25η Μαρτίου: η μητέρα των ευρωμαχών

Σε «μητέρα των διαπραγματεύσεων» εξελίσσεται η διαβούλευση που θα έχουν στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο κ. Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο αντίστασης στις διαθέσεις των ισχυρών αξιοποιώντας τον δυναμισμό του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, αλλά και τις θέσεις χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, για να διασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους εφαρμογής του μνημονίου και μονιμότερη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα.

Σε «μητέρα των διαπραγματεύσεων» εξελίσσεται η διαβούλευση που θα έχουν στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο κ. Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο αντίστασης στις διαθέσεις των ισχυρών αξιοποιώντας τον δυναμισμό του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, αλλά και τις θέσεις χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, για να διασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους εφαρμογής του μνημονίου και μονιμότερη στήριξη των χωρών που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα. Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την κυβέρνησή του θα ενταθούν εφόσον δεν γίνουν δεκτές τουλάχιστον ορισμένες από τις ελληνικές προτάσεις που θα επιτρέψουν στη χώρα μας ομαλότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Εως τώρα πάντως η άρνηση της Γερμανίας να υποχωρήσει δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεννόησης, με αποτέλεσμα να φαίνεται προς το παρόν εφικτή μόνο η επιμήκυνση του δανείου που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα, χωρίς να συζητείται καν η μείωση του επιτοκίου δανεισμού ή η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες και να συνεχίσει να εμπνέει αισιοδοξία στους πολίτες. Αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως αν το αποτέλεσμα της συνόδου είναι αρνητικό για την Ελλάδα (είτε επιβεβαιωθούν οι φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα αναβληθούν για τον Ιούνιο είτε ναυαγήσουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις), τότε οι εξελίξεις στο εσωτερικό θα είναι ραγδαίες καθώς η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να συνεχίσει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας.
Ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, το οποίο έως τώρα θεωρούνταν απίθανο, στελέχη από όλα τα κόμματα το θεωρούν πλέον πιθανό μετά την 25η Μαρτίου, εφόσον οι ισχυροί της Ευρώπης δεν αποδεχθούν μια- απαλή έστω- επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, την οποία επιδιώκουν η Ιρλανδία και η Ελλάδα.
Ανεξάρτητα εξάλλου από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της 25ης Μαρτίου, μεγάλη μερίδα βουλευτών του ΠαΣοΚ μιλάει ήδη για ανάγκη επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής της κυβέρνησης και της επικοινωνιακής της πολιτικής, «χωρίς Καστελόριζα και μνημονιακές κορόνες», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.
Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση επιτύχει ευνοϊκότερους όρους εφαρμογής του μνημονίου, εκτιμάται ότι τίποτε δεν θα μπορέσει στο εξής να διαταράξει την πορεία της προς την εξάντληση της τετραετίας. Εφόσον όμως οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, τότε ακόμη και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ζήτημα πρόωρων εκλογών. Πιθανότητα πρόωρων εκλογών, εφόσον ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, βλέπει και η ηγεσία της ΝΔ, η οποία έτσι κι αλλιώς θα επανακαθορίσει τη στρατηγική της μετά τις 25 Μαρτίου.
«Αν η κυβέρνηση πετύχει τροποποίηση των όρων του μνημο νίου εδραιώνει τη θέση της, αλλά ταυτόχρονα θα δικαιωθούν και οι απόψεις του κ. Αντ. Σαμαρά που εξαρχής υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση» τονίζουν κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ταυτόχρονα όμως παρατηρούν ότι, αν ο Πρωθυπουργός επιστρέψει με άδεια χέρια από τις Βρυξέλλες, θα είναι δύσκολο πια να επιβληθεί όχι μόνο στους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς που εξεγείρονται βλέποντας να έρχονται νέα μέτρα, αλλά ακόμη και στους βουλευτές του ΠαΣοΚ που επιτίθενται πλέον ανοιχτά εναντίον υπουργών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk