Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ: Ελλειψη προόδου στο Κυπριακό

o Μπαν Γκι Μουν, απευθύνει νέα έκκληση προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου να προχωρήσουν σε σκληρές αποφάσεις.

Ελλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό παραδέχεται στην έκθεσή του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Μπαν Γκι Μουν, ενώ απευθύνει νέα έκκληση προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου να προχωρήσουν σε σκληρές αποφάσεις.

Ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού δεν ανακοινώνει την πραγματοποίηση νέας κοινής συνάντησης, επισημαίνοντας ότι στο τέλος Μαρτίου θα αξιολογήσει την κατάσταση και τότε θα αποφασίσει αν θα γίνει ξανά μια τέτοια συνάντηση, σημειώνοντας όμως ότι αν δεν υπάρχει πρόοδος θα ανέμενε από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να του εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Επίσης, αναφέρεται στην προοπτική σύγκλισης πολυμερούς διάσκεψης, υποστηρίζοντας ότι θα αποφασίσει όταν το κρίνει πως είναι η κατάλληλη ώρα σε διαβούλευση με τις δύο πλευρές και ότι θα προσδιορίσει αν υπάρχει «επαρκής πρόοδος» στα βασικά εσωτερικά θέματα και σε όλα τα κεφάλαια, για να εγγυάται τη σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης.

Όπως αναφέρει, οι παράμετροι μιας τέτοιας συνάντησης συζητούνται και από τους δύο ηγέτες.

«Τώρα, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη δυναμική για επίτευξη ουσιαστικών συμφωνιών στα βασικά θέματα, σε όλα τα κεφάλαια, πριν προχωρήσει πολύ ο εκλογικός κύκλος. Το επισήμανα και στους δύο ηγέτες όταν συναντηθήκαμε στη Νέα Υόρκη και ξανά στη Γενεύη
» αναφέρει στην έκθεση του ο κ. Μπαν.

Επίσης, συμπληρώνει πως έχει ξεκαθαρίσει στους δύο ηγέτες κατά τη συνάντηση που είχαν στη Γενεύη ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι μία διαδικασία χωρίς τέλος, ούτε μπορούμε να αντέξουμε ατέρμονες συνομιλίες για χάριν των συνομιλιών».

Τέλος, επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τις δυο πλευρές να επιδείξουν «θάρρος», κάνοντας «πρακτικά βήματα» για να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχία. Όπως υποστηρίζει, οι δυο ηγέτες πρέπει «να οικοδομήσουν μεγαλύτερο βαθμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ τους και μεταξύ των κοινοτήτων τους».

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk