Τα γεγονότα του Ρέντη, η καταδίωξη των κακοποιών, η ενέδρα, η εν ψυχρώ δολοφονία των δύο αστυνομικών και ο τραυματισμός άλλων δύο, αλλά κυρίως η θρασύτητα των δραστών, φανερώνουν πιο σύνθετες καταστάσεις απ’ αυτές που το ίδιο το γεγονός δείχνει.

Το οργανωμένο έγκλημα, όπως όλα δείχνουν, θεριεύει, γιγαντώνεται, κερδίζει δραστηριότητες και χώρους, πλουτίζει και μαζί βρίσκει ευκολότερη πρόσβαση σε όπλα, γίνεται ολοένα και πιο διεκδικητικό, διαμορφώνει με τον καιρό ζώνες επιρροής και δράσης.

Τα τελευταία χρόνια, υπό την επίδραση πολλών παραγόντων και συνθηκών, διαμορφώθηκε περιβάλλον για την ανάπτυξή του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 ήταν το άνοιγμα των συνόρων που εμπλούτισε το εγχώριο έγκλημα με το διεθνές. Αυτή η ώσμωση μεταξύ εγκληματικών στοιχείων από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες προσέθεσε ενέργεια και νέες μεθόδους στις εγχώριες εγκληματικές ομάδες. Τις ενίσχυσε, τις τροφοδότησε με όπλα και πιο σκληρό και αδυσώπητο ανθρώπινο δυναμικό.

Η αύξηση στη συνέχεια του αριθμού των μεταναστών, η αλλαγή των οικονομικών δομών αργότερα, η απελευθέρωση των αγορών, η ανάπτυξη των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας, όπως και των εταιρειών διαχείρισης εργαζομένων, η νομιμοποίηση αυτού του ιδιότυπου δουλεμπορίου που τοποθετεί αιχμαλωτισμένες γυναίκες από τα τα μπαρ μέχρι τα συνεργεία καθαριότητας, προσέφερε νομιμοποιητική βάση σε μορφές του οργανωμένου εγκλήματος.

Σταδιακά το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα ξεπέρασε την παραδοσιακή δραστηριότητα ελέγχου και προστασίας της νύχτας και της διασκέδασης, συνδέθηκε με το συναφές εμπόριο των ανθρώπων, διείσδυσε στο σύστημα παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, απέκτησε πρόσβαση σε πληροφορίες και κάποια στιγμή επιχείρησε απαγωγές προσώπων και μαζί βεβαίως διατήρησε την επαφή, ίσως να εξασφάλισε και τον έλεγχο, του συγγενούς εμπορίου ναρκωτικών και όπλων.

Οπως και να έχει, αυτή τη στιγμή είναι πλουσιότερο και ισχυρότερο. Οσο μάλιστα υποχωρούν οι θεσμοί του κράτους, όσο η οικονομική δραστηριότητα φθίνει υπό την πίεση της κρίσης και της ύφεσης, όσο η κοινωνία αποδιαρθρώνεται από την ανεργία και τα λουκέτα και όσο η πολιτική αμφισβητείται και πέφτει στην εκτίμηση των πολλών ανθρώπων, το οργανωμένο έγκλημα θα βρίσκει ολοένα και περισσότερα πεδία δραστηριότητας.

Το μακελειό στου Ρέντη επιβεβαιώνει ακριβώς τα παραπάνω. Οσο η πολυπαραγοντική οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση βαθαίνει, τόσο το οργανωμένο έγκλημα θα κερδίζει έδαφος, θα συγκεντρώνει στις τάξεις του περισσότερες δυνάμεις, η θρασύτητα και η διεκδίκησή του θα αυξάνονται.

Σήμερα μπορεί να ελέγχει τις παρυφές της Πάρνηθας, να έχει καταστήσει το Μενίδι απόρθητο κάστρο, να έχει διεισδύσει στα Λιόσια και να προσεγγίζει το κέντρο μέσω των γκετοποιημένων από τους μετανάστες περιοχές, αλλά είναι προφανές ότι επεκτείνει τη δράση του στον Νέο Κόσμο και από εκεί πηδάει στην παραλιακή ζώνη, στη Γλυφάδα και στη Βούλα και σε λίγο θα αρχίσει να διεκδικεί πρώτα προστασία και μετά όλα σε όλη τη ζώνη της Αττικής μέχρι και τα θεωρούμενα απόρθητα βόρεια προάστια.

Δεν θέλει πολύ να επικρατήσουν στην Ελλάδα συνθήκες λατινοαμερικανικές ή ανάλογες εκείνων που επικράτησαν μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Και γι’ αυτόν τον επιπρόσθετο λόγο είναι επιβεβλημένη, πάση θυσία, η αντιμετώπιση της πολυσήμαντης ελληνικής κρίσης, η οποία δεν διαβρώνει μόνο την οικονομία, αλλά διαταράσσει ταυτόχρονα την έννομη τάξη και την κοινωνική ειρήνη, χωρίς την ύπαρξη των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει ομαλός εθνικός βίος.