Απώλειες 7,51% παρουσιάζουν κατά μέσο όρο οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑΑ) τον περασμένο Ιανουάριο τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εμφανίζουν αύξηση πληρότητας κατά 3,8% (40,3% το 2011 από 38,8 το 2010). Αντίθετα κάμψη 1,8% (48,1% ΤΟ 2011 από 48,9 το 2010) παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και σημαντική πτώση 14,9% (45,9% το 2011 από 53,9% το 2010) παρατηρείται στα ξενοδοχεία τριών και δύο αστέρων.

Την ίδια ώρα τα ξενοδοχειακά έσοδα του Ιανουαρίου είναι περιορισμένα κατά 7%, εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στις τιμές διάθεσης των δωματίων.

Αυτή είναι και η βασική αιτία για την ενίσχυση στις πληρότητες των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΞΑΑ κ. Ι. Ρέτσος, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για αύξηση αλλά αναδιανομή μεριδίου, αφού τα πεντάστερα ξενοδοχεία «έχουν ρίξει τις τιμές τους τόσο, που παίρνουν τη δουλειά των τετράστερων», ενώ παρόμοια επηρεάζονται και οι χαμηλότερες κατηγορίες.

Την ίδια ώρα η ΕΞΑΑ επισημαίνει την ανάγκη «συστράτευσης» για την αντιμετώπιση της απαξίωσης του κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας, καθώς και την οργάνωση και επανατοποθέτηση του τουριστικού προϊόντος, με τη συνεργασία φορέων και της Περιφέρειας και «έξοδο» του προορισμού στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή της Ενωσης σε τρεις διεθνείς εκθέσεις εξωτερικού και εξειδικευμένες εκθέσεις για τον συνεδριακό Τουρισμό σε συνεργασία με το Athens Convention Bureau, σε Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Ρωσία και Ισραήλ.