Να αναλάβει η κυβέρνηση τις ευθύνες της και να πάρει πρωτοβουλίες για να ικανοποιηθούν τα θεμελιώδη αιτήματα των μεταναστών-απεργών πείνας με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ζήτησαν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, με τον οποίο είχαν συνάντηση. Θέμα της συνάντησης ήταν η απεργία πείνας και τα αιτήματα των 300 μεταναστών εργατών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στον Χρ.Παπουτσή: «Είμαστε στο και πέντε και από στιγμή σε στιγμή μπορεί να έχουμε μοιραίες, ανεπίστρεπτες εξελίξεις, οι οποίες θα είναι μια πραγματική ιστορική τραγωδία για τη χώρα».

Κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα πρωτοβουλία ώστε να ικανοποιηθούν θεμελιώδη αιτήματα των απεργών με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες μετανάστες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ η αγωνία για τη ζωή τους αυξάνεται και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τα επόμενα 24ωρα στη χώρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί το ΕΚΑΒ, προκειμένου να μεταφέρει άμεσα τους απεργούς πείνας σε νοσοκομείο.

«Ερχεται χιόνι, δεκάδες βρίσκονται σε σκηνές του Μεγάρου, είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι. Το πιο πιθανό είναι να τους σκοτώσει το κρύο», είπε στα «Νέα» μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης των απεργών πείνας.

Μιλώντας στο Mega το πρωί του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζεται» και υπογράμμισε ότι «θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα».

Κατά τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στο κτίριο της ΓΣΕΕ, ο Γ. Ραγκούσης επανέλαβε την κυβερνητική πρόταση για ένταξη των απεργών πείνας σε καθεστώς ανοχής, που προβλέπει την αναβολή της απομάκρυνσής τους από τη χώρα, η οποία θα συνοδεύεται από γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ και με δυνατότητα ανανέωσης.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των απεργών πείνας διεκδίκησαν ένταξη στο καθεστώς του νόμου «περί φιλευσπλαχνίας» που προβλέπει και τη χορήγηση άδειας εργασίας, πράγμα που απέκλεισε η κυβέρνηση.