«Εχουν και οι αλλαγές τα όριά τους»

«Γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στην Ελλάδα έχουν τα όριά τους, εάν δεν γίνουν και στην Ευρώπη μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό, για εμάς, είναι ένας παράλληλος και κοινός αγώνας», τόνισε νωρίτερα το Σάββατο ο κ. Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Ζάππειο.

«Είναι κρίσιμη η στιγμή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι τα σοσιαλιστιικπά κόμματα καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους όταν οι συντηρητικές δυνάμεις αρνούνται να εξάγουν τα προφανή κκαι αυτονόητα συμπεράσματα για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Παρότι έχουμε ακούσει πολλά, έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν υπάρξει υποσχέσεις, δεν βλέπουμε μια νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεν βλέπουμε την απαραίτητη εποπτεία, την απαραίτητη διαφάνεια, δεν βλέπουμε να αντιμετωπίζεται η κερδοσκοπία, δεν βλέπουμε να ελέγχονται και οι οίκοι αξιολόγησης, που μας ελέγχουν και που, πολλές φορές, είναι πιο καθοριστικοί για την πορεία μιας χώρας, απ’ ό,τι είναι οι δημοκρατικές αποφάσεις των κυβερνήσεων», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Συνέχισε λέγοντας ότι η συντηρητική Ευρώπη έχει δείξει ότι αντί να αξιοποιήσει τις αγορές ως ένα εργαλείο που θα συμβάλλει στην ευημερία των πολιτών και στην ανάπτυξη, έχει θεοποιήσει τις αγορές και ζητάει από τους λαούς να τις υπηρετήσουν. «Μέσα σε αυτό το κλίμα, δυστυχώς, καλλιεργείται απαισιοδοξία και ανασφάλεια, καλλιεργείται ένας φόβος, μια εσωστρέφεια και μια ξενοφοβία. Και δυστυχώς, η συντήρηση στην Ευρώπη αξιοποιεί αυτή την ανασφάλεια, καλλιεργεί αυτή την ανασφάλεια, καλλιεργεί αυτό το φόβο και κάνει την πολιτική του φόβου και της ξενοφοβίας, βάση της δικής της πολιτικής», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στη σύνοδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk