Παπανδρέου-Ράσμουσεν: Αγωνία για το μέλλον


Την αγωνία τους για την έκβαση της διαπραγμάτευσης εν όψει των συνόδων κορυφής του Μαρτίου, εξέφρασαν το απόγευμα της Παρασκευής σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Πόουλ Ράσμουσεν.

Παρουσιάζοντας την πρόταση των σοσιαλιστών εν όψει των κρίσιμων συνόδων κορυφής του Μαρτίου, οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν τόνισαν την ανάγκη για καινοτόμα εργαλεία χρηματοδότησης και ειδικότερα μίλησαν εμφατικά για το ευρωομόλογο και τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Δεν ξέρουμε αν θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις»

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση και την προσπάθεια που καταβάλλεται, σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα και ό,τι συνέβη σε αυτήν δεν μπορεί να είναι μοντέλο για την Ευρώπη, εφόσον «υπάρχουν άλλες εναλλακτικές δυνατότητες».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αδίκως στοχοποιούνται η Ισπανία και η Πορτογαλία, για τις οποίες είπε πως ούτε χρειάζεται, ούτε πρέπει να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης.

Χαρακτηριστική της ατμόσφαιρας που κυριαρχεί στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού: «δύσκολο να ξέρουμε αν θα φτάσουμε σε αποφάσεις και αν αυτές θα είναι οι σωστές. Τον προηγούμενο χρόνο λαμβάναμε συνεχώς αποφάσεις, οι οποίες δεν ήταν αρκετές για να καλμάρουν οι αγορές».

«Είναι δύσκολη στιγμή και θα μας κρίνει η Ιστορία», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός και λίγο αργότερα υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δεν έχει πολυτέλεια να μην πάρει απόφαση».

«Πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια για Ελλάδα και Ιρλανδία»

Ο κ. Ράσμουσεν από την πλευρά του απευθύνθηκε στους έλληνες πολίτες και τους κάλεσε να μην κατηγορούν την Ευρώπη για την κρίση, αλλά «την συντηρητική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», ενώ συμπλήρωσε: «η Ελλάδα είναι στα σωστά χέρια, η Ευρώπη είναι στα λάθος χέρια».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση των ευρωσοσιαλιστών, ο κ. Ρήμωσαν είπε ότι σε αντίθεση με τις συντηρητικές πρακτικές, το εναλλακτικό σχέδιο των σοσιαλιστικών κομμάτων προβλέπει την δημιουργία 8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι συντηρητικές κυβερνήσεις οδηγούν τα μέσα ευρωπαϊκά ποσοστά ανεργίας στο 10,7% έως το 2015.

Στη συνέχεια, ο δανός επικεφαλής του ΕΣΚ έθεσε τον πήχυ της διαπραγμάτευσης εν όψει των συνόδων κορυφής, λέγοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση των επιτοκίων και τη δημιουργία ενός εύρωστου μηχανισμού.

Παρά ταύτα, ο κ. Ράσμουσεν δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι την πλειοψηφία στην Ευρώπη έχουν οι συντηρητικοί και αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk