«Να παραιτηθεί από την θέση του και να φύγει τώρα», κάλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα τον Μουαμάρ Καντάφι, στην πιο σκληρή μέχρι τώρα δήλωση τους εναντίον του επί 42 χρόνια ηγέτη της Λιβύης. Ο αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, μία κίνηση που ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει μια ημέρα νωρίτερα ότι θα ισοδυναμούσε με πράξη πολέμου, διότι θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της λιβυκής αεράμυνας.

Αν και ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μελετούν μια πλειάδα «βημάτων» για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τόνισε ότι ο αμερικανικός ρόλος εστιάζεται στην ανακούφιση των προσφύγων και στην λήξη της ανθρωπιστικής κρίσης.
Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία θα μπορούσε να διαδραματίσει ανθρωπιστικό ρόλο βοηθώντας Αιγύπτιους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το χάος που επικρατεί στη Λιβύη και έχουν βρεθεί αποκλεισμένοι στην Τυνησία. Τα αμερικανικά αεροπλάνα πρόκειται να μεταφέρουν τους πρόσφυγες από την Τυνησία στην Αίγυπτο, ενώ το Πεντάγωνο διέταξε δύο πολεμικά πλοία να καταπλεύσουν στην Μεσόγειο. Παρόλα αυτά ο αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε κατά πόσον οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα προσφέρουν αεροπορική κάλυψη στους αντάρτες.