Αν κάποιος κολλήσει σε μια υπόθεση εργασίας, θα την επιβεβαιώνει με το καθετί. Αν λοιπόν ένας παρατηρητής της επικαιρότητας έχει αποφασίσει στο μυαλό του ότι θα γίνουν εκλογές, θα το επιβεβαιώσει από κάθε κυβερνητική ανακοίνωση και δη αν προέρχεται από κορυφαίο υπουργό. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης υπέγραψε απόφαση με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για να γίνουν 10.667 προσλήψεις.

Θαυμάζουμε την αριθμητική ακρίβεια (δεν είπαν χονδρικά 10.000) και μπαίνουμε στη λεπτομέρεια. Πρόκειται για θέσεις στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Aμυνα και στην Αστυνομία. Για να είμαστε κι εμείς ακριβείς, να σημειώσουμε ότι στον αριθμό των προσλήψεων περιλαμβάνονται και οι μετατάξεις 4.140 δημοσίων υπαλλήλων. Οι συνήθεις Κάλχες έσπευσαν να μαντέψουν ότι σε λίγο καιρό θα γίνουν εκλογές, οπότε ο υπουργός Εσωτερικών σπεύδει να εξαγοράσει μερικές συνειδήσεις.

Ετσι είναι άραγε; Να θυμίσουμε ότι από την πρώτη στιγμή που ο κ. Ραγκούσης εξήγγειλε το νοικοκύρεμα του Δημοσίου, από την πρώτη στιγμή που ορίστηκε το ΑΣΕΠ ως ο απόλυτος κριτής πρόσληψης, είχε εξαιρέσει τις νοσοκόμες και τους καθηγητές. Υπήρξαν αναρίθμητες ανακοινώσεις για την ιδιαιτερότητα των κλάδων που απαιτούσαν ειδικό χειρισμό. Εν ολίγοις, δεν θα έπρεπε να αποτελούν έκπληξη ούτε οι νέες προσλήψεις ούτε οι μετακινήσεις από θέση σε θέση.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποκόψουμε τις αποφάσεις για τον δημόσιο τομέα από την πιθανότητα να πάμε σε εκλογές. Οι περικοπές που θα γίνουν αφορούν πολύ περισσότερο κόσμο από τους 10.667 που θα ωφεληθούν. Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνει πολύ δίκαιο αλλά και πολύ τσιφούτικο. Επιχειρείται μια εξομοίωση προς τα κάτω. Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση, μιλούν και πάλι οι αριθμοί.

Το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι πολλές οικογένειες θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν οικονομία. Τα δισεκατομμύρια δεν μπορούν να εξοικονομηθούν από την εφαρμογή της ιδέας «πέντε φεύγουν, ένας έρχεται». Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι οι πενιχροί μισθοί θα αποκτήσουν μια συμβολική σημασία, θα σμικρυνθούν σε επίπεδο εφηβικού χαρτζιλικιού: το 80% των δημοσίων υπαλλήλων ζει με ένα ως ενάμισι χιλιάρικο και ευλόγως φοβάται ότι όταν με το καλό φτάσουμε στο 25ο μνημόνιο όλοι θα πάρουν τα βουνά και θα ψάχνουν για λαχανίδες.

Το εκλογικό κουβεντολόι δεν μπορεί να πατήσει στις ενέργειες του κ. Γιάννη Ραγκούση. Εν τούτοις, εκείνοι που διαβεβαιώνουν ότι πολύ σύντομα θα στηθούν οι κάλπες θα βρουν δεκάδες σημάδια για του λόγου τους το αληθές. Το ίδιο ισχύει και για όσους ψυχανεμίζονται το αντίθετο. Θα βρουν δεκάδες κρυφά μηνύματα που διασφαλίζουν την εξάντληση της τετραετίας. Είναι όλα υπερβολικά ρευστά.