Σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, που ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις βλέποντας πως οι υποσχέσεις για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται όσο γρήγορα θα έπρεπε, οι στρατιωτικοί που ελέγχουν πλέον την Αίγυπτο ανάγκασαν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Αχμέντ Σαφίκ- τον πρώην πτέραρχο της πολεμικής αεροπορίας που είχε διοριστεί ως «πυροσβέστης» από τον Χόσνι Μουμπάρακ, λίγες μέρες πριν από την αποχώρησή του δικτάτορα στο θέρετρο Σαρμ ελ-Σιχ.

Την «παραίτηση» ανακοίνωσε το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών – ενώ την εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης έλαβε από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων ο πρώην υπουργός Μεταφορών Ισάμ Σαράφ.

Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κάμψει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο Μουμπάρακ είχε διορίσει τον πρώην αξιωματούχο της πολεμικής αεροπορίας στη θέση του πρωθυπουργού, αξίωμα που ο Σαφίκ διατήρησε, προσωρινά όπως αποδείχτηκε, και μετά την πτώση του Μουμπάρακ.

Η επιλογή του Σαράφ θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς ο νέος πρωθυπουργός όχι μόνον είχε παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού πριν από πέντε χρόνια, αλλά συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση κατεβαίνοντας στους δρόμους και μιλώντας υπέρ των διαδηλωτών. Συγκεκριμένα, ο Σαράφ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Μεταφορών μεταξύ 2004 και 2006 και παραιτήθηκε εν μέσω επεισοδίων που είχαν σημειωθεί μετά από μια σειρά θανατηφόρων σιδηροδρομικών δυστυχημάτων που αποκαλύφθηκε ότι οφείλονταν σε κρατικές παραλείψεις.

Η επιλογή του χαιρετίστηκε και από τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ο οποίος ευχαρίστησε την στρατιωτική ηγεσία «που άκουσε τον λαό». «Σήμερα, το παλιό καθεστώς επιτέλους έπεσε. Βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο.», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Η αντιπολίτευση και ιδίως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που τις τελευταίες ημέρες δείχνουν να έχουν «ξεθαρρέψει» και να διεκδικούν όλο και σημαντικότερο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αξίωναν από την πρώτη στιγμή την παραίτηση του Σαφίκ και της κυβέρνησής του, καθώς οι υπουργοί Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Εσωτερικών είχαν όλοι διοριστεί επί Μουμπάρακ.

Αντίθετα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανέφεραν ότι ο Ισάφ Σαράμ «έχει καλή φήμη» και ότι διατηρούν λίγες μόνο επιφυλάξεις για τον διορισμό του.«Παραιτήθηκε από το υπουργείο και όποιος παραιτούνταν από το υπουργείο σε αυτό το κλίμα διαφθοράς σημαίνει ότι είτε δεν ήταν ευχαριστημένος με τη διαφθορά, είτε δεν ήταν εμπλεγμένος σε αυτήν, έτσι οι υπεύθυνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι μαζί του» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Αδελφών Μουσουλμάνων, Ρασάντ Μπαγιούμι. Ο κ.Μπαγιούμι πάντως πρόσθεσε πως η οργάνωσή του «θα περιμένει να δει πώς θα απαντήσει ο Σαράφ στα αιτήματα του λαού».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ επισκέπτεται το Κάιρο για να προσφέρει, όπως είπε, την πολιτική εμπειρία της χώρας του στους νέους ταγούς της αιγυπτιακής πολιτικής ζωής. Ο μετριοπαθής ισλαμιστής ζήτησε μία «διαφανή, ανοικτή και ικανοποιητική μεταβατική περίοδο» στην Αίγυπτο, και τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να δράσουν με ορθολογικό τρόπο, και θα πρέπει να ολοκληρώσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τούτη την περίοδο, ώστε να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του λαού (…)

Εμείς ήλθαμε στην Αίγυπτο για να μοιρασθούμε, με ειλικρίνεια, τις προσδοκίες μας και την πολιτική μας εμπειρία στις κρίσιμες στιγμές» πρόσθεσε. Η Τουρκία, «η οποία έχει αποδείξει πως το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν», μπορεί να αποτελέσει «πηγή έμπνευσης» για τους επαναστατημένους αραβικούς λαούς, τόνισε ο Γκιουλ, επιμένοντας πως η Τουρκία είναι το ως πρότυπο της επιτυχούς σύναψης του Ισλάμ με τη Δημοκρατία υπό την καθοδήγηση του μετριοπαθούς ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Κάιρο, ο Αμπ.Γκιουλ συναντήθηκε με τον στρατηγό Χουσέιν Ταντάουι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο μεταβίβασε την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ μετά την παραίτησή του. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, επίσης με πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους εκπροσώπους των νέων δημοκρατικών, που ξεκίνησαν την εξέγερση κατά του Μουμπάρακ.