Δάνειο με ενέχυρο την… Πόρσε

Με εγγύηση πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, κοσμήματα και οποιασδήποτε μορφής κινητή περιουσία οι αποκλεισμένοι από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα επιχειρηματίες και ιδιώτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα από τα ενεχυροδανειστήρια. Το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες έχει γεμίσει τα πάρκινγκ των χρηματοδοτικών εταιρειών με οχήματα και… πλεούμενα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ τα ενεχυροδανειστήρια στην Ομόνοια γέμισαν κοσμήματα. Οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να τα δεσμεύσουν για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατευθύνεται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με εγγύηση πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, κοσμήματα και οποιασδήποτε μορφής κινητή περιουσία οι αποκλεισμένοι από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα επιχειρηματίες και ιδιώτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα από τα ενεχυροδανειστήρια. Το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες έχει γεμίσει τα πάρκινγκ των χρηματοδοτικών εταιρειών με οχήματα και… πλεούμενα αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ τα ενεχυροδανειστήρια στην Ομόνοια γέμισαν κοσμήματα. Οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να τα δεσμεύσουν για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη χρηματοδότηση, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων κατευθύνεται στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αύξηση του τζίρου

Οσοι λοιπόν δεν περνούν στις «εξετάσεις» των τραπεζών, οι οποίες γίνονται όλο και πιο αυστηρές, αναζητούν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Και φυσικά ούτε από εδώ λείπει η ευρηματικότητα του Ελληνα. «Η πελατεία μας μετά το ξέσπασμα της κρίσης ρευστότηταςέχει αυξηθεί σε ποσοστό της τάξεως του 20%» αναφέρει ο κ. Χρ. Ιωάννου , γενικός διευθυντής του Ενεχυροδανειστηρίου Αυτοκινήτων Αutocredit, το οποίο εκτός από αυτοκίνητα δέχεται ως ενέχυρο και σκάφη! «Πλέον οι χώροι στάθμευσης της εταιρείας δεν επαρκούν για τη φύλαξη πολυτελών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, αρχικής εμπορικής αξίας έως και 350.000 ευρώ, αλλά ούτε και για σκάφη αναψυχής έως και 15 μέτρων, τα οποία δίδονται ως εγγύηση από τους πελάτες μας» σημειώνει ο ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου πρόκειται κατά κύριο λόγο για επιχειρηματίες από κλάδους που τα προηγούμενα χρόνια «έτρεχαν» με πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και που λόγω της κρίσης ο τζίρος τους έχει μειωθεί κατακόρυφα- όπως η οικοδομή. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητούν άμεσα μετρητά για να καλύψουν έξοδα ζωτικής σημασίας για τις δραστηριότητές τους, όπως η πληρωμή ασφαλιστικών εταιρειών, ΦΠΑ ή επιταγών που κινδυνεύουν να «σφραγιστούν». Και ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό οι περισσότεροι πελάτες ήταν μικρομεσαίοι, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση της ζήτησης από υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της Αutocredit.

Ενέχυρα που χάνονται

Μεγάλη κίνηση σημειώνεται εξαιτίας της κρίσης και στα «παραδοσιακά» ενεχυροδανειστήρια με τα κοσμήματα, πέριξ της πλατείας Ομονοίας, αν και τον τελευταίο καιρό οι δουλειές έχουν πέσει. «Πέρυσι είχα διαπιστώσει μια αύξηση στο κατάστημά μου τουλάχιστον 30% στην κίνηση, καθώς πολλοί πελάτες μου πουλούσαν κοσμήματα, κυρίως χρυσά και λίγα ασημικά. Εφέτος όμως ο τζίρος έχει πέσει, αφού οι καταναλωτές δεν έχουν να πουλήσουν πλέον άλλα κοσμήματα» λέει η κυρία Ελευθερία, η οποία διατηρεί ενεχυροδανειστήριο, στην οδό Πανεπιστημίου, κοντά στην Ομόνοια. Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από ποσοτικές διαφορές υπάρχουν και «ποιοτικές». «Εφέτος έχουμε περισσότερο πωλήσεις κοσμημάτων και όχι ενέχυρα, διότι ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα ξαναπάρει στην κτήση του» σημειώνει η κυρία Ελευθερία.
Η πτώση της κίνησης στα ενεχυροδανειστήρια δεν οφείλεται μόνο η έλλειψη υλικού προς πώληση, αλλά και στην άνθηση που γνώρισε ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Πολλοί θέλησαν να «εκμεταλλευθούν» την κρίση και άνοιξαν την τελευταία διετία ενεχυροδανειστήρια ποντάροντας όχι μόνο στην ανάγκη των Ελλήνων για ρευστό αλλά και στην άνοδο της τιμής του χρυσού. «Στην αρχή της κρίσης τα ενεχυροδανειστήρια είχαν αύξηση ως και 50% στην πελατεία τους, αλλά σήμερα η κατάσταση άλλαξε και κλείνουν σαν τα βιντεοκλάμπ» αναφέρει ο κ. Νίκος, ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την κυρία Ελευθερία η πτώση στην κίνηση οφείλεται και στο γεγονός ότι «έχει χαλάσει το όνομα της πιάτσας». Οπως εξηγεί, «τα τελευταία δύο χρόνια πολλοί απατεώνες άνοιξαν ενεχυροδανειστήριακαι, όπως μου ανέφεραν πελάτες μου, εξαφανίστηκαν σε μια νύχτα , μαζί με τα κοσμήματα και τα ενέχυρα».

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Η έλλειψη ρευστότητας επαναφέρει δειλάδειλά στην αγορά τα γραμμάτια,τα οποία εξαφανίστηκαν με το άνοιγμα της τραπεζικής χρηματοδότησης στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.Τα συναντά κανείς στις μάντρες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων,ιδιαίτερα στην επαρχία,και στις αγοραπωλησίες ακινήτων. «Πέρυσι πουλούσα αυτοκίνητα με τη μέθοδο των γραμματίων, καθώς η χρηματοδότηση από τις τράπεζες έχει δυσκολέψει, αλλά εφέτος έχω φρενάρει αυτό το σύστημα διότι πολλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να μας ξεχρεώσουν, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν τα οχήματα»αναφέρει ο κ.Στ. Λουκάς, ιδιοκτήτης μάντρας μεταχειρισμένων επαγγελματικών αυτοκινήτων και μηχανημάτων στην Κόρινθο.
Το σύστημα των γραμματίων έχει επιλέξει και ο κ.Γ.Κοτούλας, ιδιοκτήτης μάντρας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων,στην παλαιά Εθνική Κορίνθου,για να προσελκύσει πελάτες.Πάντως, όπως αναφέρει ο ίδιος,«χρησιμοποιώ τα γραμμάτια για να αυξήσω την πελατεία μου,αλλά με φειδώ γιατί δεν γνωρίζω τη φερεγγυότητά τους.Ζητώ το 80% του ποσοστού σε μετρητά και το υπόλοιπο λειτουργεί με γραμμάτια».
Στη λύση των γραμματίων έχουν καταφύγει και οι κατασκευαστές κατοικιών για να αυξήσουν τον τζίρο τους.«Κάποιοι κατασκευαστές που έχουν οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να πουλήσουν ακίνηταέχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στη λύση των γραμματίων, έτσι ώστε να αποκτήσουν έστω και πρόσκαιρα ρευστότητα. Δηλαδή ο κατασκευαστής κάνει τη δουλειά της τράπεζας και δέχεται να εξοφληθεί σταδιακά και με δόσεις από τον αγοραστή»λέει ο κ.Χ. Χαραλαμπόπουλος , ορκωτός εκτιμητής,πρόεδρος του ΕΛΙΕ (Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής).Βέβαια,οι κατασκευαστές ή εργολάβοι,σύμφωνα με τον ίδιο,«πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στους πελάτες για να τους πουλήσουν διαμερίσματα με γραμμάτια».
Στις αλυσίδες καταστημάτων και γενικά στα μεγάλα καταστήματα δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο των γραμματίων,αλλά παρουσιάζονται πωλήσεις με πολλές δόσεις και διευκολύνσεις. «Εχουμε μειώσει σημαντικά τις τιμές για αγορές τοις μετρητοίς και παρέχουμε δυνατότητες πληρωμής, δίνοντας στους πελάτες μας την επιλογή να φτιάξουν το δικό τους πρόγραμμα δόσεων μέσα στο κατάστημα της γειτονιάς τους και να πληρώνουν εκεί κάθε μήνα τη δόση τους. Οι δόσεις διαρκούν πολλούς μήνες και μπορεί να είναι και άτοκες, ενώ η πληρωμή μπορεί να αρχίζει έπειτα από έναν χρόνο, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές και να αυξηθεί η κίνηση στην αγορά»αναφέρει ο κ.Γ. Καράμπελας, διευθυντής μάρκετινγκ της Dixons South-Εast Εurope,που ελέγχει την αλυσίδα καταστημάτων Κωτσόβολος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk