Οσοι έχουν διαβάσει το λακωνικό αριστούργημα Η καρδιά του σκοταδιού του πολωνικής καταγωγής βρετανού συγγραφέα Τζόζεφ Κόνραντ θα διακρίνουν αμέσως την επίδρασή του στις Εννέα νύχτες, το φιλόδοξο μυθιστόρημα του βραζιλιάνου συγγραφέα και δημοσιογράφου Μπερνάρντο Καρβάλιο (γεννήθηκε το 1960) που κυκλοφόρησε προσφάτως και στα ελληνικά. Οσες όμως είναι οι ομοιότητες, άλλες τόσες και οι διαφορές. Γιατί ενώ η Καρδιά του σκοταδιού 111 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή της παραμένει ένα από τα καταστατικά κείμενα του μοντερνισμού, οι Εννέα νύχτες προστίθενται στη μακρά λίστα των έργων του λατινοαμερικανικού μαγικού ρεαλισμού που επιβλήθηκε διεθνώς με το Εκατό χρόνια μοναξιά του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Αυτό είναι το έβδομο από τα δέκα βιβλία του Καρβάλιο- και το πρώτο που μεταφράζεται στα ελληνικά.
Στις 2 Αυγούστου 1939, τη νύχτα, κάποιος εικοσιεπτάχρονος αμερικανός ανθρωπολόγος ονόματι Μπιουλ Κουέιν αυτοκτονεί με τελετουργικό τρόπο σε ένα από τα χωριά της ζούγκλας του Αμαζονίου. Τα αίτια της αυτοκτονίας του παραμένουν άγνωστα. Ο αυτόχειρας όμως έχει αφήσει επτά επιστολές όπου υποτίθεται ότι εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του. Καμία από αυτές εν τούτοις δεν εξηγεί τα πραγματικά αίτια, αλλά η καθεμία οδηγεί και σε διαφορετική εκδοχή για τους λόγους που τον ώθησαν στην πράξη του. Είχε άραγε προσβληθεί από κάποια τρομερή αρρώστια; Ή μήπως δεν μπορούσε να αντέξει το ότι η γυναίκα του τον απάτησε με τον αδελφό του; Ουδεμία εξήγηση μοιάζει πειστική, αφού, για να πάρουμε ένα μόνο παράδειγμα, ο Κουέιν δεν ήταν νυμφευμένος και δεν είχε αδελφό. Τι συνέβη λοιπόν; Η αλήθεια εδώ βρίσκεται στα όρια του μύθου και της πραγματικότητας, όπως συμβαίνει στα μυθιστορήματα του μαγικού ρεαλισμού. Και αυτή προσπαθεί να ανακαλύψει ο αφηγητής 60 χρόνια αργότερα. Αφού καμία από τις επτά επιστολές δεν μας εξηγεί τι ακριβώς συνέβη, πρέπει να υπάρχει και μια όγδοη, την οποία ψάχνει να βρει ο συγγραφέας. Και όπως ο Μάρλοου πάει να συναντήσει τον αλλοπαρμένο Κουρτς στην Καρδιά του σκοταδιού του Κόνραντ, έτσι και ο αφηγητής στις Εννέα νύχτες ξεκινά να βρει το φάντασμα του ανθρωπολόγου.
Η αναζήτησή του τον οδηγεί στα όρια της παραφροσύνης. Ταυτόχρονα όμως προσφέρει στον συγγραφέα τη δυνατότητα να μας μιλήσει για τον πολιτισμό των φυλών και την κουλτούρα των πόλεων, για την εικόνα του κόσμου όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα και το υπαρξιακό σκοτάδι που κρύβεται στην ψυχή του κάθε ανθρώπου. Αυτό που έχει σημασία για τους ζωντανούς δεν είναι τελικά η αλήθεια, το πώς και γιατί πεθαίνει κανείς, αλλά η μνήμη των νεκρών. Ενα πολύ ωραίο, φοκνερικής δύναμης σε κάποιες σελίδες του, μυθιστόρημα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ