BHMAτοδότης

Tην Τσικνοπέμπτη ο κ. Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς με τη σύζυγό του Αντα και μέλη της οικογένειάς του. Μόλις αποχώρησε η πρωθυπουργική παρέα, λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ, εμφανίστηκε φουριόζος σερβιτόρος κρατώντας δίσκο γεμάτο με τασάκια. «Ο συναγερμός έληξε» είπε με ενθουσιασμό. «Μπορείτε να καπνίσετε όσο θέλετε!». Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός αναρωτιέται γιατί οι νόμοι δεν τηρούνται και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται, το παραπάνω περιστατικό αρκεί για να εξηγήσει τα πάντα.

Tην Τσικνοπέμπτη ο κ. Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς με τη σύζυγό του Αντα και μέλη της οικογένειάς του. Μόλις αποχώρησε η πρωθυπουργική παρέα, λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ, εμφανίστηκε φουριόζος σερβιτόρος κρατώντας δίσκο γεμάτο με τασάκια. «Ο συναγερμός έληξε» είπε με ενθουσιασμό. «Μπορείτε να καπνίσετε όσο θέλετε!». Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός αναρωτιέται γιατί οι νόμοι δεν τηρούνται και οι μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται, το παραπάνω περιστατικό αρκεί για να εξηγήσει τα πάντα.
***
Κουίζ: Ποιο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος έχει επάνω στο γραφείο του το Κοράνι; Παρά τις υποψίες συνεργάτη μου, το εν λόγω στέλεχος δεν ασπάστηκε το Ισλάμ ως αντίδραση στο μνημόνιο, ούτε θεωρεί (προς το παρόν…) ότι η πληθυσμιακή σύσταση της Αθήνας επιβάλλει την ανάγνωση του ιερού κειμένου των μουσουλμάνων. Απλώς ολοκληρώνει σχετική ακαδημαϊκή μελέτη και εξήγησε με υπερηφάνεια στον συνεργάτη μου ότι διαθέτει την πλέον έγκυρη ελληνοαραβική έκδοση, εκείνη του Ιστορικού Ισλαμικού Πανεπιστημίου του Αl Αzhar της Αιγύπτου, η οποία εξεδόθη με χορηγία του Ιωάννη Λάτση.
***
Πριν από δύο χρόνια σαν σήμερα ο κ. Κ. Καραμανλής ζήτησε τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών σε δύο κρίσιμα σημεία: τη μείωση του υψηλού δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων. Λίγοι αμφιβάλλουν ότι είναι τα ίδια σημεία για τα οποία θα ζητήσει συναίνεση ο κ. Γ. Παπανδρέου την προσεχή Τρίτη. Και ουδείς αμφιβάλλει ότι το ίδιο έργο θα επαναληφθεί και με τον επόμενο πρωθυπουργό, όποιος και αν είναι και όποτε και αν έλθει η σειρά του. Επ΄ ευκαιρία, προτείνω στον κ. Παπανδρέου να υποδεχθεί με θερμές ευχές την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αφού η Τρίτη, εκτός από «Ημέρα της Συναίνεσης» είναι και «Ημέρα της Γυναίκας».
***
O Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί σόου ιεραρχών στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ). Ενα σόου που συχνά επαναλαμβάνεται είναι εκείνο ευτραφούς μητροπολίτη σε δήμο πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος επάνω στο κρεσέντο τής εκάστοτε ομιλίας του βγάζει και πετάει το καλυμμαύχι. Οξυδερκείς παρατηρητές μού μεταφέρουν την εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα «συμβολικό στριπτίζ» που συνδυάζεται με φωνή που προσιδιάζει σε σειρήνα για να ξυπνάει τα πνεύματα.
***
Με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποιεί επίσκεψη στο Καρπενήσι και, όπως μαθαίνω, προτίθεται να επιθεωρήσει το έργο του δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη . Η είδηση όμως είναι ότι ο κ. Μπακογιάννης, παρά το γεγονός ότι στηρίζει τη Δημοκρατική Συμμαχία, έχει θέσει τις πρώτες «κόκκινες γραμμές» που οριοθετούν τις θέσεις του από τις επίσημες θέσεις του κόμματος της μητέρας του.
***
Και αυτές οι «κόκκινες γραμμές» εντοπίζονται στην αντίθεσή του στη συγχώνευση σχολείων που προωθεί η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου καιεπί της αρχής- υποστηρίζει και η Ντόρα. Συμπέρασμα; Ο κ. Μπακογιάννης βρίσκεται σε καλό δρόμο.
***
O υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Ι. Διαμαντίδης δυσαρεστήθηκε με σχόλιό μου της προηγούμενης Κυριακής και υπογράμμισε ότι, ενώ βρισκόταν στην Κίνα προ δεκαημέρου, ειδοποίησε άμεσα τον Πρωθυπουργό μέσω του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα για το αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης για τη μεταφορά χιλιάδων Κινέζων από τη Λιβύη στον Πειραιά. Παρέλειψε να ενημερώσει όμως τον κ. Χρ. Παπουτσή και έτσι ερμηνεύεται η μίνι «κυβερνητική σύγχυση» που επεκράτησε αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης περί μεταφοράς Κινέζων. Προφανώς αυτό συνέβη γιατί ο κ. Διαμαντίδης είχε χάσει το κινητό του υπουργού Προστασίας του Πολίτη…
***
Oσοι δεν αποδέχονται ότι οι άνθρωποι απλώς «πεθαίνουν», θα έλεγαν, ίσως με υπερβάλλοντα λυρισμό, ότι κλείνουν σήμερα 17 χρόνια από τότε που η Μελίνα Μερκούρη πήγε «Στου Παραδείσου τα μπουζούκια» . Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί τη θυμήθηκαν, αλλά εκείνο που θα άρεσε περισσότερο στη Μελίνα είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία του κ. Κρίτωνα Αρσένη. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κατέθεσε πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η διαπραγματευτική θέση της πατρίδας βέβαια είναι τέτοια που η πρόταση μπορεί να εκληφθεί μόνον ως φόρος τιμής στη μεγάλη Ελληνίδα…
***
Η αυστηρή αποδοκιμασία από τον κ. Γ. Πεταλωτή της «συγκέντρωσης διαμαρτυρίας» έξω από την οικία του κ. Κ. Σημίτη έγινε έπειτα από εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Οπως λένε στην κυβέρνηση, αλλά και σε άλλα κόμματα, αυτή η εκδήλωση έξω από την οικία ενός πολιτικού ηγέτη με ανεπίληπτο ήθος που δεν κυβερνά εδώ και επτά χρόνια, ενώ στα οκτώ χρόνια που κυβέρνησε η Ελλάδα έγινε μέλος της ΟΝΕ και η Κύπρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι δηλωτικό του ήθους και όνειδος για τους ελάχιστους εκείνους που εκμεταλλεύθηκαν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για να τη διοργανώσουν.
***
Συναγερμός στο γραφείο του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προκάλεσε προ ημερών ο… ΟΣΕ. Η αιτία ήταν ότι δεν πληρώθηκε μια… πενιχρή δόση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ την οποία ο Οργανισμός είχε προειδοποιήσει το Γενικό Λογιστήριο ότι δεν θα πληρώσει ήδη από τον Νοέμβριο. Ωστόσο την ημέρα της πληρωμής το ποσό δεν εγκρίθηκε, με αποτέλεσμα πολλοί εκ του εξωτερικού να τηλεφωνούν στην Ελλάδα για να μάθουν «τι συμβαίνει».
***
Στην κυβέρνηση σύντομα διεπίστωσαν ότι η μη πληρωμή οφειλόταν σε καθυστέρηση του παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπηρεσιακού υπαλλήλου του Γενικού Λογιστηρίου να εγκρίνει την πληρωμή του ποσού. Και ποια ήταν η αιτία της καθυστέρησης αυτής;
***
Μου λένε ότι οφείλεται στον υπερβολικό φόρτο εργασίας, αφού οι καταπτώσεις εγγυήσεων εταιρειών του Δημοσίου (τις οποίες καλύπτει το κράτος!) έχουν αυξηθεί σε τέτοιον βαθμό ώστε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου να έχει μετατραπεί σε «εσωτερικό τραπεζίτη» της κυβέρνησης με την αποστολή να καλύπτει τις κάθε λογής «μαύρες τρύπες».
***

«Συμμαθητές στο Εco/Fin» με τον σημερινό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι ήταν προ δεκαετίας ο κ. Ι. Παπαντωνίου. Οι δύο «συμμαθητές» έκαναν reunion στις Βρυξέλλες σε πρόσφατη κλειστή συνάντηση στην οποία έλαβε μέρος ο επενδυτής κ. Τζορτζ Σόρος, ο πρώην επίτροπος κ. Μάριο Μόντι, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Αντόνιο Μπόργκες, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής του Centre for Εuropean Ρolicy Studies (CΕΡS) κ. Ντάνιελ Γκρος. Περιττό να πω ότι το κλίμα στην κλειστή συνάντηση ήταν πολύ κακό για την προοπτική της Ελλάδας. Οι μόνοι που υποστήριξαν ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει» ήταν οι κκ. Βαν Ρομπάι, Μπούτι, Μπόργκες και φυσικά ο Γιάννος.
***
«Θέλουμε επιτέλους να γνωρίσουμε τον Σαχινίδη, έχει γίνει σταρ» έλεγαν προχθές οι περιφερειάρχες που συνάντησαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος για τη δημοφιλία του υφυπουργού Οικονομικών; «Ο,τι και να πούμε, οι υπουργοί μάς απαντούν “δεν υπογράφει ο Σαχινίδης”». Ο κ. Φ. Σαχινίδης αυτοσυστήθηκε, αλλά στη συνέχεια αντιλήφθηκε ότι ήταν παγίδα. Οπως αποκάλυψε σε συνεργάτη μου, οι περιφερειάρχες τον «φέσωσαν» με 150 εκατ. ευρώ ως δαπάνη μεταφοράς μαθητών για το 2010!
***
Σε κατάσταση ημιυπνηλίας ήταν ο κ. Μοαμάρ Καντάφι όταν τον επισκέφθηκε στην Τρίπολη το περασμένο καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός, όπως έλεγε σε στενό κύκλο δημοσιογράφων στο Βερολίνο. «Είχε αργήσει μάλιστα 20 λεπτά, ενώ εγώ ήμουν, περιέργως, στην ώρα μου» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. Ο λίβυος ηγέτης ήταν λίγο lost σαν τους φυλάρχους μακρινών πλανητών στο «Star Wars». Υπέγραψε επάνω σε παλιές φωτογραφίες του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μίλησε με τον Πρωθυπουργό και αργότερα αποσύρθηκε…
***
Τελικά τα πράγματα δεν μπορεί να είναι τόσο άσχημα για τους πολιτικούς. Για παράδειγμα, ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος εθεάθη προ ημερών να περπατά μόνος του στο πεζοδρόμιο της Βασιλίσσης Σοφίας. Πώς βρέθηκε εκεί ο Ακης; Ουδείς γνωρίζει. Ηταν πάντως πολύ κοντά σε δικηγορικό γραφείο που έχει χειριστεί μηνύσεις που ο πρώην υπουργός έχει καταθέσει κατά το παρελθόν.
***
Τι γίνεται με το Κατάρ και το Ελληνικό; Ως γνωστόν, οι ιθύνοντες του αραβικού κρατιδίου διεμήνυσαν στον κ. Χ. Παμπούκη ότι θα τους ενδιέφερε να επενδύσουν μόνο αν υπογραφόταν διακρατική συμφωνία. Μου λένε ότι ο υπουργός Επικρατείας ετοιμάζει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, ουδείς υπουργός είναι τόσο ήρωας ώστε να αψηφά τον κίνδυνο της διαπόμπευσης (και της εξεταστικής επιτροπής) στην οποία μπορεί να τον υποβάλουν οι αντίπαλοί του στο μέλλον, ακόμη και χωρίς λόγο. Ετσι ο κ. Παμπούκης λέγεται ότι προσανατολίζεται σε μια πρόταση που να απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία θα ενεργοποιηθεί μόνο αν ψηφιστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά τ΄ άλλα, το σχέδιο του κ. Χοσέ Ασεμπίγιο για το Ελληνικό πρόκειται να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Αναμένω με ζωηρό ενδιαφέρον τις «πράσινες αντιρρήσεις» της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk