Σε περαιτέρω αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών προχωρά η Κίνα

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης Λι Ζαογίνγκ δήλωσε ότι η αύξηση είναι «δικαιολογημένη»: «Τα σχετικά κονδύλια είναι τελικά χαμηλά σε σχέση με τα όσα ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο» εκτίμησε.

Ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας προκαλούν τα σχέδια της Κίνας να αυξήσει περαιτέρω τις αμυντικές της δαπάνες για το 2011.

Η αύξηση θα φτάσει το 12,7% (σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και το σχετικό κονδύλι θα φτάσει τα 9,5 δισ. δολάρια.

Πολιτικοί αναλυτές που επικαλείται το BBC δεν αποκλείουν τα πραγματικά νούμερα να είναι ακόμα υψηλότερα.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης Λι Ζαογίνγκ δήλωσε ότι η αύξηση είναι «δικαιολογημένη»: «Τα σχετικά κονδύλια είναι τελικά χαμηλά σε σχέση με τα όσα ισχύουν στον υπόλοιπο κόσμο» εκτίμησε.

Τα σχόλιά του είχαν σαν αποδέκτη τις ΗΠΑ, ωστόσο, αρκετές χώρες της περιοχής -όπως η Ταϊβάν και η Ιαπωνία- δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους.

Το θέμα της ανόδου της στρατιωτικής επιρροής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας προκαλεί «πονοκεφάλους» και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ζήτημα εξετάστηκε και στην πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών Μπαράκ Ομπάμα και Χου Ζιντάο, στον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν εξαιρετικά απίθανη την πιθανότητα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ, προκειμένου να «διευθετήσει» διαφορές με άλλες χώρες.

«Το βασικότερο που απασχολεί την πολιτική της ηγεσία είναι η οικονομική ανάπτυξη και η σταθερότητα» επισημαίνουν

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk