Μετανάστες: Οχι στην κυβέρνηση

Τελείωσε πριν από λίγο η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και Υγείας κ. Α. Λοβέρδου με εκπροσώπους των μεταναστών και της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους μετανάστες, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, ήταν να μπουν σε καθεστώς ανοχής για έξι μήνες με δέσμευση να άλλους έξι μήνες επέκταση. Για τη συνέχεια θα εξεταστούν οι λύσεις αφού πρώτα οι απεργοί λύσουν την απεργία τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Λοβέρδος είπε: «Απο την πρώτη μέρα που ξέσπασε αυτή η κρίση σαν κυβέρνηση φροντίσαμε να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια αφορούσε σε θέματα υγείας των απεργών. Και όπως έχουμε ξαναπεί το πρόβλημα της ανθρώπινης ζωής δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Τις ημέρες αυτές που αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας φροντίσαμε μετά δημόσια νοσοκομεία να τους παρέχουμε όλες τις βοήθειες.

Θέλω να επαναλάβω οτι ανάμεσα στους γιατρούς και τους ασθενείς δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές. Σήμερα μια ομάδα γιατρών επισκέφθηκε τους απεργούς στο μέγαρο Υπατία και διαπίστωσαν ότι πρέπει να μεταφερθούν όλοι στα νοσοκομεία. Η σημερινή συζήτηση όλες οι πλευρές συμφωνήσαμε οτι το θέμα της ανθρώπινης υγείας και της ανθρώπινες ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής. Θα βασίσουμε την επίλυση του προβλήματος στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι της χώρας».

Από την πλευρά του ο κ. Ραγκούσης είπε: «είμαστε εδώ μαζί με τον υπουργό Υγείας και συζητήσαμε με τους απεργούς τις παραμέτρους του προβλήματος. Είχαμε την τύχη να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση στην οποία τους εξηγήσαμε με κάθε ειλικρίνεια τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με τους μετανάστες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του νόμου. Τους εξηγήσαμε γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζικές νομιμοποιήσεις. Είμαστε ικανοποιημένoi με την σημερινή συζήτηση. Οι μετανάστες θα συζητήσουν την πρότασή μας και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουν. Επίσης τους είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω συζήτηση εάν και εφόσον τερματίσουν την άμεσα την απεργία και αποδεχτούν τις προτάσεις μας».

Οι μετανάστες αφού νωρίτερα πραγματοποίησαν συνέλευση προκειμένου να απαντήσουν στην πρόταση ανοχής της κυβέρνησης, αποφάσισαν την απόρριψή της. Επίσης, απέρριψαν τη μαζική μεταφορά τους σε νοσοκομεία όπου θα μεταφέρονται μόνο όσοι έχουν πραγματική ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk