ΑΙΧΜΕΣ

Το χρώμα του χρήματος

Από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου δεν θα πρέπει να περιμένουμε εντυπωσιακά πράγματα. Αλλωστε οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μας έχουν συνηθίσει σε άλματα. Εως τώρα προχωρούν με μικρά βήματα- και αυτά κυρίως τα πραγματοποιούν μόνο όταν βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών. Πάντως, μια γεύση για τις προθέσεις τους θα πάρουμε την προσεχή Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης. Εως τότε θα συνεχιστεί το παζάρι για την …

Από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου δεν θα πρέπει να περιμένουμε εντυπωσιακά πράγματα. Αλλωστε οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μας έχουν συνηθίσει σε άλματα. Εως τώρα προχωρούν με μικρά βήματα- και αυτά κυρίως τα πραγματοποιούν μόνο όταν βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών. Πάντως, μια γεύση για τις προθέσεις τους θα πάρουμε την προσεχή Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.
Εως τότε θα συνεχιστεί το παζάρι για την επονομαζόμενη συνολική λύση, το οποίο γίνεται σε πολλά επίπεδα: στη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης, στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ), στη σύνταξη του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που προβλέπει στενό έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, στον συντονισμό της οικονομικής και κοινωνικής (Ασφαλιστικό) πολιτικής κτλ.
Ωστόσο το βασικό θέμα αφορά… το χρώμα του χρήματος. Δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο τα οικονομικώς ισχυρότερα κράτη θα χρηματοδοτήσουν τα ασθενέστερα. Και στον τομέα αυτόν έχει σημειωθεί η μικρότερη πρόοδος. Η Ανγκελα Μέρκελ επιμένει να θεωρεί την αποδοχή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας απαραίτητη προϋπόθεση για να δώσει τις εγγυήσεις χρηματοδότησης.
Ο μεγαλύτερος συντονισμός στην οικονομική πολιτική των χωρών της ευρωζώνης που προβλέπει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας σημαίνει απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Και δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που θεωρούν ότι η παράδοση μέρους των οικονομικών εξουσιών από την περιφέρεια στο κέντρο, όπως ζητεί η γερμανίδα καγκελάριος, δεν έχει νόημα αν δεν συνοδεύεται από μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση της ευρωζώνης.
Και η ενοποίηση αυτή θα πρέπει να προβλέπει- κάποια στιγμή στο μέλλον- την έκδοση ευρωομολόγου, που θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να δανείζονται με το ίδιο επιτόκιο. Το Βερολίνο όμως απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα για κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο. Αν λοιπόν σε αυτό το δούναι και λαβείν η Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι διατεθειμένη να δώσει το ευρωομόλογο ως αντιπαροχή, τότε δεν υπάρχει λόγος για τις οικονομικά ασθενέστερες χώρες να αποδεχθούν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσέλθει στη σύνοδο κορυφής με αίτημα μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής. Διότι η επιμήκυνση είναι το προφανές. Τα δάνεια της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ύψους 110 δισ. ευρώ είναι αδύνατον να πληρωθούν από τη χώρα σε μία τριετία. Το ΔΝΤ έχει ήδη δεχθεί την παράταση του χρόνου αποπληρωμής και το ίδιο αναμένεται να κάνει και η ΕΕ. Οσον αφορά τη μείωση του επιτοκίου θα είχε νόημα αν ήταν γενναία, της τάξεως του 2%- διαφορετικά δεν έχει νόημα. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να είναι αποδεκτό από το Βερολίνο.
Η αποδοχή λοιπόν του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας που προτείνει η Γερμανία θα πρέπει να συνδεθεί με μεγαλύτερα ανταλλάγματα, όπως είναι η έκδοση ευρωομολόγου που θα σημάνει την απεμπλοκή της χώρας από τις πιέσεις των αγορών. Διαφορετικά υπάρχει και η απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.
gpapai@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk