Πόσο πωλείται στο Ιράν ένα αυτοκίνητο μάρκας Peugeot 504, ηλικίας 33 ετών; Περισσότερο από ένα 1.770.000 ευρώ! Βεβαίως δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε σακαράκα, αλλά για το παλιό αυτοκίνητο του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος το έβγαλε σε δημοπρασία και θα διαθέσει τα χρήματα σε κοινωφελείς σκοπούς.

Το λευκό σεντάν του 1977, που οδηγούσε ο Ιρανός πρόεδρος , όταν ακόμη ήταν δήμαρχος της Τεχεράνης. θα «έπιανε» φυσιολογικά στην τοπική αγορά το πολύ 1.200 ευρώ, όμως η διαδικασία της δημοπράτησης πολλαπλασίασε την τιμή του. «Τυχερός» αγοραστής ήταν τελικά ένας εύπορος Ιρανός, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, αλλά δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μικρό μουσείο και να τοποθετήσει εκεί το ακριβοπληρωμένο…σαραβαλάκι του!

Πριν από περίπου έναν χρόνο, ο Αχμαντινετζάντ ζήτησε να σχεδιαστεί μια ειδική ιστοσελίδα η οποία λειτουργούσε σε πολλές γλώσσες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταγράφουν τις προσφορές τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες προσφορές έγιναν από το Ιράν, όμως αμέσως μετά στην κατάταξη των ενδιαφερομένων έρχονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ποσό που συγκεντρώθηκε, πάντως, θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κατοικιών για περσικές οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και άνεργες μητέρες.