Οι αντάρτες που έστησαν το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο στην ανατολική Λιβύη δέχονται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο αν ο Μουαμάρ Καντάφι παραιτηθεί ή εξοριστεί για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ο Αχμεντ Τζαμπρίλ, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ που είναι επικεφαλής του Συμβουλίου το οποίο εδρεύει στη Βεγγάζη, θεωρεί ότι χρειάζεται αεροπορική επιδρομή στη χώρα για να στηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που θα βοηθήσει τους αντάρτες να ανατρέψουν τον Καντάφι.

«Αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις θα αφορούν μόνο ένα πράγμα _ πώς ο Καντάφι θα φύγει από τη χώρα ή θα εγκαταλείψει την εξουσία για να σωθούν ζωές.
Δεν υπάρχει τίποτε άλλο να διαπραγματευτούμε», είπε ο Τζαμπρίλ προς το Reuters μιλώντας εκ μέρους του Αμπντέλ Τζαλίλ. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε πολιτική λύση. Θέλουμε να τον περάσουμε από δίκη αλλά αν δεν του δώσουμε μια διέξοδο, γνωρίζουμε ότι θα σκοτωθεί και άλλος κόσμος».

Το Συμβούλιο ζήτησε από το ΟΗΕ να επιτρέψει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των αφρικανών μισθοφόρων που, όπως υποστηρίζουν οι αντάρτες, πολεμούν για λογαριασμό του Καντάφι.

Από νωρίς το πρωί υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ότι οι δυνάμεις του Καντάφι ξεκίνησαν νέους βομβαρδισμούς εναντίον της πόλης Μπρέγκα, στην ανατολική Λιβύη, όπου υπάρχουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.