Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία τεχνητός βρόγχος σε έναν 78χρονο ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα.

Η πρωτοποριακή επέμβαση διεξήχθη στις 28 Οκτωβρίου του 2009 από ομάδα του Νοσοκομείου Αβισέν στο Παρίσι και σύμφωνα με τους ειδικούς που βρίσκονται πίσω από αυτήν «ο καρκινικός όγκος αφαιρέθηκε με ασφάλεια ενώ απεφεύχθη και η ανάγκη αφαίρεσης ολόκληρου του πνεύμονα η οποία συνδέεται με πολύ υψηλότερο κίνδυνο μετεγχειρητικής θνησιμότητας».

Ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας, θωρακοχειρουργός δρ Εμανουέλ Μαρτινό ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο ασθενής είναι πολύ καλά στην υγεία του. «Η διαδικασία την οποία ακολουθήσαμε είναι προϊόν 10ετούς έρευνας» σημείωσε ο ειδικός προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να μεταφράσουμε με υπέρμετρη αισιοδοξία αυτήν την πρώτη επιτυχία.

Ο τεχνητός βρόγχος δημιουργήθηκε από βιολογικό υλικό το οποίο ενισχύθηκε με ένα στεντ. Ο ιστός ελήφθη από τράπεζα ιστών και ήταν πλήρως συμβατός με τον ασθενή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη λήψης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων η οποία αντενδείκνυται σε άτομα με καρκίνο.

Λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την επαναστατική μεταμόσχευση δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Thoracic Surgery» ενώ οι γιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση αναμενόταν να δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 14.30 ώρα Ελλάδας.