Ενας στους δέκα Βρετανούς χρειάζεται υπνωτικά χάπια προκειμένου να κοιμηθεί, καθώς η αϋπνία τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας στη χώρα, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Ειδικοί και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού ένας ποιοτικός ύπνος το βράδυ είναι τόσο σημαντικός για την υγεία όσο η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση.

Η επαναλαμβανόμενη έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του βρετανικού Συμβουλίου Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας ένας στους οκτώ Βρετανούς δεν κοιμάται πάνω από έξι ώρες κάθε βράδυ. Επίσης τρεις στους πέντε χρειάζονται περισσότερα από 30 λεπτά για να κοιμηθούν γεγονός που κάνει πολλούς να στρέφονται στα υπνωτικά χάπια.

Όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χάπια δεν πρέπει να αποτελούν τη λύση και τονίζουν ότι είναι κυρίως το άγχος της κοινωνικής ανέλιξης που προκαλεί διαταραχές ύπνου. «Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στα χάπια ως εύκολη λύση αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη ποια θέματα στον τρόπο ζωής τους ή ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να τους δημιουργούν αυτό το πρόβλημα» είπε ο ανεξάρτητος ερευνητής ύπνου Νιλ Στάνλεϊ.

Και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει φάρμακο που να σου προσφέρει φυσικό ύπνο. Απλά σε ναρκώνει». Ο καθηγητής Φρανσέσκο Καπούτσιο του πανεπιστημίου του Γουόρικ είπε: «Αν κανείς κοιμάται λιγότερες από πέντε ώρες σε καθημερινή βάση, οι μακροπρόθεσμες πιθανότητες να αναπτύξει σοβαρές ασθένειες αυξάνονται σημαντικά».