ΝΔ και υπεραμύνθηκε της άποψης για μια «μεγάλη πατριωτική παράταξη». Τη συζήτηση συντήρησε και ένας άλλος βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο κ. Κυρ. Βελόπουλος , ο οποίος ενίσχυσε τα σενάρια για επικείμενες μετακινήσεις λέγοντας: «Ο Αντώνης Σαμαράς είναι σοβαρός πολιτικός με πρωτοτυπία στη σκέψη, χωρίς να κουβαλά τα βαρίδια του παρελθόντος». Την ίδια στιγμή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ κ. Δ. Σταμάτης , ο οποίος είναι και αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος, αγνόησε την κεντρική γραμμή και μίλησε για συνένωση και κοινή κάθοδο με τον ΛΑΟΣ, αν και μετά υποχρεώθηκε σε διευκρινιστική δήλωση έπειτα από έντονη επίπληξη.

Η σφήνα της Ντόρας

Αν και είχε παρατηρηθεί αποκλιμάκωση της έντασης- κατεγράφη αυτοκριτική από την πλευρά του κ. Καρατζαφέρη για τη στάση του στο μνημόνιο και ταυτόχρονα έτεινε χείρα φιλίας στη ΝΔ κάνοντάς της «δώρο» επιθέσεις στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη -, το κλίμα άλλαξε άρδην.
Η ένταση επανήλθε και η σύγκρουση θα κλιμακωθεί αφού στην παρούσα περίοδο δεν είναι εύκολο ούτε να γίνουν οι λεπτοί χειρισμοί που χρειάζονται ούτε να σημειωθούν αμοιβαίες υποχωρήσεις που θα ενίσχυαν τη διαδικασία επανένωσης.
«Εμείς εκφράζουμε γνήσια τον μεγάλο χώρο της Κεντροδεξιάς» είναι το βασικό σύνθημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που θέλει να μπει σφήνα στη διαμάχη ΛΑΟΣ και ΝΔ. Η πρόεδρος του κόμματος κυρία Μπακογιάννη επιμένει ότι η ΝΔ «έχει μεταβληθεί σε ένα κόμμα το οποίο ανήκει πλέον στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ» και βάζει διαχωριστική γραμμή με τον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι δεν έχουν πολιτική σχέση και πως η ΝΔ υιοθετεί απόψεις του ΛΑΟΣ. Η ίδια ξεκινάει την αντεπίθεσή της με σύνθημα «η νίκη της κοινής λογικής» επιχειρώντας να κερδίσει πολιτικούς και επικοινωνιακούς πόντους επενδύοντας στη στάση της ΝΔ. Παράλληλα ετοιμάζεται, εν όψει και του πρώτου προσυνεδρίου του κόμματός της, στις 19 Μαρτίου στο ΣΕΦ, όπου θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις της για την οικονομία, να αυξήσει την επιρροή της στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Η γραμμή της συμπυκνώνεται στη φράση «αλήθεια, ρεαλισμός και ένας ξεκάθαρος σκοπός:σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσειςστη λειτουργία του κράτους, στην οργάνωση της πολιτείας, στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας».

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ «ΑΥΤΟΔΙΑΛΥΣΗΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν δύο «σχολές»: η μια επιμένει ότι η επανένωση της Κεντροδεξιάς είναι προϋπόθεση για νίκη της ΝΔ, αφού ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 5% ως 6% στις δημοσκοπήσεις, και η άλλη επισημαίνει ότι μια συνένωση θα οδηγούσε σε οριστική απώλεια του μεσαίου χώρου και των κεντρογενών ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τη συλλογιστική πολλών στελεχών, οι λύσεις στην Κεντροδεξιά είναι: α) είτε η αυτοδιάλυση του ΛΑΟΣ και η ενσωμάτωση των στελεχών και των βουλευτών του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ή β) να αποφασίσει ο κ. Καρατζαφέρης ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές και οι βουλευτές και τα στελέχη του θα είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, χωρίς να έχει διαλυθεί όμως ο ΛΑΟΣ.
Γι΄ αυτό και τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν και οι δημόσιες παροτρύνσεις στελεχών της ΝΔ για να υπάρξει αυτοδιάλυση του ΛΑΟΣ και συμμετοχή των βουλευτών και των στελεχών του στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ήδη αρχίσει σιγά-σιγά την αναζήτηση στελεχών για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια και γίνονται οι πρώτες κρούσεις, ενώ έχουν «κλειδώσει» και ορισμένες συμμετοχές. Με την επιλογή των υποψηφίων της ΝΔ θα γίνει προσπάθεια να εξουδετερωθεί σε ορισμένες κρίσιμες περιοχές η επιρροή του ΛΑΟΣ.
Σε αυτό το «παιχνίδι» άρχισαν να συμμετέχουν και ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, που πριν από λίγα εικοσιτετράωρα συγκρότησαν επιτροπές αξιολόγησης στελεχών για την κατάρτιση ψηφοδελτίων. Ο κ. Καρατζαφέρης και η κυρία Μπακογιάννη θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους και στελεχών που είναι δυσαρεστημένα από την ηγεσία της ΝΔ.

ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΦΑΗΛΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
«Να αυτοδιαλυθεί ο ΛΑΟΣ. Ολοι μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά, σε μία παράταξη, κάτω από μία σημαία».
ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
«Ο Φαήλος είναι φίλος μου και συμφωνώ με πολλές απόψεις του… Εγώ δεν είπα ότι δεν συνομιλώ με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ για την πολιτική κατάσταση. Είμαι υπέρμαχος της μεγάλης πατριωτικής παράταξης».
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
«“Μολών λαβέ΄΄ σε Φαήλους που επιχειρούν να ρίξουν απόχη σε στελέχη του ΛΑΟΣ».
Ι. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
«Ο ΛΑΟΣ είναι ένα άλλο κόμμα, που έχει ταυτίσει την πολιτική του ύπαρξη με την ψήφιση του μνημονίου»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk