Οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πρέπει να συμμετέχουν στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), αλλά δεν τίθεται θέμα να επωμιστούν βάρη του προσωρινού μηχανισμού EFSF, δήλωσε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο ρόλος των ιδιωτών ομολογιούχων σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις υπερχρεωμένων κρατών αποτελεί από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Οίκοι αξιολόγησης όπως η Standard & Poor’s έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η ΕΕ αποφασίσει αργότερα αυτό το μήνα να εκθέσει στον κίνδυνο χρεωκοπίας ιδιώτες ομολογιούχους, ενδέχεται να υποβαθμίσουν την αξιολόγησή τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η ΕΕ οφείλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα αυτόν το μήνα για την κρίση.

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο κ. Γιούνκερ είπαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ανεξαρτητα από την προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της ακόμα και εντός του Απριλίου.

«Δεν έχει καμία σχέση με τα επιτόκια», τόνισε η κ. Μέρκελ.

Και οι δύο τους τάχθηκαν, ωστόσο, υπέρ της λήψης μίας κοινής, ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για την ενίσχυση του ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας.