Το Επταήμερο του Διόδωρου

Θα μπορούσαμε να είμαστε η ιδανική Πολιτεία – όχι η πλατωνική, άλλη, ανθρωπινότερη: να αντιδικούν δύο υπουργοί δημόσια ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τους μετανάστες απεργούς πείνας ώστε να μην υπάρξει το αδιανόητο, απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί- πολύ περισσότερο που αυτή την εποχή οι πολιτικοί συναγωνίζονταν στο ποιος είναι ο καταλληλότερος για να απαλλάξει τη χώρα από τους μετανάστες γενικώς. Το πρόβλημα είναι πως η δημόσια σύγκρουση …

Εθνικώς αξιοπρεπής ανθρωποφαγία

Θα μπορούσαμε να είμαστε η ιδανική Πολιτεία – όχι η πλατωνική, άλλη, ανθρωπινότερη: να αντιδικούν δύο υπουργοί δημόσια ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τους μετανάστες απεργούς πείνας ώστε να μην υπάρξει το αδιανόητο, απώλεια ανθρώπινης ζωής, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί- πολύ περισσότερο που αυτή την εποχή οι πολιτικοί συναγωνίζονταν στο ποιος είναι ο καταλληλότερος για να απαλλάξει τη χώρα από τους μετανάστες γενικώς.

Το πρόβλημα είναι πως η δημόσια σύγκρουση Βενιζέλου- Ραγκούση για το ποιος είναι πλέον φιλάνθρωπος μπορεί απλώς να αποτελεί προετοιμασία για τις μετά την 25η Μαρτίου συγκρούσεις, όταν θα μάθουμε τα ακριβή μέτρα του κοστουμιού που θα μας ράψει η Ενωση. Απ΄ όσο μπορώ προχείρως να θυμηθώ, μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχουν σωματότυπο που θα χωρούσε σε στενό κοστούμι. Ο Γιάννης Ραγκούσης βρίσκεται σε αυστηρή δίαιτα για να είναι έτοιμος – ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν προλαβαίνει με τίποτε, αν υποθέσουμε ότι θα τον ενδιέφερε να φορέσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

* Προς το small και μάλιστα με κόψιμο slim fit εικάζεται ότι θα είναι το εθνικό ένδυμα μετά την 25η Μαρτίου, παραδοσιακή ημέρα της ευρύχωρης φουστανέλας. Τελευταία φορά θα φορεθεί εφέτος. Τέλος και οι πτυχωτές χλαμύδες, τα σαλβάρια, οι κρητικές βράκες. Ακόμη και ο Σισέ θα πάρει τη φούστα του και θα φύγει και θα μας αφήσει μόνους μας με τους υπέρβαρους μυστακοφόρους και γενειοφόρους προέδρους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού- κανείς δεν μας λυπάται.

Δεν το καταλάβαμε όταν ο Κώστας Σημίτης μάς έγραψε μέλη στο κλαμπ του ευρώ ότι έπρεπε να αλλάξουμε και ρουχισμό- μπορούμε βέβαια να επανέλθουμε στη δραχμή και να κρατήσουμε τις παραδοσιακές μας ενδυμασίες. Και μετά να κλείσουμε τα σύνορα, να τρώμε ο ένας τον άλλον αξιοπρεπώς και εθνικώς ενδεδυμένοι.

Επιδότηση απόσυρσης προγραμμάτων

Αν λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προβλήματα στο ίδιο του το κόμμα μετά τη 2-1 γιορτή (διπλή γιορτή, μονό πένθος), τι πρέπει να περιμένει από τα άλλα; Υποθέτω, κάποια ανοχή από τις Δημοκρατική (Αριστερά + Συμμαχία) και αντάξιες των εθνικών (ενδυμασιών + παραδόσεων) μας περήφανες απορρίψεις από όλους τους άλλους. Τι τις θέλει λοιπόν τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς;

Φοβάμαι ότι και αυτό είναι όπως η φιλανθρωπία Βενιζέλου- Ραγκούση: προετοιμασία για τα μετά την 25η Μαρτίου. Διότι τι μας λείπει για να γίνει το πένθος ολολυγμός και στηθοκόπημα; Εκλογές, φυσικά.

* Ο μέγας Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον άλλον χρεοκοπημένο της Ευρώπης, τον νέο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Εντα Κένι. Και δήλωσε μετά: «Η Ιρλανδίαέβαλε μπροστά για ανάπτυξη. […] Εμείς έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω. Δεν έχουμε καν ξεκινήσει τη δική μας μάχη για ανάπτυξη. […] Αλλη λύση δεν υπάρχει» .

Αυτή την καραμέλα της ανάπτυξης την έχω βαρεθεί: ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις- πού θα βρεθούν λεφτά για επενδύσεις; Δεν δανείζει κανείς χρήματα ούτε στο κράτος ούτε στις τράπεζες, πώς θα γίνουν οι επενδύσεις; Αν δεν πουλήσουμε, δεν νοικιάσουμε, δεν δώσουμε για εκμετάλλευση περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο, δεν γίνεται τίποτε. Και όταν τίθεται το ζήτημα, βγαίνει πρώτος-πρώτος ο Πρωθυπουργός και δηλώνει «δεν πουλάμε», βγαίνουν άλλοι και κραυγάζουν «ξεπουλάτε τα ασημικά».

Τα ασημικά είναι για να τα επιδεικνύουμε στους επισκέπτες, δεν φέρνουν χρήματα για επενδύσεις. Είναι σαν τις εθνικές ενδυμασίες, να τα γυαλίζουμε, να τα καμαρώνουμε και να νιώθουμε αυτό που μας αξίζει: γύφτικα σκεπάρνια.

* «Ζάππειο ΙΙ» ονομάζει τη νέα εκδοχή του καμαρωτού προγράμματος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Σαν τα καράβια που αποσύρονται ή βουλιάζουν και συνεχίζουν να τα τιμούν οι εφοπλιστές: «Παντελής ΙΙ», «Σαμιώτισσα V». Αν δεν πρόκειται για ναυάγιο, τότε μάλλον καθιερώθηκε απόσυρση για τα κομματικά προγράμματα και επιδοτούνται τα νέα. Προσπαθεί να καλύψει τα χρέη του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά τα χρέη που συσσώρευσε το ναυάγιο «Καραμανλής ΙΙ» θα τα πληρώσουμε εμείς.

Ανυποχώρητοι σαν Ελληνες

Το άλλο μείζον πρόβλημα των ημερών είναι πως οι απεργοί μετανάστες απέρριψαν την κυβερνητική πρόταση «6+6 μήνες ανοχή» που θα τους επέτρεπε, διαβάζω στις εφημερίδες, να αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα που απαιτεί η άδεια παραμονής μέσα στον χρόνο που ακολουθεί και έτσι να μείνουν και να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία μας.

Ξέρω πως οι νόμοι περί μετανάστευσης είναι άδικοι και ασυνάρτητοι, πως το απλώς να σε ανέχονται και να μη σε αποδέχονται κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι. Η κυβέρνηση όμως έχει έτοιμες αλλαγές που θα διευκολύνουν την παράταση της παραμονής των ήδη μεταναστών – ας μην ενταχθούν και οι απεργοί στην κυρίαρχη κουλτούρα των «ανυποχώρητων αγώνων» και του «δεν διαπραγματευόμαστε», στην οποία ανήκουν δυστυχώς και οι «αλληλέγγυοι». Ας φανούν αντάξιοι του ειρηνικού και απελπισμένου αγώνα τους. Δεν είναι μόνο αυτοί σε δύσκολη θέση, ολόκληρη η χώρα είναι.

* Αλλωστε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συμπληρώσουν τα αναγκαία ένσημα: λόγω της απογραφής πληθυσμού, οι μετανάστες θα γίνουν περιζήτητοι στα χωριά της επαρχίας που θέλουν να επιδείξουν τον μαγικό αριθμό «1.000» στον πληθυσμό τους. «Δείχνε πληθυσμό και ας είναι και μετανάστες» είναι το σύνθημα της εποχής. Δεν έχουν παρά να αυτοοργανωθούν και να κατοικοεδρεύουν τις ημέρες της απογραφής στην πλειοδοτούσα κοινότητα- αν δεν το κάνουν μόνοι τους, κάποιος έξυπνος επιχειρηματίας θα βρεθεί να το κάνει και είναι κρίμα για ακόμη μία φορά να πλουτίσουν οι μεσάζοντες.

* Καθαρή Δευτέρα, χαρταετοί, κούλουμα κλείνουν την περίοδο της Αποκριάς και του ξεσαλώματος, των μασκέ πάρτι και των καρναβαλιών- στην ορθόδοξη επικράτεια, οι καθολικοί θα συνεχίσουν ακόμη μία εβδομάδα τους παλαιούς παγανιστικούς εορτασμούς της άνοιξης και μετά θα υποκύψουν στις χριστιανικές γιορτές του θανάτου.

Ισως άξιζε σε τέτοιες περιπτώσεις το ελληνικό κράτος να ανακηρύσσει προσωρινά επίσημη θρησκεία τον καθολικισμό. Να γιορτάζουμε δύο φορές την Καθαρή Δευτέρα, το Πάσχα, το Αγιον Πνεύμα και όλες τις σχετικές αργίες- ούτε οι άθεοι ούτε οι δωδεκαθεϊστές ούτε οι εβραίοι θα είχαν πρόβλημα με τον πολλαπλασιασμό των αργιών. Θα ωφελούσε και τον τουρισμό, τη μόνη ελπίδα του έθνους τούτες τις ημέρες, μαζί με την Παναγία που εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της την κρίσιμη 25η Μαρτίου και καλείται να βάλει το χέρι της. Αλλά αφού οι αχειροποίητες εικόνες της είναι οι κατ΄ εξοχήν λατρεύσιμες, μάλλον αντιφατική είναι η έκκληση.

Delenda Europa

Στο πλαίσιο αυτών των καλών σχέσεων με την Καθολική Εκκλησία θα μπορούσαμε να στείλουμε στο Βατικανό τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ Μεντζελόπουλο, που δεν μπορεί να αναπνέει τον ίδιο αέρα με όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Ο ίδιος δεν θα καταλάβει την αλλαγή, είναι εξίσου υποκριτές αυτοί εκεί με όσους συνεδριάζουν στη Μονή Πετράκη. Αλλά εμείς θα έχουμε έναν λιγότερο.

* Αλλοι στην περιοχή μας έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από εμάς: μπορεί στην Τυνησία και στην Αίγυπτο να φαίνεται πως προχωρούν οι πολιτικές αλλαγές, στη Λιβύη όμως ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται. Για τούτο βρίσκω κάπως επιπόλαιη την κυρίαρχη αισιοδοξία ότι από το Γιβραλτάρ ως την Υεμένη οι εξεγέρσεις οδηγούν στην εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικών δημοκρατιών που θα τιμούν την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δυστυχώς, το «τέλος της Ιστορίας» δεν ήρθε ακόμη- και αυτό φαίνεται να το ξεχνούν όσοι πριν από 15 χρόνια ειρωνεύονταν τον Φράνσις Φουκουγιάμα, ενώ σήμερα θεωρούν πως οι αραβικές χώρες δίνουν μαθήματα δημοκρατίας στις ευρωπαϊκές που ανέχονταν (ή και στήριζαν) αντιδημοκρατικά καθεστώτα επειδή φοβούνταν τα χειρότερα, τους ισλαμιστές στην εξουσία.

Μου φαίνεται σαν να πιστεύουν ότι το (ευτυχές) «τέλος της Ιστορίας» θα έρθει με την καταστροφή της Ευρώπης που, αντιφατικά, τη θεωρούν και υπεύθυνη για την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων (που μπορεί να μην ήσαν ιδανικά, θα γίνονταν όμως σιγά-σιγά) και για την επιβίωση των αυταρχικών αραβικών.

Αν έχουν δίκιο στο delenda Εuropa, καλώς προετοιμάζονται υπουργοί, βουλευτές και κόμματα για εκλογές μετά την 25η Μαρτίου. Σίγουρα θα μας οδηγήσουν τάχιστα έξω από την Ευρώπη και θα μπορούμε να βαδίσουμε μαζί με τους άραβες και (εκτός ΕΕ) βαλκάνιους αδελφούς στις ανεξερεύνητες ατραπούς της Ιστορίας που τόσο ενθουσιάζουν τους ρηξικέλευθους διανοητές και πολιτικούς που φαντασιώνονται την πλατεία Συντάγματος ως πλατεία Ταχρίρ.

* Ωραία θα είναι, θα ντυθούμε με κελεμπίες, ευρύχωρες σαν τις φουστανέλες· και θα συνεχίσουμε τα καρναβάλια μας χωρίς να χρειαστεί να διαπραγματευθούμε με την Καθολική Εκκλησία.

Γραμματοκιβώτιο

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε πως η μηνιαία συνδρομή των 4,5 ευρώ στην ΕΡΤ είναι μικρή, όσο και το κόστος ενός πακέτου τσιγάρων. Να θεωρήσουμε τη συνδρομή στην ΕΡΤ ως μια ακόμη κακή συνήθεια, που πρέπει σιγά-σιγά να την κόβουμε κι αυτή;


Δημήτρης Ξ.,νοσηλευτής

***

Εκλεισε, λέει, η ψαλίδα μεταξύ ΠαΣοΚ- ΝΔ. Επερώτηση: Οταν επί 2010 χρόνια, 2 μήνες και 6 μέρες ακούμε για δεύτερη ζωή και ακόμη το συζητάμε μη πολυελπίζοντας, πώς γίνεται μέσα σε λίγο διάστημα να έχουμε πιστέψει ασυζητητί στην ΕΛΠΙΔΑ που εξήγγειλε πέρσι ο Σαμαράς; Κάνω το σταυρό μου για παν ενδεχόμενο (άλλης ζωής, κτλ).


Αβαδαίος, της διαβούλευσης γενικώς

***

Το ΠαΣοΚ μπορεί να εμφανίζει καθυστερήσεις στην εφαρμογή πολλών υποσχέσεών του, δημιουργεί όμως συνεχώς νεολογισμούς: ενώ επί Ανδρέα συζητούσαμε για συναρμόδια υπουργεία και υπουργούς, φτάσαμε επί ΓΑΠ να συζητάμε για αντιπαλοαρμόδια.


Ο εκ Ξάνθης 8

***

Μια ζωή εκτός θέματος είμαστε. Είδηση δεν είναι το κράξιμο του Πάγκαλου στο Παρίσι, αλλά ότι με τέτοια κρίση και τόσα προβλήματα πήγε με έξοδα των φορολογουμένων εκεί για την προβολή μιας ταινίας.


(Τσ)Αττίλας, @2gym-lagkad.thess.sch.gr

***

Τελικά τα μυθολογικά τέρατα είναι Οντα υπαρκτά- γιατί τι άλλο είναι το ποδοσφαιρικό μας πρωτάθλημα παρά μονόκερως, δηλαδή ά-λογο με υπογένειο Πατέρα και κέρατο Μαρινάκη; Και το πολιτικό προσωπικό; Γρύπας με ογκώδες άτρωτο Σώμα και με Φτερά και Νύχια αετίσια- όλο και «τρώει» και όλο πετάει (ξεφεύγει) σαν αετός.


Γ. Κ. @otenet.gr

***

«Ντρέπομαι ως Ορθόδοξος Επίσκοπος και ως Ελλην πολίτης που αναπνέω τον ίδιο αέρα και πατώ τα ίδια χώματα με τον κ. Καστανίδη », δήλωσε ο Μητροπολίτης Πειραιά. Υπάρχει λύση Μακαριότατε: σταματήστε για πέντε λεπτά ν΄ αναπνέετε και αμέσως εσείς θα σταματήσετε να ντρέπεστε για τον κ. Καστανίδη και εμείς για σας.

Δημήτριος Τσεχίας

***

ΥΓ.: Τυχερός ο κ. Ραγκούσης, ο κ. Βενιζέλος απλώς «θα ασκήσει πίεση» στο θέμα των απεργών πείνας, φαντάζεστε να έριχνε «όλο του το βάρος» στην υπόθεση»;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk