ιδέες

Οι εκτενείς περιγραφές- ειδικά του φυσικού τοπίου, του καιρού και των εσωτερικών χώρων- είναι τα τμήματα ενός μυθιστορήματος που τείνουν να παρακάμπτουν συχνότερα οι αναγνώστες. Αυτή είναι μια διαχρονική διαπίστωση, παρατηρεί η κριτικός Λόρα Μίλερ και θυμίζει τον κανόνα προς επίδοξους συγγραφείς του αμερικανού πεζογράφου Ελμορ Λίοναρντ, από το βιβλίο του «10 Rules of Writing»: «Αποφύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές τόπων και αντικειμένων, εκτός αν είστε η Μάργκαρετ Ατγουντ και έχετε την ικανότητα να ζωγραφίζετε με λέξεις σκηνές ολόκληρες.

ιδέες | tovima.gr

Οι εκτενείς περιγραφές- ειδικά του φυσικού τοπίου, του καιρού και των εσωτερικών χώρων- είναι τα τμήματα ενός μυθιστορήματος που τείνουν να παρακάμπτουν συχνότερα οι αναγνώστες. Αυτή είναι μια διαχρονική διαπίστωση, παρατηρεί η κριτικός Λόρα Μίλερ και θυμίζει τον κανόνα προς επίδοξους συγγραφείς του αμερικανού πεζογράφου Ελμορ Λίοναρντ, από το βιβλίο του «10 Rules of Writing»: «Αποφύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές τόπων και αντικειμένων, εκτός αν είστε η Μάργκαρετ Ατγουντ και έχετε την ικανότητα να ζωγραφίζετε με λέξεις σκηνές ολόκληρες. Διότι σίγουρα δεν θέλετε οι περιγραφές σας να οδηγούν σε τέλμα τη δράση και τη ροή της ιστορίας».
www.salon.com

«Οι περιγραφές είναι δύσκολες. Κάθε
περιγραφή εκφράζει μια άποψη για τον κόσμο. Βρείτε λοιπόν ένα μέρος να σταθείτε» συμβουλεύει η ιρλανδή πεζογράφος Ανν Ενράιτ. Για τη Χίλαρι Μαντέλ «η περιγραφή πρέπει να έχει λόγο ύπαρξης στο μυθιστόρημα, δεν μπορεί να είναι απλώς διακοσμητική. Λειτουργεί καλύτερα αν εμπεριέχει κάποιο ανθρώπινο στοιχείο και είναι πιο αποτελεσματική όταν πίσω από αυτήν υπονοείται ορισμένη οπτική παρά όταν γίνεται από το “μάτι του Θεού”. Αν η περιγραφή χρωματίζεται από την οπτική του χαρακτήρα που παρατηρεί, ενσωματώνεται στα στοιχεία του χαρακτήρα αυτού και γίνεται μέρος της δράσης». Η Ρόουζ Τριμέιν προτείνει: «Διδαχθείτε από το σινεμά. Χρησιμοποιήστε τις περιγραφές με σύνεση».
www.guardian.co.uk

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk