O δήμαρχος Αθηναίων δεν παύει να επικαλείται ως αιτία των προβλημάτων την «πραγματικότητα». Οπως επισημαίνει, τα δάνεια του δήμου την τελευταία τετραετία από τα 150 εκατ. ευρώ έφτασαν τα 220 ευρώ, όπως και τα χρέη των παρελθόντων ετών προς τους προμηθευτές του δήμου, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο 2011 και υπερβαίνουν τα 77 εκατ. ευρώ. Σαν όπλο του εμφανίζει τον «εξορθολογισμό των οικονομικών» και ως προτεραιότητά του τον δημότη- συνολικά ο προϋπολογισμός του δήμου που θα ψηφιστεί μειώνεται από 990 εκατ. ευρώ σε 818 εκατ. ευρώ. Επιμένει εξάλλου ότι η εξοικονόμηση χρημάτων από τις σπατάλες και από τις μειώσεις των επιχορηγήσεων προς τους διαφόρους φορείς και τα νομικά πρόσωπα θα κατευθυνθεί για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Το πιο πρόσφατο κρας τεστ στη λογική τού «ή εξυγίανση ή κλείσιμο» ήταν οι απολύσεις στον ραδιοσταθμό 9,84 – απομακρύνθηκαν 20 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου και 63 εργαζόμενοι με σχέση ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου. Η απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο του δημοτικού ραδιοσταθμού ελήφθη με πλειοψηφία 5 έναντι 4 λευκών- παρατάξεις Κακλαμάνη, Πορτάλιου, Αμυρά. Και όλα αυτά με κεκτημένη ταχύτητα από μια διαμορφωμένη κατάσταση που αποτυπωνόταν από εξόφθαλμες περιπτώσεις αργομισθιών, «πελατειακών» προσλήψεων, πολυθεσίας, κ.ά.
Ο κ. Καμίνης ανέδειξε ως επιτυχία το ότι δεν υπήρξε αρνητική ψήφος και επέμεινε ότι έχει την αίσθηση πως «και οι εργαζόμενοι στηρίζουν τη διοίκηση,προασπιζόμενοι φυσικά τα δικαιώματά τους». Ωστόσο ο κ. Κακλαμάνης μίλησε για «ψέματα» στις αναφορές του δημάρχου επί συγκεκριμένων δαπανών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Μιχελάκης έκανε λόγο για διώξεις με πολιτικά κίνητρα, ενώ ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής κ. Γ. Κοντογιάννης , από πλευράς Δημοκρατικής Συμμαχίας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη . Οσο για την κριτική που δέχτηκε από τα αριστερά, αυτή κάνει λόγογια «είσοδο ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων στο μετοχικό του κεφάλαιο» του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και για την κερκόπορτα που ανοίγει σε δημοτική επιχείρηση για απολύσεις. Από τον χώρο του ΠαΣοΚ υπήρξαν ανεπισήμως γκρίνιες για τις απολύσεις κάποιων δημοσιογράφων- «ασάφεια κριτηρίων», έλεγαν στελέχη του χώρου-, ενώ από τη Δημοκρατική Αριστερά ακούγονται κάποιες φωνές διαφοροποίησης ως προς τη μαζικότητα των απολύσεων. Ο κ. Καμίνης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου απάντησε ότι χρησιμοποιήθηκαν ως κριτήρια η αποδοτικότητα, η πολυθεσία, όπως και κοινωνικοί λόγοι (οικογενειακή κατάσταση, προβλήματα υγείας), ώστε «να μη βρεθεί κανείς άνεργος». Και πρόβαλε για μία ακόμα φορά το κόστος της μισθοδοσίας των 384 εργαζομένων στον 9,84, εκ των οποίων ως σήμερα δημοσιογράφοι ήταν οι 260. Το κόστος αυτό ανέρχεται περίπου σε 9.000.000 ευρώ ετησίως, ενώ τα έσοδα του σταθμού είναι 400.000 ευρώ ετησίως. Πλέον τίθεται ως στόχος να γίνει ανταγωνιστικός ο σταθμός και να φέρει έσοδα.
Οι παραιτήσεις των δύο αντιδημάρχων του έχουν αφήσει για τα καλά τα σημάδια τους στην παράταξη του κ. Καμίνη. Η αναζήτηση νέων προσώπων που θα τους αντικαταστήσουν οδήγησε σε ανακύκλωση και φόρτωμα άλλων αντιδημάρχων με τα καθήκοντα των παραιτηθέντων κκ. Φ.Προβατά και Γ. Αναγνωστόπουλου! Αλλοι μιλούν για έλλειψη δημοτικών συμβούλων οι οποίοι να έχουν γνώση στα πολεοδομικά και στα οικονομικά ζητήματα, άλλοι για την ανάγκη επιλογής προσώπων εμπιστοσύνης για να μην υπάρξουν ξανά… αποσκιρτήσεις. Πάντως ο κ. Καμίνης αναλαμβάνει τα οικονομικά του δήμου, ενώενισχύεταιο κ. Τάσος Αβραντίνης (προέρχεται από τη Δράση), ο οποίος, διατηρώντας την αντιδημαρχία της Δημοτικής Αστυνομίας, ανέλαβε την Πολεοδομία Αθηνών, ενώ έγινε και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής. Τις υπόλοιπες αρμοδιότητες των παραιτηθέντων αντιδημάρχων μοιράστηκαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κυρία Αννα Φιλίνη, η αντιδήμαρχος Παιδείας κυρία Νέλλη Παπαχελά, ο κ. Ν.Κόκκινος και ο κ. Νώντας Λαμπρακάκης. Οταν ο κ. Φ. Προβατάς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από αντιδήμαρχος Πολεοδομίας (μαζί με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γ.Αναγνωστόπουλο που προέρχεται από το ΠαΣοΚ), διαφωνώντας και καταψηφίζοντας την πρόταση Καμίνη για το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας, θορυβήθηκαν και οι οργανώσεις της Α΄ Αθήνας της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και η ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, άμεσα η ηγεσία της κράτησε αποστάσεις από τις παραιτήσεις. Η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Δημοκρατικής Αριστεράς και του κ. Καμίνη σφραγίστηκε με την παρουσία και την ομιλία του δημάρχου Αθηναίων σε ημερίδα για την Αυτοδιοίκηση που είχε οργανώσει προ ημερών το κόμμα του κ. Φ.Κουβέλη. Την περασμένη Πέμπτη ο κ. Καμίνης εμφανίστηκε να κλείνει το θέμα του ενδοπαραταξιακού ρήγματος, μιλώντας για δημιουργική πολυσυλλεκτικότητα και γόνιμο διάλογο, συμπληρώνοντας πάντως για τη συνέχεια ότι « η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού»

ΤΑ 5+1 «ΑΓΚΑΘΙΑ»

1. Η οικονομική δυσπραγία,τα δάνεια,οι απαιτήσεις προμηθευτών από προγενέστερα χρέη.
2. Η συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία για τα σύνθετα προβλήματα της πόλης,όπως το μεταναστευτικό,το ιστορικό κέντρο,η ανακύκλωση των σκουπιδιών.
3. Αντιπαραθέσεις και διαφορετικές πολιτικές θέσεις μεταξύ στελεχών της παράταξής του.
4.
Μικρός αριθμός δημοτικών συμβούλων που έχουν εξειδικευμένη γνώση για τα οικονομικά και τα πολεοδομικά ζητήματα,με παράλληλη εμπειρία από τον τρόπο λειτουργίας του δήμου.
5. Η νοοτροπία δημοτικών υπαλλήλων οι οποίοι είτε έχουν μάθει να είναι αδιάφοροι είτε είχαν βρει «πλάγιους τρόπους» ώστε να μη δουλεύουν.
6. Η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και λεωφόρο Αλεξάνδρας.Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένει από τον δήμο να απαντήσει αν συμφωνεί με την προτεινόμενη ρύθμιση ώστε να την καταθέσει στη Βουλή.Ο κ.Καμίνης αντιτείνει ότι χρειάζεται εμπεριστατωμένη μελέτη των ρυθμίσεων,που τις έμαθε μόλις στο τέλος Ιανουαρίου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

Ενα ακόμη μέτωπο που έχει ανοίξει η νέα δημοτική αρχή,αλλά βρίσκει σε μεγάλο βαθμό συμμάχους προς τα αριστερά (Ανοιχτή Πόλη),αλλά πολέμιους προς τα δεξιά (προηγούμενη διοίκηση),είναι αυτό που αφορά την Τεχνόπολις ΑΕ,στην οποία αποφασίστηκε η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές.Σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της αναδείχθηκαν καταγγελίες για κακοδιαχείριση, ενώ ο νέος διευθύνων σύμβουλός της κ. Κ.Μπιτζάνης ενημέρωσε το ΔΣ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να είχαν καταλάβει διευθυντικές θέσεις εργαζόμενοι οι οποίοι όχι μόνον δεν είχαν τα τυπικά προσόντα, αλλά δεν ασκούσαν καν τα συγκεκριμένα καθήκοντα.
Ακόμα και η παράταξή του ΣΥΡΙΖΑ,η Ανοιχτή Πόλη,υπερασπίστηκε τις εκτιμήσεις της διοίκησης.
Μάλιστα ο εκπρόσωπός της στο ΔΣ κ. Π.Σκούτας διατύπωσε καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία των κυλικείων της, όπως είχε κάνει και στο προηγούμενο ΔΣ για κυλικεία της Τεχνόπολης.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ανέφερε: «Λειτουργούσαν παράνομες ταμειακές μηχανές,που εξέδιδαν αποδείξεις χωρίς φορολογικό μηχανισμό»,«είχαν εκδοθεί και διακινούνταν στις μεγάλες εκδηλώσεις της Τεχνόπολης κουπόνια αγοράς προϊόντων από το κυλικείο, χωρίς να υπάρχει στέλεχος και απόκομμα,χωρίς αρίθμηση και χωρίς ημερομηνία έκδοσης»,«εκδίδονταν αποδείξεις με ποσά 1.000 και 1.500 ευρώ ανά απόδειξη,που δεν δικαιολογούνταν από τις τιμές των εμπορευμάτων του κυλικείου της Τεχνόπολης».
Φοιτητές σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ