«Αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί»

Στην εφμερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του Βέρνερ Μούσσλερ με τίτλο «Μήνας αποφάσεων». Το δημοσίευμα αναφέρεται στις κρίσιμες συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο εντός του επόμενου μηνός, όπου πρόκειται να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης και να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

«Πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου», σημειώνει το δημοσίευμα, «όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα συζητήσουν επί του “συνολικού πακέτου” για τη Νομισματική Ένωση, προηγούνται σημερινές συναντήσεις των χριστιανοδημοκρατικών και σοσιαλιστικών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σε Ελσίνκι και Αθήνα, άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 17 χωρών- μελών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου καθώς και τακτική συνάντηση στις 14 Μαρτίου, ενδεχομένως δε και πρόσθετη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των κρατών της Ευρωζώνης στις 21 Μαρτίου».

Για κάποια θέματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι αποφάσεις έχουν ήδη σχεδόν ληφθεί (όπως για το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας), ενώ άλλες δεν έχουν ακόμη ωριμάσει (όπως οι κανόνες για τις τράπεζες), ενώ ακριβώς λόγω του ότι κάποια νέα δεδομένα πρόκειται να ισχύσουν για τις χώρες- μέλη της Ευρωζώνης (και όχι για όλες τις χώρες της Ε.Ε.), ορισμένες χώρες φοβούνται ότι υπάρχει κίνδυνος να βαθύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ ευρωζώνης και υπολοίπων χωρών της Ε.Ε.

«Κεντρικό θέμα των επόμενων εβδομάδων θα είναι, μεταξύ άλλων, και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Ταμείου διαχείρισης κρίσεων. Θέματα που προκαλούν αντιπαραθέσεις είναι ο οικονομικός “εφοδιασμός” του Ταμείου EFSF και η δράση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης ESM, που θα αντικαταστήσει το EFSF το 2013…Για το θέμα της διεύρυνσης του Ταμείου EFSF προ πάντων η Ολλανδία και εσχάτως και πάλι η Γερμανία αντιστέκονται…Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματών εκ Βρυξελλών η γερμανική αντίσταση κατά της διεύρυνσης του EFSF (η οποία υποστηρίζεται και από την Αυστρία και τη Φινλανδία) δεν αποτελεί διαπραγματευτική τακτική στο πόκερ των παραχωρήσεων σε άλλους τομείς, αντιθέτως η Γερμανία την εννοεί σοβαρά».

«Δεύτερο θέμα που προκαλεί συζητήσεις είναι το ερώτημα κατά πόσο το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων του Λουξεμβούργου θα μπορεί να αγοράζει, στη θέση της ΕΚΤ, ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε επί της ουσίας στην εισαγωγή των ευρω- ομολόγων από την πίσω πόρτα και συναντά μεγάλη αντίσταση στη Γερμανία…Είναι ακόμη ασαφές το πώς θα λειτουργήσει το μόνιμο Ταμείο Κρίσεων. Στο σκοτάδι βρίσκεται ακόμη το θέμα της συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών σε ενδεχόμενες κινήσεις διάσωσης».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, εντός του επομένου διαστήματος «θα αποφασιστεί οριστικά η κατά βάση ήδη συμφωνηθείσα επιμήκυνση για τα δάνεια των κρατών- μελών της ευρωζώνης για την Αθήνα. Η διάρκεια αποπληρωμής θα επεκταθεί από τα πέντε στα επτάμισι χρόνια και θα προσαρμοστεί έτσι στους όρους με τους οποίους έλαβε δάνεια η Ιρλανδία», ενώ επισημαίνεται ότι μακροπρόθεσμα η ελληνική αναδιάρθρωση χρεών θεωρείται αναπόφευκτη. «Ωστόσο δεν αναμένεται αυτή να συμβεί πριν την λειτουργία του ESM το 2013».

Στις αποφάσεις που θα ληφθούν προσεχώς, αναφέρει, τέλος, το δημοσίευμα, περιλαμβάνεται και μείωση των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει για τα δάνειά της η Ιρλανδία».

Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk