Απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο ερώτημα αν συμφωνεί ή όχι με μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κάρολιν Ατκινσον.

Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου που έδωσε, η διευθύντρια του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου είπε ότι δύο είναι τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: το δημοσιονομικό και οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει, όπως είπε, να γίνουν για να αναζωπυρωθεί μια αναπτυξιακή δυναμική, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η αξιωματούχος του ΔΝΤ φάνηκε να δίνει έμφαση στην ανάγκη να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές…

Η ερώτηση του δημοσιογράφου στην Ατκινσον είχε τρία σκέλη: Πρώτον αν εξακολουθεί να είναι ανήσυχη για το τεράστιο πρόβλημα που συνιστά το ελληνικό χρέος, δεύτερον αν πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το ζήτημα αυτό στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και τρίτον τι απαντά η αξιωματούχος του ΔΝΤ σ’ αυτούς που επιμένουν στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως ο καθηγητής του Χάρβαρντ (και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ) Κένεθ Ρογκόφ.

Η Ατκινσον ξεκίνησε από το τελευταίο ερώτημα λέγοντας ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν καταστήσει σαφές εδώ και καιρό ότι για την ώρα δεν πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση είναι η προσήκουσα λύση για να ξεπεράσουν το πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν».

Στη συνέχεια απάντησε στο πρώτο ερώτημα, αν ανησυχεί ακόμη για το ελληνικό χρέος. «Προφανώς η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Αλλά δεν είναι το μόνο, διότι υπάρχει και η ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών για να αναζωπυρωθεί η ανάπτυξη και να «ανοίξει» η αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με δύο πυλώνες: ο ένας είναι οι μεταρρυθμίσεις για να «ανοίξει» η οικονομία, να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα… αυτός είναι ο ένας πυλώνας που είναι πολύ σημαντικός… Ο άλλος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων», είπε χαρακτηριστικά η Κάρολιν Ατκινσον.