Το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση του ομοσπονδιακού φορολογικού συστήματος έδωσε την Πέμπτη το ιταλικό Κοινοβούλιο, σε μία εξέλιξη που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε συνδέσει την έγκριση του μέτρου με ψήφο εμπιστοσύνης, από την στιγμή που επρόκειτο για πάγιο αίτημα της Λέγκας του Βορρά για να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, οι συνεργάτες του Καβαλιέρε επιχειρούν να μπλοκάρουν τη δίκη για το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ».

Ο Καβαλιέρε εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο φορώντας σακάκι με πράσινο μαντίλι στο πέτο, το χαρακτηριστικό σύμβολο της Λέγκας, η οποία κρατά στα χέρια της την τύχη της κυβέρνησης μετά το πολιτικό διαζύγιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον πρώην εταίρο του και πρόεδρο της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι.

Το ομοσπονδιακό φορολογικό σύστημα εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο με τη θετική ψήφο 314 βουλευτών. «Οχι» ψήφισαν 291, ενώ υπήρξαν δύο αποχές. Το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να επικυρωθεί με την υπογραφή του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και πρόκειται να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2014.

Ανάμεσα στα κύρια σημεία του ομοσπονδιακού φορολογικού συστήματος είναι η σταθερή φορολόγηση του 21% επί των εισοδημάτων από ενοικίαση διαμερισμάτων, ο ειδικός φόρος για τους τουρίστες (μέχρι και πέντε ευρώ την ημέρα) και η μείωση του δημοτικού τέλους απορριμμάτων, για ολιγομελείς οικογένειες.

Οι βουλευτές της Λέγκας του Βορρά, αμέσως μετά την έγκριση του μέτρου, σηκώθηκαν από τα έδρανα και πανηγύρισαν μέσα στην αίθουσα της Βουλής. Ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε μέρος στην ψηφοφορία, φορώντας σακάκι με πράσινο μαντίλι στο πέτο, το χαρακτηριστικό σύμβολο της Λέγκας.

«Σε ότι αφορά την πλειοψηφία μας, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Υπολογίζοντας και τους βουλευτές που είναι απόντες λόγω ασθένειας, έχουμε φτάσει τις 322 ψήφους» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Οι σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι το «όριο ασφαλείας» της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή, είναι 316 ψήφοι και ότι με τις μέχρι τώρα «μετεγγραφές» βουλευτών, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά φέρεται να διαθέτει, έως τώρα, 319 βουλευτές.

Ο ηγέτης της Λέγκας, Ουμπέρτο Μπόσι, τόνισε ότι «με την ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση, πρόκειται να περιορισθούν σημαντικά οι σπατάλες, και να αυξηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες».

Η αντιπολίτευση, όμως, κατακρίνει την όλη αναμόρφωση. «Πρόκειται απλώς για μια διαφημιστική εκστρατεία. Στην πραγματικότητα, οι φόροι θα αυξηθούν» δήλωσε ο ηγέτης του κεντρώου, χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Πιερφερντινάντο Καζίνι.

«Μπορούσατε να εγκρίνετε το ομοσπονδιακό σύστημα μαζί μας, αντί να παραμένετε στις υπηρεσίες του μεγιστάνα-αυτοκράτορα» είπε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Λέγκας.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως, ότι μετά την έγκριση του μέτρου αυτού, οι πιθανότητες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη αυξάνονται σημαντική.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στη Βουλή (Λαός της Ελευθερίας, Λέγκα του Βορρά, Υπεύθυνοι), ζήτησαν από τον πρόεδρο του σώματος, Τζανφράνκο Φίνι, να ξεκινήσει διαδικασία βάσει της οποίας θα αμφισβητηθεί η αρμοδιότητα της εισαγγελίας του Μιλάνου για την υπόθεση «Ρούμπι».

Με την κίνησή τους αυτή οι συνεργάτες του Καβαλιέρε προσπαθούν να μπλοκάρουν την δίκη που πρόκειται να ξεκινήσει κανονικά στις 6 Απριλίου στο Μιλάνο. Η κεντροδεξιά συμπολίτευση επιθυμεί να αρχίσει επισήμως διαδικασία με την οποία η Βουλή να ζητά να αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο για το αν με το σκάνδαλο «Ρούμπι» πρέπει να ασχοληθεί η τακτική Δικαιοσύνη ή το ειδικό «Δικαστήριο Υπουργών».

Πρόκειται για στρατηγική κίνηση που προβλέπει δυο διαφορετικές φάσεις: πρώτα θα πρέπει να εκφρασθεί σχετικά το Συμβούλιο της Προεδρίας της Βουλής, στο οποίο θα είναι καθοριστική η αποχή ή η συμμετοχή στην ψηφοφορία του ίδιου του Φίνι, πρώην συμμάχου και νυν πολιτικού αντίπαλου του Μπερλουσκόνι.

Στην συνέχεια, το αίτημα προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να υποστηριχθεί με ψήφο ολόκληρου του Σώματος. Αν, τελικά, η όλη υπόθεση ανατεθεί σε ειδικό «Δικαστήριο Υπουργών», είναι πολύ πιθανό, όπως τονίζουν παρατηρητές, να μπορέσει να αποφύγει ο «μίστερ τιβί», την δικαστική κρίση: για να κληθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός να παρουσιασθεί ενώπιον δικαστηρίου για πολιτικούς χρειάζεται ειδική άδεια της Βουλής, η οποία θεωρείται απίθανο να δοθεί.

Αυτή την στιγμή, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν σαφείς προβλέψεις.

Γνωστοί συνταγματολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις ακόμη και για το αν το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αρμόδιο στην πραγματικότητα να εξετάσει την πιθανή ένσταση της Βουλής. Οσο για την πρώτη δικάσιμο του «Ρούμπιγκεϊτ», που έχει ορισθεί για τις 6 Απριλίου, είναι δύσκολο να ακυρωθεί.

Για να σταματήσει η πορεία της τακτικής Δικαιοσύνης, τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα έπρεπε να καταφέρουν να εκφρασθούν σχετικά, μέσα σε μόλις έναν μήνα.